Foto: Shutterstock
Ja ir saglabājušās vecās čuguna vannas, noteikti nevajadzētu pie pirmās izdevības no tām atbrīvoties, jo šo vannu priekšrocības ir neaizstājamas un vērtība tām ir pārāk liela, lai aizstātu ar ko citu. Dažkārt veclaicīgais čuguna vannas izskats rosina vēlmi nomainīt to pret jaunu, un tādos gadījumos jāizmanto iespēja atjaunot vai kā citādāk ''uzfrišināt'' un pieskaņot vannu mūsdienām.

Viens no pamatnoteikumiem, kas vannu padarīs krietni gaumīgāku, ir pārklājuma atjaunošana. Nereti emalja kļuvusi gaiši dzeltena vai vietām ar pleķiem, tāpēc svarīgi ik pa laikam vannu iztīrīt ar speciāliem līdzekļiem čuguna vannām. Svarīgi neizmantot citus līdzekļus, jo tie var atstāt krāsainus un nenomazgājamus traipus. Ja vanna regulāri tiks kopta un ik pēc pāris gadiem atjaunota, tad tā noteikti veiksmīgi iekļausies vannasistabas interjerā.

Nereti tieši vannas ārējā mala ir tā nepievilcīgākā. Šādos gadījumos oriģināls risinājums būs tāfeles krāsa. Noklāj ar to visu ārējo malu līdz ar baltās krāsas joslu un izmanto kā virsmu dažādu zīmējumu, uzrakstu un tekstu noformēšanai. Kā pamatkrāsa šim klājumam var būt gan granīta pelēkā, gan melnā un tumši zaļā.

Ja tāfeles krāsas klājums nešķiet atbilstošs, ārmalu var nokrāsot ar citām krāsām, kas piemērotas virsmai. Tā var būt balta vai pelēka, bet vēl interesantāku gala rezultātu var iegūt, ja ārmala nopūsta vai nokrāsota ar sudraba, zelta vai vara krāsu.

Dzīvespriecīgākai noskaņai vannasistabā izmanto gaiši zaļu, zilu, bēšīgu, violetu vai jebkādu citu krāsu.

Vēl kāds interesants risinājums, kā veco čuguna vannu padarīt greznāku - papildināt to ar grezniem statīviem jeb vannas kājām, kas ir apzeltītas vai apsudrabotas.

Gadījumos, kad ar vannas ārmalas atjaunošanu nebūs līdzēts, var izveidot kasti apkārt vannai no koka dēlīšiem. Šāds apšuvums eleganti izskatīsies lauku mājas vannasistabās vai interjerā ar koka elementiem, turklāt tādā veidā var noslēpt nepievilcīgo vannas ārmalu. Līdzīgi var veidot vannas apšuvumus no flīzēm.

Greznāks un elegantāks vannas dizains būs, ja vannas korķis, jaucējkrāns un citas detaļas būs izvēlētas jaunas, piemēram, metāliski spīdīgas. Šādas detaļas mainīs vannas dizainu un tā izskatīsies krietni mūsdienīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!