Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka sievietes visbiežāk vēlas to, kā viņām nav, aizmirstot priecāties par to, par ko nudien ir vērts lepoties. Tā ir arī ar mūsu matu sakārtojumu – cirtu īpašnieces ilgojas pēc taisniem matiem, savukārt sievietes ar gludiem un krītošiem matiem meklē arvien jaunus veidus, kā kaut uz laiku palepoties ar mežonīgām lokām.

Viens no ilglaicīgākajiem loku gūšanas veidiem ir ķīmiskie ilgviļņi, ko nu jau kādu laiku ir izkonkurējuši bioloģiskie jeb bio ilgviļņi. Vairāk par tiem stāsta ekoskaistumkopšanas salona "Verdant Eco SPA" valdes locekle Dace Šrādere un friziere Ginta, kā arī skaistumkopšanas salona "Amorete" vadītāja Līva Puriņa.

Ar ko bioloģiskie ilgviļņi atšķiras no citiem ilgviļņu veidiem?

Galvenā atšķirība – līdzekļa sastāvs. Tas nesatur amonjaku, tioglikolskābi, ūdeņraža pārskābi, bet satur dabīgās aminoskābes, kas iegūtas no aitas vilnas. Arī līdzekļa ieklāšanas process ir citādāks, piemēram, mati netiek karsēti, tādēļ tos arī sauc par bio ilgviļņiem.

Nereti tiek apgalvots, ka bio ilgviļņi ir saudzīgāki, mazāk izārdot matu struktūru, nebojā tos un mati būs vieglāk kopjami, jo pēc bio ilgviļņu ielikšanas nebūs tik pūkaini. Loka it kā izslīdēs vienmērīgāk, turklāt loku veidus ir iespējams izvēlēties. Tomēr jāņem vērā, ka, objektīvi vērtējot bio ilgviļņu iedarbību, gan secināts, ka tie tik un tā ir kaitīgi matiem.

"Apmeklējot dažādus kursus, seminārus un apmācības, salona meistari ir secinājuši, ka arī bioloģiskie ilgviļņi matiem lielākajā daļā gadījumu kaitē. Tie kļūst sausāki un nespodrāki. Protams, ja matu sākotnējā kvalitāte ļauj šādi eksperimentēt ar matiem, to var darīt, taču uzskatu, ka jēdziens "bio" tomēr ir pārāk skaļi teikts," apgalvo Puriņa.

Tāpat jāņem vērā bio ilgviļņu mīnusi – tie nav tik ilgi noturīgi kā ķīmiskie ilgviļņi – matos saglabājas trīs līdz piecus mēnešus – kā arī tie ir dārgāki par parastajiem ilgviļņiem.

Kam nebūtu ieteicams likt bio ilgviļņus?

Menstruāciju laiks; grūtniecības un bērna barošanas laiks; ja lieto hormonu preparātus vai stipras antibiotikas; ja stresa līmenis ir paaugstināts; ja ir stipras alerģiskas reakcijas. Šos faktorus parasti min pie tādiem, kad neiesaka likt bio ilgviļņus.

Protams, nav tā, ka bio ilgviļņus nav ieteicams likt uzskaitīto procesu laikā, jo tas varētu jebkādā veidā negatīvi ietekmēt veselību. Var likt, taču jāņem vērā, ka hormonālas izmaiņas organismā var ietekmēt rezultātu (tas ir tāpat, kā ar krāsošanu) – jāpieņem risks, ka lokas var neizdoties, kā iecerēts, jo īpaši grūtniecības un bērna barošanas laikā vai, ja lieto hormonu preparātus vai stipras antibiotikas.

Kāds ir bio ilgviļņu likšanas process?

Klients kopā ar meistaru izvēlas ruļļu diametru – smalkākām lokām, lielākām lokām. Mati tiek uztīti, tad uz 30 minūtēm tiek ieklāta pirmā fāze, pēc tam uz 10 minūtēm - fiksāža. Mati sastāva izturēšanas laikā netiek karsēti. Pēc izturēšanas mati tiek skaloti un tajos tiek ieklāta speciāla barojoša maska, tad mati tiek žāvēti un veidoti. Kopumā process aizņem apmēram divas līdz trīs stundas, atkarībā no matu garuma un biezuma.

Cik bieži var likt šos ilgviļņus?

Bio ilgviļņus ieteicams likt ne biežāk kā divas reizes gadā, jo jāļauj iepriekšējiem iziet.

Kas jāievēro, kopjot matus pēc šiem ilgviļņiem?

Mazgāt matus pirms gulētiešanas nav ieteicams, citādi no rīta tie būs pūkaini. Vislabākais efekts ir tad, ja matiem ļauj izžūt dabīgi. Bet, ja vajag ātri sausus, tad fēna vietā ieteicams būtu izvēlēties fēnu ar difuzoru, protams, vislabāk ar auksto gaisa plūsmu. Matu ruļļi nav vajadzīgi – skaistas lokas veidojas pašas. Jāizvēlas veidošanas līdzekļi lokainiem matiem – īpaši noderīgas ir matu putas. Ja vēlas matus krāsot, to var darīt pēc apmēram divām nedēļām.

Ekoskaistumkopšanas salona "Verdant Eco SPA" valdes locekles Daces Šrāderes un frizieres Gintas atbildes uz izplatītākajiem jautājumiem saistībā ar bio ilgviļņu veidošanu

Bio ilgviļņi nav tik noturīgi kā parastie ilgviļņi. Turas no trīs mēnešiem līdz pusgadam. Pēc tam loka vienkārši izstiepjas, tāpēc mati nav jānogriež.

Tā ir. Ilgāk par pieciem mēnešiem noturības efekts gan ir reti novērots, to noturība ir ļoti individuāla. Par matu izstiepšanos komentēts diezgan precīzi – daudzas sievietes baidās būt "aitiņas", kad saknes ir ataugušas taisnas un galos ir palikušas lokas. Ar bio ilgviļņiem tā nav, tie izstiepjas ļoti vienmērīgi. Ja mati nav bojāti, matus nav nepieciešams griezt.

Man teica, ka tie turēsies aptuveni trīs mēnešus (pat līdz pusgadam), bet nu praktiski pēc otrā mēneša jau no ilgviļniem nekas vairs nav palicis.

Tas, cik ilgi ilgviļņi turas, visvairāk ir atkarīgs no matu biezuma un struktūras. No trīs mēnešiem – tas ir ražotāja uzstādīts, no vidējiem rezultātiem ņemts termiņš, nevis meistara izdomāts.

Kāpēc tiem ir tik asa smaka? Gluži kā parastajiem ilgviļņiem!

Ir jāsaprot, ka ar rožūdeni un lavandas novārījumiem matus lokainus nevarēs padarīt. Te tiek mainīta matu struktūra, kas ir ļoti sarežģīts process, ko dara ļoti sarežģītas formulas. Smaka nav patīkama, taču tai nevajadzētu būt tik kodīgai kā parastajiem ilgviļņiem.

Nezinu, vai bio ilgviļņi ir ieteicami biezu un rupju matu īpašniecēm. Sastāvs ir gana saudzīgs un pavājš. Lokas es domāju, ka būs, bet tie varētu no matu smaguma pēc četrām līdz sešām nedēļām izstiepties.

Jā, protams, biezu un smagu matu īpašniecēm jārēķinās, ka lokas var neturēties tik ilgi, kā smalku matu īpašniecēm. Taču mūsu līdzšinējā pieredze rāda, ka arī ļoti bieziem un gariem matiem lokaini mati var turēties visus trīs mēnešus. To noturība, kā arī sekas uz matu veselību ir atšķirīgas katrai sievietei individuāli. Tieši tāpēc pirms procedūras ir jāizvērtē, vai matu veselība to pieļauj, kā arī, vai matu struktūra ļaus lokām saglabāties tik ilgi, kā cerēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!