Foto: Shutterstock
Skaisti un mirdzoši mati ir daudzu sieviešu sapnis, taču, lai sasniegtu vēlamo rezultātu, par ķemmēm un citiem rīkiem ir attiecīgi jārūpējas. Kā un kāpēc tos ieteicams regulāri mazgāt, lasi turpmākajās rindās.

Ja drēbju un trauku mazgāšana šķiet pilnībā saprotams ikdienas darbiņš, tad par matu veidotāju uzturēšanu kārtībā uztraucas vien retais. Izņemt izkritušos matus no ķemmes nav grūti, taču problēmas rodas ar matu produktiem, kuri sakrājas gan sariņos, gan arī paliek uz taisnotāja un lokšķēru virsmām. Regulāri mazgājot un rūpējoties par matu veidošanas rīkiem, tie ne tikai ilgāk kalpos, bet arī pasargās matus no nevēlamas bojāšanas.

Matu sukas un ķemmes

Mati veido tikai nelielu daļu no tā, kas atrodams tavā ķemmē – tur krājas putekļi, eļļas, lakas un citi matu kopšanas līdzekļi. Ja ķemmi nemazgā regulāri, tās zaros sakrātie netīrumi un iepriekš lietotie produkti tiek ieķemmēti matos atkal un atkal.

Ķemmes var mazgāt, tās vienkārši iemērcot uz brīdi ūdenī. Vispirms atbrīvojies no liekajiem matiem, liec uz neilgu brīdi ūdens peldē, bet pēc tam ar zobu birstes palīdzību iztīri vietas starp zariņiem. Mitrās ķemmes var žāvēt gan ar fēnu, gan arī atstāt dabīgai nožūšanai.

Lokšķēres un taisnotāji

Taisnība, ka fēnu, lokšķēru un taisnotāju pārmērīga lietošana bojā matus, tāpēc daudzas sievietes izmanto dažādus matu produktus, kas tos pasargā no karstuma. Tāpat veikalu plauktos tiek izmeklēti līdzekļi, kuri palīdz ieveidotajam efektam saglabāties pēc iespējas ilgāk, taču produkti nepaliek tikai matos – daļa līdzekļu krājas arī uz taisnotāja un lokšķēru virsmām, kā rezultātā mati tiek mocīti nākamajā lietošanas reizē. Nemazgātu veidošanas rīku izmantošana matus pakļauj vēl lielākam šķelšanās un lūšanas riskam.

Lokšķēru un taisnotāju mazgāšana ir pavisam vienkārša – ar mitru lupatiņu jānoslauka rīku virsmas. Ja ar ūdeni vien nepietiek, vari izmantot arī kādu mājās pagatavojamu universālo tīrīšanas līdzekli (vairāk lasi šeit). Starp citu, uz virsmām esošajai nevēlamajai kārtiņai būs vieglāk teikt ardievas, ja taisnotājs vai lokšķēres būs siltas (nevis karstas), tāpēc pirms tīrīšanas ieslēdz tos uz pāris sekundēm.

Matu žāvētājs

Lai fēns darbotos, kā pienākas, pa laikam ieteicams noņemt aizmugurējo vāciņu un iztīrīt putekļus, kuriem tur tīk krāties. Šajā darbiņā lieliski palīgi ir ausu kociņi, ar kuriem iespējams iztīrīt nelielās spraugas.

Tāpat neaizmirsti mazgāt arī sprādzes, matu lentes vai iemīļotās gumijas, uz kurām arī krājas matu produkti. Iemērc aksesuārus ūdenī, pievieno ziepes un rūpīgi katru nomazgā.

Informācija apkopota no "Style Caster" un "Insider".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!