Foto: PantherMedia/Scanpix
Kamēr daži skaistuma noslēpumi izturējuši laika pārbaudi un ir joprojām aktuāli pat kopš mūsu vecmāmiņu jaunības, atsevišķi padomi palikuši senā pagātnē un mūsdienu sievietei liek vien pasmaidīt, vēstī "Daily Mail", piedāvajot ieskatu gadsimtu senās skaistumkopšanas gudrībās.

Grāmatā "Veselības un skaistuma mājieni", ko 1910. gadā sarakstījusi Mārgareta Mikstera, atrodamas mūsdienu pasaules kontekstā visai neparastas skaistuma viltībiņas, kas pirms 100 gadiem savukārt iemantojušas zināmu popularitāti. Turpinājumā dažas no tām.

Pastaiga lietū

"Sievietes ādu lieliski tonizē lietus, padarot ķermeni arī slaidāku, savukārt matu mazgāšana dienā, kad ir apmācies un drēgns laiks, gan ir kļūdaina," rakstījusi Mikstera, atsevišķus padomus ilustrējot arī ar melnbaltām fotogrāfijām, kurās sievietes attēlo grāmatā minētos paņēmienus.

Sejas maska no vaļa spermas

"Nav noslēpums, ka, gadiem ritot, miesa uz sejas kauliem kļūst ļengana. Lai šo procesu aizkavētu, ir jāmasē vaigi un kakls. Lai to atvieglotu, uz nakti sejai var uzklāt masku, kas pagatavota no mandeļu eļļas, baltā vaska, ziedūdens un vaska, kas gatavots no vaļa spermas. 

Ja ir vēlme tikt vaļā no dubultzoda, masāža jāveic īpaši stipri, lai tauki sadalītos un pazustu. Tāpat sievietei pēc 25 gadu vecuma dienā jāveltī vismaz 10 minūtes kakla rīvēšanai," tā Mikstera.

Reta matu mazgāšana un kukurūzas miltu iebēršana to saknēs

"Matus nedrīkst mazgāt pārlieku bieži. To ieteicams darīt reizi trīs nedēļās. Ja mati kļūst netīri ātrāk, tajos nosēžoties putekļiem, kā arī sataukojas matu saknes, netīrumus var iztīrīt ar kukurūzas miltiem. Tie jāieber matu saknēs un tad cirtas jāizsukā ar saru ķemmi," iesaka speciāliste, piebilstot, ka matu žāvēšana saulē tiem ir īpaši veselīga.

Mazgāt veļu ar ievilktu vēderu

Mārgareta savā grāmata uzsvērusi arī fizisko aktivitāšu nozīmīgumu jaunavu pievilcīguma vairošanā. Sportot Mikstera ieteikusi pie atvērta loga, saģērbjoties silti, lai "uzkarsusī miesa netiktu apsaldēta vēsajā gaisā". Kā ideāls sporta apģērbs minēts flaneļa tērps.

Tāpat grāmatas autore piebildusi, ka sievietei piemērotākās fiziskās aktivitātes ir mājas uzkopšana, jo "veļas mazgāšana, putekļu slaucīšana un kārtošana, turot taisnu muguru un ievilktu vēderu, ķermeni nenogurdinās, bet ļaus figūru uzturēt glītu un veselīgu".

Tievas rokas "jāārstē ar eļļas apsējiem"

Kā viens no absurdākajiem skaistumkopšanas paņēmieniem Miksteras grāmatā minēta pārlieku tievu roku "ārstēšana", uzliekot apsējus, kas piesūcināti ar eļļu. Tiesa, autore lasītājas vismaz brīdinājusi, ka pārlieku cieša roku nosaitēšana neļaus cirkulēt asinīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!