Foto: Shutterstock
Vairumā gadījumu liekais apmatojums uz mūsu ķermeņa ir vien estētiska problēma, kas regulāri jāatrisina, apmeklējot skaistumkopšanas salonu vai no liekajiem matiņiem atbrīvojoties pašas spēkiem. Tādējādi tu par ķermeņa apmatojumu pat nedomā, bet, kā izrādās, ar to saistās vairāki interesanti un neparasti fakti, kas tevi, visticamāk, pat pārsteigs. Informāciju par ķermeņa matiņiem piedāvā portāls goodhousekeeping.com.

Ķermeņa matiņu mūžs ir krietni īsāks par matiem, kas aug uz mūsu galvas. Tie aug vidēji sešus mēnešus, sasniedzot, maksimums, pāris centimetru garumu un tad izkrītot.

Ķermeņa matiņiem ir muskuļi. To šūnas liekajam apmatojumam piešķir stingrāku struktūru.

Ķermeņa matiņi ir saistīti ar mūsu prāta spējām. Lai cik dīvaini tas nešķistu, kādā 1996. gadā veiktā pētījumā atklāta patiesi pārsteidzoša korelācija – jo izteiktāks ir ķermeņa apmatojums, jo gudrāks – tā īpašnieks. Pētnieki šo tendenci skaidro ar pastiprinātu testosterona daudzumu, kas ietekmē arī smadzeņu darbību.

Apmatojuma dažādie veidi. Matiņi uz mūsu ķermeņa iedalās vairākos veidos – terminālais apmatojums ir garš un biezs (kaunuma matiņi, bārda, padušu apmatojums). Matiņi uz rokām tiek dēvēti par lanugo apmatojumu, īpašs iedalījums ir arī matiņiem uz zīdaiņa galvas, kas gan tiek zaudēti tūlīt pēc dzimšanas.

Aromāts. Ja kautrējies par savu intīmo zonu aromātu, ļoti iespējams, pie vainas ir kaunuma apmatojums, kas var radīt nelāgu smaržu tajā uzkrājušos baktēriju dēļ. Tiesa, kaunuma apmatojums arī piedalās hormonu izstrādē, izdalot feromonus potenciālo partneru klātbūtnē un tādējādi jau kopš cilvēces pirmsākumiem piesaistot pretējo dzimumu dzimtas turpināšanai.

Ķermeņa apmatojums regulē tā temperatūru. Gan aukstos, gan karstos laikapstākļos tieši ķermeņa matiņi aktīvi piedalās tā sildīšanas vai atvēsināšanas termoregulācijas procesos.

Vidējais matu daudzums, kas cilvēkam dienā izkrīt, ir aptuveni 100 – 150 matu.

Matu krāsas pigments var liecināt par dažādām ģenētiskām īpatnībām un saslimšanām. Piemēram, blondu matu īpašniecēm ir lielāks estrogēna daudzums organismā, kā arī augstāks risks saslimt ar redzes traucējumiem un nereti novērota apgrūtinātāka jaunas informācijas uztveršana. Rudmates ir jutīgākas pret sāpēm, savukārt brunetēm ir lielāka iespējamība kļūt atkarīgām no smēķēšanas. Tai pat laikā arī novērots, ka plikgalvainu cilvēku mūža ilgums ir īsāks.

Mūsu skropstās mitinās sīkas ērcītes, kas vairumā gadījumu ļaunumu nenodara, taču reizēm tomēr var izraisīt acu apsārtumu, asarošanu un graušanas sajūtu.

Liekā apmatojuma likvidēšana. Pētījumos atklāts, ka 90 procenti cilvēku kaunuma apmatojumu likvidē vai piekoriģē reizi mēnesī. Savukārt 60 procentiem vīriešu pievilcīgākas šķiet sievietes bez kaunuma apmatojuma, turklāt 19 procentiem vīriešu tā nav pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!