Foto: PantherMedia/Scanpix
Pumpu spiešana ir viens no izplatītākajiem paņēmieniem, kā cīnīties ar kaitinošajiem izsitumiem, kam piemīt tendence parādīties visnepiemērotākajos laikos un vietās. Par šo pūtīšu likvidēšanas veidu valda dažādi viedokļi, tomēr dermatologi no pumpu spaidīšanas vēlmes tomēr aicina atturēties, vēstī portāls "Mnn".

Pumpu izspiešana var atstāt ne tikai rētas, bet arī veicināt infekcijas attīstīšanos. Izspiežot pūtīti, ādā tiek atstāta vaļēja brūce, kurā var iekļūt mikrobi no rokām, izraisot nopietnāku saslimšanu.

Būtiski, ka speciālisti ieviesuši arī tādu terminu kā "nāves trijstūris", kas raksturo noteiktu sejas daļu - ja tajā izveidojas infekcija, cilvēks var nomirt.

Tā iemesls ir noteiktajā sejas daļā esošie asinsvadi, kas ir saistīti ar smadzenēm. Tāpat apgabals, kas aptver deguna blakusdobumu, ir īpaši bīstams infekcijām, jo tām var būt nopietnas sekas – paralīze, redzes zudums un pat nāve – tūlītējas ārstēšanas neuzsākšanas gadījumā.

Vēnas, kas atrodas ap degunu, muti un acīm ir savienotas ar smadzenēm – ja tajās nonāk bīstami mikrobi, infekcijas sekas var būt krietni smagākas nekā tad, ja baktērijas iekļūtu brūcē, kas atrodas uz pirksta.

Tāpat mediķi aicina atturēties no deguna matiņu raustīšanas, jo nāsis ir īsta mikrobu krātuve. Tie ir pieķērušies matiņiem un tādējādi nespēj pārvietoties tālāk. Bet, ja matiņi tiek izrauti, baktērijām ir iespējas nonākt ne tikai izrauto matiņu atstātajās brūcītes, bet arī tālāk organismā.

Šai sakarā ieteicams liekos matiņus, kas ievērojami kaitē cilvēka ārējam izskatam, likvidēt ar elektrisko skuvekļu, kas paredzēti tieši šim veidam, palīdzību.

Jāpiebilst, ka īpaši kaitīga ir arī deguna urbināšana, jo tās rezultātā mikrobi nokļūst dziļāk un var veicināt tādu pašu infekciju attīstīšanos, kā pumpu spiešanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!