Foto: Shutterstock
Sieviešu vidū nereti valda uzskats, ka koriģējošā veļa nepieciešama vien pilnīgu ķermeņa formu īpašniecēm, lai gan patiesībā tā ir neaizstājams elements ikviena izmēra valkātājas garderobē. Šai sakarā piedāvājam "Lauma Lingerie" galvenās dizaineres Daces Nelsones atbildes uz populārākajiem jautājumiem par koriģējošās veļas izvēli, valkāšanu un kopšanu.

Kas ir korektējošā veļa? Kādiem mērķiem to lieto?

Kā jau vēsta pats vārds "korektējošs, koriģējošs", kas nozīmē "izlabojošs, uzlabojošs", šādas veļas nolūks ir nedaudz sakārtot, izlīdzināt, uzlabot ķermeņa silueta līnijas. Kur nepieciešams, palīdzēt izcelt ķermeņa daļas vai arī, tieši pretēji, tās noslēpt vai piekoriģēt.

No kādiem materiāliem korektējošā veļa tiek ražota?

Korektējošo apakšveļu tās ražotāji piedāvā dažādām gaumēm un prasībām. Sākot no ļoti klasiskiem, ļoti saturīgiem, mazelastīgiem un funkcionējošiem materiāliem, līdz moderniem, plāniem elastīgiem materiāliem, kas labi pieguļ ķermenim un sniedz izteiktu funkcionalitāti. 

Tā kā pēdējos gados ir ļoti pieprasīti korektējošie izstrādājumi, arī materiālu ražotāji izteikti pie tā ir piedomājuši un kopā ar apakšveļas ražotājiem ir izstrādājuši šodienas prasībām atbilstošus plānus funkcionālus materiālus korektējošās veļas izstrādei. Tie darbojas kā funkcionējošs otrās ādas efekts. Modernie materiāli ir ar gludu, plānu un slīdošu virsmu, kam virsapģērbs viegli slīd pāri.  

Vai pastāv korektējošās veļas sezonālās kolekcijas, piemēram, biezāka veļa ziemai un elpojošāka vasarai?

Nav tāda iedalījuma, kas norādītu par gadalaiku sezonalitāti. Bet var izdalīt korektējošo veļu pēc funkcionalitātes. Piemēram, piedāvājumā ir izstrādājumi no stabilākiem, mazelastīgākiem un biezākiem materiāliem, kas ir vairāk piemēroti valkāšanai ikdienā. Bet ir arī korektējošās veļas kolekcijas, kas veidotas no izsmalcinātiem, plāniem, slīdošiem, bet funkcionējošiem materiāliem, kas pasvītro sievietes eleganci. 

Tāpat ir arī vizuāli elegantāki, modernāki griezumi ar caurspīdīgām detaļām, kolekcijas, kas veidotas no funkcionālām, bet plānām korektējošām mežģīnēm, kas piemērotas zem plānām vakarkleitām, piegulošiem, krītošiem apģērbiem. 

Ir viedoklis, ka korektējošā veļa ir piemērota tikai pilnīgām sievietēm. Vai pastāv korektējošās veļas klasifikācija atbilstoši figūras tipam? 

Tas ir mīts, ka korektējošo apakšveļu valkā tikai pilnīga izmēra sievietes. Arī maza izmēra sievietes grib izlīdzināt figūras līnijas. Ne vienmēr āda un muskuļi ir stingri, kā arī sievietes pēc dzemdībām vēl nav atguvušas savu sākotnējo formu, bet ir vēlme uzvilkt piegulošu un plānu kleitiņu. Tādās situācijās kā palīgu var izmantot korektējošu apakšveļu, kas piedos sievietei pašapziņu.

Katra sieviete ir unikāla ar tikai sev raksturīgo individualitāti. Katra sieviete pārzina savas stiprās un vājās puses. Atbilstoši sajūtām arī nepieciešams piemeklēt sev piemērotāko apakšveļas izstrādājumu. Ne vienmēr divu vienādu izmēru sieviešu vēlmes būs līdzīgas. 

Ir sievietes, kuras liela izmēra krūtis vēlas pasvītrot un izcelt, tam palīdzēs atbilstoši piemeklēts krūšturis, bet ir sievietes ar lielākām krūtīm, kuras grib optiski samazināt krūtis, tādos nolūkos izmanto "minimizer" tipa krūšturi, kas optiski samazina krūtis par 1-2 izmēriem. Tā piemēram sievietes, kam ir mazāka izmēra dibens, izmanto korektējošās biksītes ar ieliekamiem silikona spilventiņiem, kas palielina dibena formas. Sieviete, kurai ir apaļāks vēderiņš, vēlēsies korektēt tieši vidukļa līniju, šeit palīdzēs korektējoša grācija, korsete vai josta. 

Cik veselīga ir korektējošās veļas ilgstoša un bieža valkāšana?

Tas atkarīgs no katras sievietes komforta sajūtām. Ir jājūt savs ķermenis, bet nevajadzētu valkāt, ja ir diskomforta sajūta.

Izstāstiet DELFI lasītājām, kā pareizi izvēlēties korektējošo veļu?

Tas atkarīgs no mērķa, kādam nolūkam nepieciešams iegādāties korektējošo apakšveļu. Ja ir vajadzība to lietot zem piegulošas kleitas, tad labāk izvēlēties korektējošo grāciju, kleitu vai bikses ar paaugstinātu jostasvietu. Ja nepieciešams pacelt, saturēt dibenu, tad tās būs biksītes, ja sievietei ir pilnīgs vēderiņš, un šauri gurni, tad piemērotāka būs korsetjosta. Katrai sievietei ir savs individuāls figūras tips, arī virsdrēbēm ir nozīme tajā, kādu veļas tipu izvēlēties. 

Ir novērotas situācijas, kad sievietes, izvēloties korektējošos izstrādājumus, lai samazinātu savus apkārtmērus, vēlas pirkt pat par diviem izmēriem mazākus korektējošos izstrādājumus. Pirkt izmēru mazāku nav nepieciešams. Šie izstrādājumi ir konstruēti ar domu, ka tiem jābūt stingriem, un katrs izstrādājums ir radīts atbilstoši izmēram. 

Piemēram, ja esat 46. izmēra valkātāja, nevajag censties nopirkt 44. vai pat 42. izmēra izstrādājumus. Jūsu 46. izmērs jau būs izstrādāts ar funkciju koriģēt tieši 46. izmēra valkātāju. Šis izstrādājums jau būs pietiekami stingrs un saturīgs. 

Izvēloties mazāku izmēru, ne vienmēr rezultāts būs pozitīvs, jo izstrādājumā izmantotie materiāli var deformēties un sabojāt vēlamo izskatu. Iegādājoties korektējošu izstrādājumu ir jārēķinās ar to, ka šo izstrādājumu uzvilkt būs grūtāk, izstrādājums būs šaurāks un stingrāks. Jāapbruņojas ar pacietību, jo rezultāts sekos.

Kā korektējošo veļu kopt?

Īpašs mazgāšanas veids nav nepieciešams, to kā jebkuru veļu ir jāmazgā vēsā ūdenī 30 grādu temperatūrā. Jebkuras krāsas apakšveļu jāmazgā ar mazgāšanas līdzekļiem, kas paredzēti krāsainai veļai, pirms žāvēšanas atgriežot veļas sākotnējo formu. Arī baltas krāsas veļu var mazgāt ar krāsainai veļai paredzētajiem mazgāšanas līdzekļiem. Izstrādājumus, kas paredzēti mazgāšanai ar rokām, vajadzētu mazgāt ar rokām, bet tos, ko var mazgāt veļas mašīnā, mazgāt atsevišķā veļas maisiņā kopā ar līdzīgas krāsas izstrādājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!