Foto: AFP/Scanpix
Junija sākumā Zviedrijā salaulājās princese Madlēna un ASV dzīvojošais uzņēmējs Kriss O'Nīls. 30 gadus vecā princese ar O'Nīlu iepazinās Ņujorkā, kur viņa mitinās kopš 2010.gada, kad atsauca saderināšanos ar zviedru advokātu Jūnasu Bergstremu. Arī šīs līgavas kāzu kleita tika plaši apspriesta, tāpēc piedāvājam atskatu uz pēdējo gadu spilgtākajām monarhiju kāzām un līgavu tērpiem.

Kembridžas hercogiene Keita


Foto: Reuters/Scanpix

2011. gada 29.aprīlī Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā Vestminsteras abatijā notika laulību ceremnija, kuras laikā karaļnama princis Viljams apņēma par sievu Ketrīnu Midltoni. Jaunais pāris saņēma no karalienes Elizbetes II hercogu titulus un abus tagad dēvē par viņu karaliskajām augstībām Kembridžas hercogu un hercogieni.

Jaunlaulātie 1902. gadā būvētā karaliskajā karietē devās uz Bekingemas pili. Viņus četrās karietēs pavadīja tuvākie radinieki. Par Alexander McQueen radīto Keitas kleitu pasaule runā vēl joprojām.

Kāzu tērps pēc kāzām tika izlikts apskatei Bekingemas pilī. Izstādi ar nosaukumu "Karaliskās kolekcijas skate. Karaliskā kāzu kleita: stāsts par britu dizainu" bija iespēja apskatīt ikvienam apmeklētājam.

Karalisko kāzu kleitu ekspozīcijas Britu karaļnamā ir zināma tradīcija, jo arī Prinča Viljama mātes princeses Diānas kleita (Elizabetes Emanuelas darināta) joprojām tiek eksponēta ceļojošā izstādē pa visu pasauli. Līdz ar to, kleitu apskatījuši miljoniem cilvēku.


Princese Šarlīna

Foto: AFP/Scanpix
Vidusjūras firstistē Monako 2011.gada 2. jūlijā, krāšņā ceremonijā salaulājās firsts princis Alberts II un viņa līgava, Dienvidāfrikas peldētāja Šarlēne Vitstoka (abi attēlā), un šo nozīmīgo pasākumu plašā pulkā apmeklēja gan dažādu valstu vadītāji un karalisko namu pārstāvji, gan citas populāras personas.

Prinča un viņa līgavas kāzas ilga divas dienas - piektdien 53 gadus vecais Alberts II un viņa 33 gadus vecā līgava apprecējās civilā ceremonijā, bet sestdien 800 lūgto viesu klātbūtnē pāris Grimaldi pils pagalmā mija gredzenus Dieva priekšā pēc katoļu baznīcas tradīcijām. Kāzu dienai Šarlēne bija izvēlējusies slavenā itāļu dizainera Džordžio Armani darinātu līgavas tērpu - baltu zīda kleitu ar garu velci un rotātu ar kristāliem un pērlēm, un kāzās bija ieradies arī pats dizaineris.

Zviedrijas princese Viktorija

Foto: EPA/LETA
Zviedrijas kroņprincese Viktorija un princis Daniels mija gredzenus Stokholmas katedrālē 2010.gada 19.jūnijā.

Pēc stundu garās aizkustinošās ceremonijas pāris iznāca no katedrāles, kareivjiem augstu rokās turot zobenus, tādējādi veidojot zobenu aleju. Pēc tam vīrs un sieva karietē devās ielās, lai baudītu cilvēku tūkstošu apsveikumus.


Karalienes Elizabetes II mazmeita

Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas princese Madlēna

Foto: AFP/Scanpix
Šī gada 8.jūnijā Zviedrijā salaulājās princeses Madlēna un ASV dzīvojošais uzņēmējs Kriss O'Nīls.

30 gadus vecā princese ar O'Nīlu iepazinās Ņujorkā, kur viņa mitinās kopš 2010.gada, kad atsauca saderināšanos ar zviedru advokātu Jūnasu Bergstremu.


Grāfiene Stefānija de Lanuā

Foto: AFP/Scanpix

Laulību ceremonija notika Luksemburgas Dievmātes katedrālē. Uz to bija ieradušies Gijoma vecāki Luksemburgas lielhercogs Anrī un lielhercogiene Marija Terēza, kā arī citu monarhiju pārstāvji - Beļģijas karalis Alberts II un karaliene Paola, Nīderlandes karaliene Beatrikse, Dānijas karaliene Margrēte II un princis konsorts Henriks, Norvēģijas karalis Haralds V un karaliene Sonja, Zviedrijas karaliene Silvija, Lihtenšteinas firsts Hanss Adams II un princese Marija, Japānas kroņprincis Naruhito, Lielbritānijas princis Edvards, Monako princese Karolīna un Marokas karaļa Mohammeda V sieva princese Lalla Salma.

Par godu troņmantnieka kāzām Luksemburgā notika tautas svētki ar bezmaksas koncertiem un ielu izrādēm, bet vakarā bija salūts. Svētku pasākumi Luksemburgas valsts kasei izmaksājuši apmēram pusmiljonu eiro (aptuveni 350 tūkstošus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!