Foto: Shutterstock
Pilnīgs pretstats skandināvu minimālismam noteikti ir angļu stils, kur dominē pārbagātība, piesātinātas krāsas, masīvas un senatnīgas mēbeles, kas apvienotas ar smalkām detaļām, piemēram, tējas servīzēm uz galda un ziedu rakstiem aizkaros. Smelies iedvesmu un tīkamāko ievies arī savā mājoklī, kas alkst pēc angļu stila notīm interjerā.

Krāsu toņi

Foto: Shutterstock

Lai gan grūti katram stilam minēt konkrētus krāsu toņus, kas aktuāli tieši tam, jo modes tendences vieš pārmaiņas un dažādību, tomēr kopumā angļu stilam raksturīgs balts sienu krāsojums vai arī strīpainas tapetes. Un tas nekas, ka siena ar strīpām jau ir tāpat raiba, masīvas koka mēbeles labi izskatās arī uz šāda fona.

Kas attiecas uz toņiem, angļu stila interjeros bieži manīti sūnu zaļi, zemes brūni, vīna sarkani, retāk aristokrātiski zili, bet gaišākos interjeros būs krēmkrāsas vai pavisam liegani dzelteni toņi.

A photo posted by Paula (@hillhousevintage) on May 23, 2016 at 9:32am PDT

Meklējot stilam piemērotāko krāsu, zini, ka nekļūdīsies ar jebkuru toni, kas sastopams dabā, jo piestāvēs un būs atbilstošs angļu stilam jebkurš tonis, kas raisa asociācijas ar ziediem, dārzu un dabu, jo pēc tā interjera iekārtošanā vadās arī paši angļi.

Aizkari un tekstūras

Foto: Shutterstock

Neatkarīgi no tā, vai tas būs angļu stilā iekārtots pilsētas dzīvoklis vai lauku māja, lielu lomu interjerā spēlē tieši aizkari. Un nevis viegli, gaisīgi un teju knapi pamanāmi, bet tādi, kas nemaz nevar kļūt nepamanāmi. No bieza, necaurredzama auduma, piešūtiem dekoratīviem pušķīšiem un raibiem musturiem audumā.

Krāsu ziņā šeit nav ierobežojumu. Vienkrāsaini, raibi, cakaini, strīpaini, punktaini vai ziedu motīviem klāti – katrs atradīs savai gaumei kaut ko piemērotu.

Līdzīgi kā tas ir ar aizkariem, angļu stilam raksturīga audumu izmantošana mēbelēs – tā vietā, lai izvēlētos ādas dīvānu, priekšroka tiks dota dīvānam, kas apvilkts ar audumu. Rožainu audumu mēbeles ir teju vai klasika, bet tas noteikti nav viss, kā var izmantot tekstūru priekšrocības. Audumi labi izskatās lampu abažūrās, kā galdauti, dažādus audumus var izmantot spilvendrānām, tāpat nevar aizmirst par paklājiem, kas angļiem ir lielā cieņā.

A photo posted by Karen Tyas (@kazloubeck) on May 30, 2016 at 8:42am PDT

Angļu stilā var novērtēt to, kā šķietami nesavienojamas lietas galu galā tomēr izskatās ļoti gaumīgi. Piemēram, pie rakstainām tapetēm grūti iedomāties vēl raibu dīvānu un vēl atšķirīgu rakstu krēslus, tomēr pareizos salikumos un krāsu toņos kopā viss veido gaumīgu un stilam atbilstošu kopskatu.

Mēbeles

Foto: Shutterstock

Kas attiecas uz mēbelēm, te ļoti jāpatīk angļu stilam, lai mājoklī to atdarinātu. Neskatoties uz to, ka stilam raksturīgas koka grīdas un biezi paklāji, interjerā svarīgi būt arī masīvām mēbelēm. Interesanti, ka itin viss interjerā tiek veidots, balstoties uz novērojumiem dabā, tāpēc stikla galdiņi vai plastmasas krēsli nudien nav tas, kas derēs angļu stila cienīgam interjeram, tā vietā tiek novērtēti dabiski materiāli.

Mēbeles visbiežāk tiek izvēlētas tumša krāsojuma un pēc stila senatnīgas un ar vēsturisku pieskārienu. Tas var būt par liels čemodāns vai koka lāde, kas nolikta istabas vidū kā kafijas galdiņš, un tāds risinājums noteikti izskatīsies labāk konkrētajā stilā par palešu veidotu mēbeli.

Samta dīvāns ar masīvām kājām, ķiršu koka kafijas galdiņš, tumša koka kumode, krēsli un ēdamgalds būs pašā laikā. Turklāt mēbelei nav jābūt pirmā svaiguma, vēl jo labāk interjerā iederēsies kaut kas senatnīgs ar redzamām vēstures pēdām, piemēram, nolobījušos krāsu vai arī dekoratīvu krāsojumu, kas rada divkrāsu vai balinātu efektu.

Smalkie aksesuāri

Foto: Shutterstock

Tas nebūtu cienījams angļu stila interjers, ja tur nebūtu smalkie trauki tradicionālajiem tējas dzeršanas rituāliem. Vai tā būtu porcelāna vai stikla, bet stilam raksturīgai servīzei vajadzētu būt, turklāt nevis plauktā aiz durtiņām, bet redzamā vietā – uz kafijas galdiņa, plaukta vai palodzes. Kā aksesuārs, interjera greznība un vērtība.

Interjeram pieskaņoti aksesuāri būs arī grezni svečturi, kas uz galda, plaukta vai kamīna malas stāv visās sezonās, ziediem rotātas paplātes vai galda salvetes, tēja servīzes trauki kā vāzes un ziedi it visur. Bez tiem angļu stils nav iedomājams.

Angļu stila izveidē nevar aizmirst par raksturīgajiem apzeltītajiem rāmīšiem, kas izlikti pie sienām kalpo kā svarīgākie aksesuāri interjerā. Turklāt tā nav viena glezna vai ierāmēta bilde, tām noteikti jābūt vairākām, un ne tikai pie sienas, bet arī uz plauktiem un mazajiem galdiņiem.

Dārzs telpās

Foto: Shutterstock

Angļu stilam raksturīgs dārzs, turklāt nevis ārpus mājas, bet arī telpās. Telpaugi ir neatsverama interjera sastāvdaļa, bet, ja vien ir iespēja, apzaļumot vajadzētu arī terasi, balkonu, parādes durvis un palodzes. Arī paši angļi pamanās ierīkot dārzu visneiedomājamākās vietās – šauros pagalmos, kur jau tā nav vietas, lieliem podiem ar krāšņiem augiem vienmēr atrodas vieta, turklāt ir arī iekarināmie augi.

Ja nav luste apzaļumot mājas ārpusi, dārza noskaņu var radīt telpās ar telpaugiem, regulāri mainot grieztos ziedus vāzēs un izmantojot ziedu motīvus interjerā. Virtuvē noteikti jābūt garšaugu podiņiem, vannasistabā tas var būt kāds lavandas stāds, bet viesistabā zaļa oāze kādā istabas stūrī vai uz galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!