Foto: PantherMedia/Scanpix

Sīcošie odi vasaras naktīs, protams, arī var papildināt šo sarakstu, tomēr ir skaņas, kas liecina par to, ka kaut kas nav kārtībā ar ierīcēm. Ja kāda no turpmāk pieminētajām skaņām, ko apkopojis portāls goodhousekeeping.com, dzirdama tavā mājoklī, šis būs kā atgādinājums tam, lai tas tiktu vērsts par labu.

Ūdens pilēšana

Nekas nevar būt kaitinošāks kā ūdens pilienu saklausīšana tad, ja ūdens nemaz nav palaists tecēšanas režīmā. Ja jaucējkrāns ir tehniski labā stāvoklī, šādai skaņai noteikti nav jābūt dzirdamai, turklāt pilēšana bojā arī virsmu izlietnei, dušas kabīnei vai podam, īpaši tad, ja ūdens ir izteikti rūsains. Starp citu, arī pēc fen šui mācības ūdens pilēšana pa krānu, podā, izlietnē vai vēl kādā vietā ir ļoti slikta, jo tas kavē naudas plūsmu un rada nelabvlīgus apstākļus finanšu jomā. Tātad ūdens pilēšana noteikti nedrīkst būt dzirdama nevienā mājoklī.

Netīru filtru radītā skaņa

Tas attiecas uz gaisa un ventilācijas filtriem, kas ar laiku pieputējuši un aizauguši ar putekļiem var radīt ļoti augstu un sīcošu skaņu, ko varbūt ne katrs dzird. Šādu skaņu var novērot arī gaisa kondicionieriem un ventilatoriem, tāpēc šīs ierīces ik pa laikam kārtīgi jāatbrīvo no radušās putekļu kārtas.

Gāzes degļu sprakšķēšana

Ja piešķiļot gāzes degli, liesma parādās ar nelielu nobīdi un izdalās sprāgstoša skaņa, tas liecina, ka gāzes deglis nav tehniski labā stāvoklī. Degļa spraugas, iespējams, ir aizsērējušas, tāpēc liesma neparādās tik ātri un rodas klusa, bet sprāgstoša skaņa. Šādā gadījumā vislabāk pārbaudīt gāzes plīts virsmas tehnisko stāvokli ar profesionāļu palīdzību, jo nepieciešamības gadījumā problēma tiks novērtsta, bet, iespējams, pietiks ar degļu rūpīgu nomazgāšanu.

Grauzēji

Protams, reti kurš spēs mierīgi iemigt vai uzturēties mājoklī, ja būs dzirdama kādu rāpuļu skrapēšanās vai graušana. Šādās situācijās pēc iespējas ātrāk jāmeklē konkrētā vieta, lai grauzēji neradītu vēl lielāku postījumu mājokļa apdarē.

Pilēšana notekrenēs

Dažkārt pilēšana notekrenēs atgādina grauzēju skrāpēšanos, taču šī problēma noteikti arī nav tā, kas būtu jāignorē. Īpaši tad, ja notekrenes atrodas tuvu sienai, kur mājoklī atrodas gulta, tas var kļūt pat vairāk, kā kaitinoši. Šī skaņa nav jānovērš tikai tāpēc, ka stipra lietus gadījumā būs grūti iemigt, bet gan tāpēc, ka tas liecina par notekreņu nepareizu slīpumu. Radītais slīpums var notecināt ūdeni uz mājas sienām, kā rezultāta sienas kļūst mitras, tāpēc šī problēma nedrīkst palikt nepamanīta.

Skaņa no spuldzēm

Ja kāda lampa sīc, dun vai kā savādāk izdala skaņu, tas ir tāpēc, ka gaismas ķermena savienojumā ar elektrību ir kāda neprecizitāte, kas gala rezultātā var radīt dzirksteļošanu. Pārbaudi un novērs šo problēmu, lai nerastos problēmās pēcāk.

Grabošs ledusskapis

Ja ledusskapis vai saldētava ik pa brīdim vai pat nepārtraukti izdala grabošu skaņu, visticamāk pie vainas ir kompresors. Svarīgi, lai starp saldētavu un ledusskapi nav izveidojies ledus vai kaut kas nav sapilējis, jo arī tas var radīt problēmas ar skaņu rašanos. Speciālisti iesaka iztīrīt ledusskapī esošās spoles vismaz reizi mēnesī, lai tās saglabātu efektīvo funkcionēšanu.

Gāzes noplūde

Šajā jautājumā nav daudz padomu. Ja ir aizdomas par gāzes noplūdes radīto skaņu, tas nekavējoties ir jānovērš, zvanot avārijas dienestam uz numuru 114. Šādās situācijās noteikti nedrīkst slēgt nekādus elektriskos slēdžus, un pašiem vislabāk doties pēc iespējas tālāk no šīs telpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!