Foto: Shutterstock
Paradoksāli, taču, lai vai cik liels mājoklis katram būtu, vienmēr alkstam pēc lielāka, plašāka, kaut kā vienmēr trūkst. Lai katrs pats apzinātos to labo, kas mums jau ir, vērts paraudzīties uz situāciju no malas un izvērtēt visus plusus un mīnusus – iespējams atklāsies, ka tas, ko šķietami vēlējies, tev patiesībā nemaz nav tik ļoti vajadzīgs.

Domājot par lielāku dzīves telpu, aizdomājamies tikai par priekšrocībām, taču ir vērts apsvērt arī mīnusus, kas nāk līdzi krietni lielākam mājoklim, un tos apkopojis ''Popsugar''.

Ierobežots mēbeļu daudzums

Domājot par šauru dzīves telpu, skaidrs, ka izpausmes iespējas ar mēbelēm ir krietni ierobežotākas, un to vairums uztver kā negatīvo iezīmi. Tomēr, ja telpā ir vieta tikai vienam skapim un kumodei, atradīsi viskompaktāko risinājumu, turpretī lielākā telpā atļausies kumodi papildināt ar papildu plauktiem, vēl vienu mazāku skapi unl citiem papildinājumiem, bez kuriem patiesībā var visai labi iztikt. Mazāka telpu platība ļauj izvairīties no apaugšanas ar mantām un liks izdarīt pārdomātākas izvēles iekārtojumā.

Stila pielāgošana

Jo lielākas telpas, jo plašākas iespējas izpausties. Mazākos kvadrātmetros jebkuram būs vieglāk piemeklēt piemērotāko stilu vai stila virzienu, kādā iekārtot telpu. Lielās telpās ir daudz brīvo laukumu, kas jāaizpilda, turklāt nedrīkst zaudēt mājīguma klātbūtni. To visu krietni vieglāk izdarīt mazākās telpās, piemēram, dzīvoklī.

Turklāt ir arī stili, kas labāk izskatās tieši mazākās telpās. Piemēram, atturīgais skandināvu stils lielās, plašās telpās izskatīsies pliekans un nepilnīgs, bet šaurībā būs pamanāmāka katra nianse.

Foto: Shutterstock

Mazāk tīrīšanas

Ja vien neaizraujies ar tīrīšanu un tas tev nesagādā baudu, mazo dzīvokļu īpašniekiem tas ir liels atvieglojums, jo uzkopšanas darbi aizņem krietni mazāk laika. Plašās telpās jau grīdas tīrīšana vien prasīs krietni vairāk pūļu, neskaitot virsmas, kaktus, mēbeles un citas interjera sastāvdaļas. Lielākās telpās arī netīrumu būs vairāk, tāpēc rēķinies ar ilgāku laiku, ko veltīt uzkopšanai, ja tomēr alksti pēc lielākas dzīves telpas.

Radoši risinājumi

Gribot negribot, mazas telpas liek iemītniekiem kļūt radošiem un meklēt vairākus risinājumus viskompaktākajam iekārtojumam. Piemēram, pat tāda lieta kā plaukti mazākās telpās būs radošākos izpildījumos, jo jādomā, kur tos ierūmēt, kā panākt, lai kopskats nav pārlieku piesātināts utt. Savukārt lielā istabā, kur brīvo laukumu ir daudz un vietas pietiek visam, tāds vienkāršs grāmatu plaukts ne pēc kā neizskatīsies un jādomā pavisam cita pieeja, kā organiski visu izkārtot. Mazā telpā plauktus var izvietot pie gultas, istabas stūros, pa visu sienu un citos veidos, taču lielā telpā jāizmanto visa kvadratūra un kopskats beigu beigās var neapmierināt, jo izskatās, ka kaut kā trūkst.

Foto: Shutterstock

Funkcionalitāte

Līdz ar radošumu, kas nāk ar telpas plānojumu un kompakto iekārtojumu, iemītniekiem kvadrātmetru šaurībā jādomā par to, kādu funkciju pilda katra lieta. Principā šādos interjeros nemaz nav vietas liekām mantām un nefunkcionējošām sastāvdaļām, piemēram, plauktiem, kas praktiski kalpo tikai pastkartīšu izlikšanai. Lielās mājās ļoti bieži kādas telpas vai telpu daļas pamazām pārvēršas par noliktavu vai mantu stūri, jo lietas gluži vienkārši ir kur nolikt. Mazā dzīvoklītī tam visam nav vietas un no visa liekā jau būsi atbrīvojies.

Izvērtētas vajadzības

Ierobežota telpa jebkuram palīdzēs izsvērt – kas ir obligāti nepieciešams un bez kā var iztikt. Un tas neattiecas tikai uz lietām, ko glabāt pagultē un skapī, bet arī interjera sastāvdaļām kā tādām. Iespējams, ērtais, mīkstas klubkrēsls tā arī paliktu neizmantots, varbūt lielā kumode trauku servīzēm nemaz neradīto gaidīto prieku, un vēl virkne citu lietu. Ne velti radies teiciens – jo vairāk iespēju, jo vairāk problēmu. Tas itin labi iederas tematikā par mājokļa izmēriem.

Foto: Shutterstock

Radoši dekori

Jebkurā mājoklī var izpausties ar dekoriem, tikai atšķirās izpausmes iespējas lielā vai mazā telpā. Ja lielā telpā var īstenot visas idejas, tad šaurībā būt jāmeklē alternatīvas un, iespējams, pat radošāki risinājumi. Un tur nav nekā slikta – radošums, kā zināms, veicina fantastiskus atklājumus, tāpēc bieži vien tieši tajos mazākajos mājokļos var novērot interesantākās idejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!