Foto: Shutterstock
Gluži kā likumu grāmata juristiem, arī dizaineriem ir savi noteikumi, kas attiecas un interjera iekārtošanu. Tagad, kad portāls ''Style me Pretty'' atklājis šos noslēpumus, varēsi atviegloti iekārtot, papildināt vai veikt izmaiņas savā mājoklī, turklāt, gluži kā profesionālis.

Dzīvesveids

Viens no pirmajiem noteikumiem, ko ievēro katrs interjera dizainers, ir konkrētā mājokļa iedzīvotāju dzīvesveids. Jācenšas ievērot visas dzīvesveidam nepieciešamās prasības – ja bieži tiek rīkotas svinības, jābūt pietiekami lielam ēdamgaldam, ja cilvēks strādā mājās, ir nepieciešams ierīkot darba vietu, un tā turpinot, dizainers iepazīstās ar visām ikdienas un brīvdienu nepieciešamībām. Ievēro tās un interjers būs atbilstošs tavam dzīvesveidam.

Izmēri pirms!

Jebkurā gadījumā, vai tā būtu gultas, paklāja vai mēbeļu iegāde, mērīšanas darbi ir jāveic pirms pirkuma. To der atcerēties, lai negadītos situācijas, kad iegādātās lietas nemaz neietilpst telpā vai arī nav nemaz iespējas tās ienest līdz telpai.

Paplašini logus

Logi ir tie, kas rada izmēru telpas plašumam vai gluži otrādi – šaurumam. Tieši tāpēc dizaineri nereti izvēlas aizkarus iekārt augstāk par loga rāmi, un arī pašus aizkarus iekārt garus, jo tādā veidā tiek pagarināta telpa.

Mazās telpas

Esam pieraduši domāt, ka mazās telpās ir jāievieš tikai gaišas krāsas. Kā pamattonis, protams, jāizvēlas gaišs, bet, ja vienu galējo sienu nokrāsosi tumšu, telpa tiks vizuāli pagarināta.

Bilžu rāmji

Nav tā, ka ir pilnīgi vienalga, kur tiek izkārti bilžu rāmji. Ja iekārsi tos tumšās, neizgaismotās telpas daļās, no tā nebūs nekāda jēga, tāpēc izvēlies vietas netālu no durvīm vai logiem, kur ir apgaismojums.

Telpaugi

Nav tāds interjera dizainers, kurš nepiekritīs tam, ka ikvienā mājoklī ir jābūt telpaugam. Tie ievieš ''dzīvību'', rada noskaņu un sniedz enerģiju, tāpēc izmanto šo noslēpumu savā labā.

Pareizs leņķis

Ja esi paredzējis mājoklī iekārt mākslas darbus, tad ir jāievēro pareizākais leņķis. Pieņemts, ka vislabāk mākslas darbi pildīs savu funkciju, ja tie būs novietoti nedaudz virs acu līmeņa.

Tukšo sienu aizpildīšana

Lai mājoklis izskatītos pilnīgāks, tukšās sienas papildini ar kādu sienas tapeti. Ja nevēlies visu sienu noklāt ar tapeti, vari izvēlēties tikai kādu joslu, taču jebkurā gadījumā tapetes ar interesantu rakstu papildinās telpas kopējo izskatu.

Nenokrāmēta izlietne

Nekas tā nespēj sabojāt skaistu interjeru vannas istabā, kā nokrāmētas izlietnes malas. Centies visu nepieciešamo noglabāt aiz durtiņām, neredzamākā vietā. Pārblīvēta izlietne ne pēc kā neizskatīsies, turklāt tā nemaz nav paredzēta produktu uzglabāšanai.

Stilu sajaukums

Nav likumu, kas liegtu vienā telpā miksēt vairākus stilus. Ja tev patīk klasika un vintāža, tad droši izmanto abus stilus interjera veidošanā. Droši eksperimentē ar jebkuriem stiliem, taču vienā interjerā nevajadzētu apvienot vairāk, kā divus stilus.

Akcenti

Ikvienā interjerā ir jābūt akcentiem. Tiem ir ne tikai jābūt, bet tie jāpiemeklē pieskaņoti interjeram. Izvēlies vienu krāsu un ievies pāris akcentus, lai radītu saskaņotību. Akcenti ir tik dažādi – spilveni, pledi, paklāji, dizaina priekšmeti, trauki, lampas, sveces, ziedi, gleznas un pulksteņi. Izvēlies sev piemērotāko!

Sienas guļamistabā

Mākslas darbi, sienas bildes un fotogrāfijas ir pelnījušas vietu ne tikai viesistabā, bet arī guļamistabā. Dažkārt tieši to ieviešana ir bijis pēdējais punkts uz ''i'', lai interjers būtu pilnīgi nokomplektēts.

Mazāk ir vairāk

Tieši tā – nepārspīlē ar mēbeļu daudzumu telpās. Necenties vienā istabā ietilpināt visu iespējamo, tā vietā izvērtē, kas ir nepieciešams visvairāk un atsakies no liekā.

Gaisma

Tā nekad nevar būt par daudz. Ne tikai grieztu lampas, bet arī sienas, stāvlampas un dekoratīvas lampas, kas interjeru padarīs mājīgāku un gaumīgāku. Tas noderēs īpaši gada tumšajās sezonās, kad gaismas trūkumu izjūtam īpaši spēcīgi. Mājās ir jābūt omulīgai atmosfērai, tāpēc nežēlo gaismu.

Mīkstie pufi

Ja istabā nav bijusi vieta papildus mēbeļu ievietošanai, izvēlies mīkstos pufus, kas atvieglos reizes, kad ciemosies vairāki cilvēki. Tie ir ērti, neaizņem daudz vietas un var kalpot arī kā akcenti telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!