Foto: PantherMedia/Scanpix
Dabīgās, pašsagatavotās maskas vienmēr bijušas populāras un praktiskas. Ja mūsdienu sievietei ir laiks un vēlēšanās sevi kopt, sniegt ādai komforta sajūtu, ja tas uzlabo sievietes pašsajūtu, garastāvokli un pārliecību par savu skaistumu, tad tas ir vienkārši lieliski. Maskas uzlikšanas biežums ir atkarīgs no vēlmes, vajadzības un izjūtām.

Pie dabīgajām sejas maskām nevar pierast un nevar ādai nodarīt pāri. Augļu un dārzeņu organiskās skābes, auzu pārslu un olīveļļas labās taukskābes, kā arī daudzu minēto produktu sastāvā esošās skrubjveidīgās balastvielas ādai var tikai līdzēt. Turklāt šo masku sagatavošana maksā smieklīgi maz, salīdzinot ar krēmiem, un tās var izmēģināt ikviens.

Ārstnieciskā maska

Ādas sausumu un lobīšanos var likvidēt ar masku, kurā ir olas dzeltenums, medus, 5 pilieni eļļas un apmēram 10 pilieni citrona sulas. Kad šis maisījums kārtīgi saputots, pievieno tējkaroti samaltu auzu pārslu.

Tā kā šai maskai ir pīlinga iedarbība, to var lietot ne biežāk kā vienu reizi nedēļā. Medus, auzu pārslas, citrona sulas apvienojums sniedz attīrošu, atsvaidzinošu efektu, savukārt eļļa ar olas dzeltenumu mīkstina un viegli baro ādu. Var lietot jebkura vecuma sieviete ar jebkuru ādas tipu. Tikai jāatceras - medus ir alerģisks produkts.

Atsvaidzinošā maska

Ādu ātri izlīdzina un atsvaidzina maska no siltā pienā iemaisīta rauga. Raugs ir vērtīgs B vitamīnu saturošs produkts, savukārt piens satur olbaltumvielas. Šī maska uzlabos ādas izskatu un viegli tonizēs to. Tā ir ieteicama sausai, viegli nogurušai sejas ādai.

Barojošā maska

Sausai ādai der 2 ēdamkarotēs salda krējuma ar ēdamkaroti minerālūdens. Noder arī banāna masa, ko uzklāj uz sejas un kakla.

Saldo krējumu var sajaukt arī ar persiku (banānam jābūt pilnīgi gatavam). Persiku saspaida, saldo krējumu saputo, samaisa, uzliek uz sejas un patur 10-15 minūtes. Šī maska gan mitrina, gan baro ādu. Tikai lietojama vasarā ar īstu persiku, nevis ziemas surogātu. Šī ir mīkstinoša un barojoša maska. Minerālūdeni var izmantot arī losjona vietā.

Nostiprinošā maska

Tējkaroti medus sajauc ar saputotu olas baltumu un ēdamkaroti auzu miltu (samaltu auzu pārslu).

Maskai ir savelkošs, sejas ovālu nostiprinošs efekts. Auzas ir ļoti labs dabīgais enzīmu avots, lieliski attīra poras un ādu, kā arī savelk poras, it īpaši apvienojuma ar olbaltumu. Medus darbojas stimulējoši, bet jāatceras par alerģiju.

Savelkošā maska

Lielisku masku "pagurušai" ādai var pagatavot pavisam vienkārši. Sarīvētu ābolu nelielā ūdens daudzumā savāra biezā putriņā, vēl siltu uzliek uz sejas un tur 20 minūtes. Ideāls ir ari vienkārši saputots olbaltums ar dažām pilītēm citronu sulas.

Tonizējošā, tūsku mazinošā maska

Sarīvē svaigu kartupeli un pievieno olas dzeltenumu un tējkaroti piena. Ja āda ir ļoti sausa, tad piena vietā var lietot saldo krējumu un nelietot olu baltumu.

Kartupelis ir cieti saturošs produkts, kas piesaista ūdeni, līdz ar to piemērots tūskas gadījumā. Vēl vienkāršāka un labāka tonizējošā iedarbība ir sasaldētai zāļu tējai. Jebkuru zāļu tēju, arī melno, sasaldē ledusskapī un masāžai izmanto šos ledus gabaliņus. Lēti, efektīvi un galvenais - droši!

Vitaminizētā maska

Nomizo un samīca tomātu, kam pievieno pāris ēdamkarošu samaltu auzu pārslu. Tomāts ir skābs produkts, kas satur antioksidantus un ir ļoti populāra kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa mūsdienās. Tomātus izmanto arī anti-age barības piedevu veidošanā. Bet tomātus drīkst lietot tikai vasarā no pašmāju dobes. Tikai!

Tā kā maska ir diezgan aktīva skābes ziņā, tad vairāk piemērota taukainai un jauktai ādai. Ja tomātu aizstājam ar jebkuru saldo auglīti, tad iznāk brīnišķīga maska arī sausas un grumbainas sejas ādas īpašniecei.

Atcerieties!

Arī pieredzējuši kosmētiķi atbalsta sejas masku lietošanu no dažādiem produktiem, taču tikai atbilstoši sejas ādas tipam, lai masku iedarbība būtu efektīvāka.

Taukainas ādas īpašniece uz sejas var likt visu skābo - skābas ogas, skābo krējumu, kefīru, paniņas. Sausas ādas īpašniece uz sejas var likt visu saldo - saldus augļus un ogas un saldo krējumu.

Ļoti pasvītrojam - liela uzmanība jāvelta dabīgajās maskās izmantotajiem dārzeņiem, augļiem un citiem produktiem. Ko nopērkam veikalā, to ne vienmēr var uzskatīt par ekoloģiski tīru preci. Nav jēgas iztērēt naudu produktiem, kas pilni ar dažādām ķimikālijām! Visas dabīgās maskas var lietot, ja ir skaidri zināma šo sastāvdaļu izcelsme.

Lai dārzeņi un augļi nezaudētu vērtīgās vielas un vitamīnus, tos vēlams sasmalcināt ar plastmasas nazi vai rīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!