Foto: Shutterstock
Nereti cilvēkus satrauc jautājumi, kas sabiedrībā tiek reti apspriesti, tomēr tas nenozīmē, ka uz tiem nav atbilžu.

"Delfi Viņa" piedāvā astoņu neērtu jautājumu apkopojumu, uz kuriem zinātne ir radusi atbildes.

Kas ir 'melnās' un 'baltās' pinnes?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pinnes ir pumpiņas ar melnu galvu, bet tad, ja tā ir balta, mediķi to dēvē par miliumu.

Lai vai kā - gan vienas, gan otras ir poras, kas aizsprostotas ar atmirušās ādas un ādas tauku daļiņām. Atšķirība starp pinnēm un miliumu ir tjā, ka pirmās ir atvērtas, bet otrās - paslēptas zem ādas. Pinnes arī būtu baltas, ja uz tām neiedarbotos gaiss - melanīns ādas taukos reaģējot ar skābekli kļūst tumšs.

Vai iespējams šķaudīt ar acīm vaļā?

Foto: stock.xchng

Pirmkārt, to ir vērts izmēģināt katram pašam. Tas, ka cilvēks aizver acis šķaudīšanas laikā, ir reflekss, tāpēc vajadzēs īpašu piepūli un koncentrēšanos, lai acis turētu vaļā. Tomēr mīts par to, ka acu āboli varētu "izlidot" šķavu laikā, ir tikai mīts. Turklāt, mediķi norāda, ka plakstiņu muskuļi ir pārāk vāji, lai noturētu acis savās vietās, ja tām būs lemts "izkrist".

Vai sēkliniekiem ir kas kopīgs ar olnīcām?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sieviešu olnīcām un vīriešu sēkliniekiem kopīgs ir tikai tas, ka tie ir vienādi veidošanās sākumposmā. 

Sākumposmā gonādas ir vienādas gan topošajām meitenītēm, gan puisīšiem, bet vēlāk Y-hromosomas daļa, kas atbild par dzimuma veidošanos "norāda" gonādai, par ko lemts kļūt auglim. Un, ja tas būs puisēns, tiek pārtraukta gonādas pārvēršanās par olnīcām un "iedarbina" transformāciju par sēkliniekiem.

Tiesa, dzimuma veidošanās process ir daudz sarežģītāks, taču, lai atbildētu uz jautājumu, informācijas ir pietiekami.

Kāda jēga ir gudrības zobiem?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tehniski gudrības zobi ne ar ko neatšķiras no citiem zobiem, tomēr tas izšķiļas daudz vēlāk - 17 līdz 25 gadu vecumā. Turklāt zinātnieki joprojām lauza galvas, kāpēc tas notiek tik vēlu. 

Ir vairākas teorijas par šo tematu - piemēram, ka pirms daudziem tūkstošiem gadu alās un mežos nav darbojošies stomatologi, bet ap 20 gadu vecumu cilvēki zaudējuši daļu zobu, tāpēc gudrības zobi kļuvuši par glābiņu nelāgajā situācijā.

Tiesa, mūsdienās šie zobi sagādā daudz vairāk raižu, turklāt nereti tiek veiktas arī operācijas to likvidēšanai.

Vai asinis mēdz būt zilas?

Foto: Reuters/Scanpix

Visi zīmējusi ar diagrammām un zilajām vēnām radīti tikai uzskatāmībai. Patiesībā visu cilvēku asinis vienmēr ir tikai sarkanā krāsā. Asinis, kas netiek normālā daudzumā apgādātas ar skābekli, ir ļoti tumši sarkanas, taču pat tādas asinis nav zilas.

Redzot vēnas, tās tiek uztvertas kā zilas, tomēr tas notiek tāpēc, ka uz asinīm lūkojamies caur ādu. Ja vēnas atrastos dziļāk zem ādas, iespējams, cilvēki uztvertu, ka tās ir kādā citā krāsā.

Kāpēc iespējams ataudzēt matus un nagus, bet ne orgānus un ekstremitātes?

Foto: Shutterstock

Konkrētas atbildes uz šo jautājumu zinātniekiem nav joprojām, taču daudzi uzskata, ka ekstremitāšu ataudzēšanai un orgānu audzēšanai ir vajadzīgas embriju cilmes šūnas. 

Šiem mērķiem der vienīgi embriju cilmes šūnas, jo "pieaugušas" šūnas nespēj pildīt vajadzīgās funkcijas, tomēr arī "pieaugušas" šūnas spēj paveikt brīnumus - ar to palīdzību iespējams audzēt ādu, novērst rētas.

Kāpēc naktīs acīs sakrājas netīrumi?

Foto: Shutterstock

Izrādās, ka tas ir normāls acu "darba" blakusprodukts. Sajaucoties degunā un acs kanālos esošajām gļotām, naktīs cilvēki guļ, nemirkšķina acis, un šis sajaukums sakalst un pārvēršas pulverī, kas sakrāja acu kaktiņos.

Kāpēc dažas ķermeņa daļas ir matainākas par citām?

Foto: Shutterstock

Jebkurš mats "pārdzīvo" trīs stadijas - augšana, regresija, miers. Piemēram, mati, kas ir uz galvas, atrodas augšanas stadijā, turklāt šī stadija nebeidzas

Savukārt, piemēram, skropstas aug vien 10 nedēļas. Pēc to augšanas beigām organisms ekonomiski "atslēdz" tās no apgādājamo loka, tāpēc ar laiku matiņi izkrīt, lai dotu vietu jauniem. 

Attiecīgi - atkarībā no ķermeņa apvidus, katram ķermeņa segmentam ir dažāds matu augšanas periods, ko pierāda tas, ka matiņi uz rokām nekad nebūs tik gari, cik piemēram, mati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!