Lai arī saulīte nolēmusi nedaudz atpūsties un dot mums atelpu no vēl nesen izjustajiem 30+ grādiem, vasara ir un paliek laiks, kad ārpasaulei parādam visvairāk sevis. Bikses kļūst par šortiem, zeķubikses tiek aizmirstas tālākajā atvilktnes stūrī, skapja priekšplānā parādās teju piecdesmit nokrāsu kleitas un svārki. Ādu vairs neslēpj drēbju kalni un šad tad tas nozīmē parādīt kaut ko, ko parasti nevēlamies. Piemēram, tik kaitinošās, bet tomēr savu stāstu nesošās rētas.

Rētas ir redzamās pēdas, kas palikušas uz ādas pēc brūces vai ievainojuma sadzīšanas, kā arī apliecinājums ķermeņa brīnumainajai spējai sevi dziedēt. Mums visiem ir dažādu pakāpju rētas, bet, ja tev ir īpaši pamanāmas rētas, iespējams, ka tavs pirmais instinkts ir tās aizsegt. Vairākos pētījumos noskaidrots, ka, piemēram, pūtīšu rētas ir saistītas ar zemu pašnovērtējumu, tāpēc ir saprotams, kāpēc daži cilvēki var justies ar tām neapmierināti.

Kāds ir visefektīvākais veids, kā mazināt rētu parādīšanos? Dermatologs un ādas kopšanas līdzekļu ražotāja "Lancer Skincare" dibinātājs Dr. Harolds Lancers portālam "Harpers Bazaar" piedāvā savus eksperta ieteikumus rētu parādīšanās samazināšanai. Sākot ar keloīdu rētām un beidzot ar bakurētām – ir iespēja justies komfortablāk savā ādā.

Samazini rētu parādīšanos

Izrādās, savlaicīgi reaģējot, rētām var likt būt ne tik pamanāmām un traucējošām. Pēc Dr. Lancera teiktā, trīs faktori ietekmē to, cik daudz rētas var samazināt:

  • Apstākļi tam, kā un kur rēta radusies.
  • Laiks, kas pagājis no izveidošanas brīža līdz ārstēšanai.
  • Rūpes, kas sniegtas brūcei un rētai.

Ja šie trīs faktori tikuši ievēroti, viņš apgalvo, ka rēta var samazināties gandrīz par 100 procentiem. Lai palīdzētu to sasniegt, Dr. Lancers sniedz septiņus padomus, kā rūpēties par rētām un mazināt to parādīšanos.

Foto: Shutterstock

Izvēlies lokālu ārstēšanu

Lokālai ārstēšanai vajadzētu būt pirmajai darbībai. "Es vienmēr pievēršos klienta rētām lokāli, kad viņi pirmo reizi ierodas manā klīnikā. Nav cita ārstēšanas veida kā lokāla rakstura ādas kopšana, jo rēta ir jākopj, lai tā labāk "izturētos", " teic dermatologs.

Ja rētas paliek redzamas pēc sešiem mēnešiem, klientam var būt nepieciešama atjaunošana ar lāzeru vai ķīmisku pīlingu. Tie ir efektīvi, bet dārgi un sāpīgi veidi, kā atjaunot ādas sākotnējo izskatu.

Izmanto 36 stundu logu

Tev ir 36 stundu logs, lai iegūtu labākos (un lētākos) rezultātus, ja runa ir par rētām. Parasti rēta jāārstē dažās pirmajās dienās pēc brūces sadzīšanas. Gaidīšana ilgāk par 36 stundām ievērojami palielina laiku un izdevumus, kas nepieciešami rētas izskata uzlabošanai.

Nekādā gadījumā nebaksti un neplēs ādu

Turi rokas prom no rētām. Nemēģini pašas spēkiem kopt brūci. Neknubini ādu un nelieto medikamentus uz savu galvu, jo tas tikai pasliktinās rētu stāvokli. Ekstrēmāks klimats un intensīva saules iedarbība arī var izraisīt pamanāmāku rētu parādīšanos.

Foto: Shutterstock

Pēc tam, kad brūce ir pilnībā sadzijusi, viegli nolobi ādu

Pēc brūces sadzīšanas maigi notīri to un lieto antioksidantiem bagātu pretiekaisuma mitrinātāju, atceries veco ādu ļoti maigi nolobīt. Lobīšanās stimulē dabisko olbaltumvielu ražošanu dermas augšējā slānī, palielina skābekļa plūsmu un veicina fermentu olbaltumvielu ražošanu raga slānī (dziļākajā ādas slānī), kas izraisa sevis atjaunošanos.

Izvēlies barojošas ādas kopšanas sastāvdaļas

Lai patiešām uzlabotu rētaudus, meklē produktus, kas satur šādas sastāvdaļas:

  • A vitamīns

Barojoši produkti, kas satur A vitamīnu, palielina šūnu ražošanu ādas virsējā slānī.

  • C vitamīns

Produktiem būtu jāiekļauj arī C vitamīns (askorbīnskābe), kas palīdz atjaunot ādu.

  • E vitamīns

E vitamīns ir spēcīgs antioksidants.

  • Augu ekstraktu fermenti

Augu ekstraktu fermenti, piemēram, alveja, ķirbis, magnija kristāls un citi, atsvaidzina ādu.

  • Peptīdi

Visbeidzot, kaut kas tāds, kas atjauno ādas barjeru, piemēram, peptīdi, C vitamīns, A vitamīns un E vitamīns. Peptīdi vispārīgi ir svarīgi, jo tie ir aminoskābes, kas palīdz stimulēt kolagēna ražošanu.

Pagaidi līdz pūtītes ir beigušās

Ja tevi uztrauc pūtīšu rētas, pirms ārstēšanas sākšanas ir svarīgi, lai pūtītes vairs nebūtu aktīvas. Nav jēgas ārstēt pūtīšu rētas, ja āda tās joprojām rada.

Kad pūtītes ir izzudušas, tavā ādā var būt atstātas "krāteru" bedrītes vai var būt manāma krāsas maiņa sarkanu vai brūnu plankumiņu veidā. Lai to novērstu, tev katru vakaru trīs līdz sešus mēnešus jāapņemas ievērot pīlinga, tīrīšanas un mitrināšanas režīmu. Attīri ādu katru vai katru otro vakaru gadījumā, ja tava āda ir īpaši jutīga. Tas stimulēs šūnu atjaunošanos. No rīta seju vienkārši notīri un mitrini.

Foto: Shutterstock

Samazini kosmētikas izmantošanas biežumu

"Kur iespējams, es iesaku cilvēkiem izvairīties rētu maskēšanas ar meikapu. Pārklājot rētas ar kosmētiku, to stāvoklis pasliktināsies, jo kosmētika visbiežāk tiek izgatavota no ķīmiskām vielām, kas pastiprina iekaisumu," teic Lancers. Jo vairāk mēģināsi slēpt rētas, jo lielāka ir iespējamība, ka tās pasliktināsies un kļūs grūtāk noslēpjamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!