Foto: Shutterstock
Pārvākšanās uz jaunu mājvietu ir sava veida izaicinājums – gribas īstenot visas redzētās idejas, kā rezultātā nav grūti apjukt darāmo darbu gūzmā. Ar ko sākt, ko atlikt uz vēlāku laiku, kad jaunajā mājvietā jau būs pavadīts ilgāks laiks?

Mantu izkrāmēšana vēl pēc garās darba dienas, mēbeļu stumdīšana, pēdējo sienas laukumu pārkrāsošana un citu sadzīvisku lietu kārtošana jaunajā mājvietā ļoti nogurdina, tāpēc svarīgi, lai guļamistaba būtu pilnīga komforta baudīšanai gatava. Iekārto guļamistabu tā, lai, tur atrodoties, justos mājīgi, omulīgi, mierīgi un varētu harmoniski baudīt atpūtu no ikdienas steigas un pārējā mājokļa iekārtošanas.

Guļamistabā bez gultas jābūt aizkariem, paklājam, vietai, kur nolikt rīta halātu, tāpat svarīgs ir apgaismojums un mēbeles, lai šajā telpā neveidotos nekārtība, piemēram, ja nav kur nolikt drēbes. Šādi sīkumi var jau no paša rīta rast nemieru par to, cik daudz darāma vēl, tāpēc pirmo pilnībā iekārto tieši guļamistabu, lai telpā stresam nebūtu vietas, iesaka ''Ikea'' dizainere Mariana Ēriksone.

A post shared by @projekt_dom on Mar 5, 2017 at 6:07am PST

Ievācoties jaunā mājvietā, uzreiz aiz guļamistabas jāiekārto dzīvojamā telpa, kur, visticamāk, tiks pavadīta lielākā daļa laika. Mīksts paklājs, ērts dīvāns, kafijas galdiņš, kāda stāvlampa un mājīgi aksesuāri – pleds, spilveni, ir tas, kas vajadzīgs jau pašā sākumā. Visticamāk tieši viesistabā atrodoties, kalsi plānus, kā varētu izskatīties citās istabās, ko vēl varētu iegādāties, bez kā neiztikt utt., tāpēc sāc ar ērta pārdomu stūrīša iekārtošanu.

Tikpat svarīgi, kā iekārtot vietu, kur atpūsties, jo mājas ir tam paredzētā vieta, ir jau pirmajās ievākšanās dienās iekārtot ēdamzonu, kur mierīgi izbaudīt katru maltīti. Sēdēt uz kastēm vai viesistabas dīvānā, rokās turot šķīvjus un uz jaunā dīvāna malas uzmanīgi balansēt kafijas krūzi – tā nav tā labākā doma, tāpēc jau no pirmajām dienām vies tradīciju ēst pie galda, vislabāk, tieši tam paredzētā virtuves zonā. Tātad ēdamgaldam vai virsmai virtuvē, kā to izmantot, vajadzētu būt jau ar pirmo ievākšanās dienu, iesaka dizainere. Visbiežāk nelāgais ieradums, ēst, kur pagadās, rodas tieši tāpēc, ka jau no pirmajām ievākšanās dienām ēst visur citur, tikai ne pie galda. Un šādus ieradumus vēlāk grūti mainīt.

A post shared by lena (@lenzkipopenski) on Mar 6, 2017 at 2:48am PST

Reti kuram izdodas ievākties jau uzreiz perfekti iekārtotā mājoklī, kur vēl nekā netrūkst no mēbelēm. Parasti tādu lietu kā kumožu, skapju iegādi atliek uz vēlāku laiku, bet tas nenozīmē, ka mantu nav pietiekami daudz. Lai nebūtu tā, ka daudz kas vēl glabājas kartona kastēs, kādu brīvo sienu ziedo iekarināma plaukta izveidei, kur salikt šīs mantas. Tas var būt stalažu plaukts vai iekarināmi dēlīši striķos – kā nu kuram labāk tīk, turklāt izvēlies tādu, kas neliek sienā izurbt neskaitāmus caurumus, ja nu vēlāk tomēr tur paredzēts novietot ko citu.

Šāds pagaidu variants viennozīmīgi derēs daudz labāk par kastēm vai palodžu virsmām. Mēdz teikt, ka nav nekā pastāvīgāka par pagaidu variantiem, tāpēc drošības labad izvēlies jau tādus plauktus, kurus labprāt gribētos redzēt ilgstoši interjerā.

A post shared by @swisschalet_ on Mar 6, 2017 at 9:05am PST

Runājot par pirkumiem, ko nevajadzētu sasteigt – istabas augi, dažādi interjera aksesuāri, piemēram, sveces, paplātes, sienu dekori, groziņi un tamlīdzīgas lietas jāiegādājas kā beidzamās. Visbiežāk kārdinājuma varā sagādājam visādus niekus, kas it kā labi iederētos jaunajā mājvietā, bet nereti pēc tam, kad telpa iekārtota, mainās arī vēlmes attiecībā pret šiem niekiem un tie vairs nepatīk vai gluži vienkārši vairs nepiestāv. To pašu var attiecināt uz gultas veļu, dvieļiem, dekoratīviem paklājiem – ja vien viss nav akmenī iekalts, šīs lietas iegādājies tad, kad jau redzams telpas kopskats ar mēbelēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!