Foto: Privātais arhīvs/Instagram

Tuvojoties vasaras saulgriežiem, aktuāls kļūst ne tikai jautājums par to svinēšanu, bet arī rotāšanos īpašajos svētkos. Tā nu, plānojot svinēšanas norisi un arī piemērotāko apģērbu, ko vilkt gada īsākajā naktī, vērts piedomāt arī pie tik neiztrūkstošā saulgriežu elementa - vainaga.

Latviešu tautai jau izsenis raksturīga trejdeviņu jāņuzāļu iepīšana simboliskajā ziedu aplī, kas sevī nes informāciju par pasaules kārtību, tās cikliskumu un sensenām zināšanām. Tāpat aplis simbolizē arī Sauli, cilvēkā mītošo enerģiju, spēku un prāta skaidrību.

Šo elementu iespējams pamanīt jebkur - saulgriežos tā būs siera rituļa sēšana, uguns kuršana apļa formā, jau minētā vainagu vīšana, kā arī apļa deju dejošana un sētu un lauku apstaigāšana.

Aplis ir enerģijas un harmonijas simbols, tāpēc vainagam, ko svētkos liekam galvā, jāpievērš īpaša uzmanība. Paviršībai šeit vietas nebūs! Lai gan parasti Jāņu vainagu vij no pļavās augošajām puķēm un zālītēm, kam piemīt dziedniecisks un, iespējams, pat maģisks spēks, svētku vainagu iespējams darināt arī citās tehnikās, labās domas, mīlestību un enerģiju iepinot vainagā tā veidošanas laikā.

Lūk, pāris ideju, kas mūs īpaši uzrunāja, pārlūkojot Instagram krāšņākos vainagu piemērus, un no kurām iedvesmoties, ja šogad svētkus vēlies pavadīt ar netradicionālāku rotu. Tāpat piedāvājam arī mūsdienīgas, tomēr gana klasiskas frizūras, kas piestāvēs gan vainagam, gan arī svētku tematikai - bizes un pīnes matos taču vijušas meitenes un sievas jau tāltālā pagātnē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!