Foto: Shutterstock
Tiek uzskatīts, ka industriālais stils radies ASV Lielās depresijas laikā – pagājušā gadsimta 1930. gados, – kad daudzas fabrikas un manufaktūras bankrotēja, bet uzņēmuma telpas sāka izīrēt un pārvērst par dzīvojamām platībām. Ja sākotnēji telpas šādā stilā tika uzskatītas par piespiedu neērtībām, jau 1970. gados šī estētika kļuva par novērtētu oriģinalitāti – industriālajā stilā tika veidoti biroji, bāri, galerijas, viesnīcas, veikali un arī moderni dzīvokļi. Kas raksturo industriālisma stilu mājoklī un kā to ieviest savā dzīvesvietā, skaidro viedo māju tehnoloģiju ražošanas uzņēmuma "Jung" pārstāvji.

Visbiežāk industriālā stila mājokli raksturo augsti griesti, apvienotas, plašas telpas, lieli logi, betons un metāls apdarē, nenomaskētas komunikācijas, kā arī maz dekoru. Dzīvoklī lieliski izcelsies materiāli ar izteiksmīgu faktūru – betons, raupjš apmetums, neapstrādāta koksne un akmens, ķieģeļi, kā arī matēts metāls ar rūsas vai nodiluma pazīmēm. Piemēram, betona sienas, kurās redzamas plaisas un nelīdzenumi, piešķirs mājoklim nepieciešamo efektu. Grīdu segumam derēs ielejamais betons, koka dēļi, matētas, liela izmēra pelēkas vai pelēkbrūnas flīzes.

Foto: Publicitātes foto

Lai gan interjera veidošanā izcili der dzelzs, tērauds, alumīnijs, jāņem vērā, ka spīdošs misiņš vai zelts nederēs, jo ar savu spožumu izjauks stilistikas balansu.

Ideja par fabrikas telpām līdzīgu stilizāciju diktē arī attiecīgu krāsu paleti. Vadošais tonis ir pelēkais. To var papildināt ar balto, bēšo, melno, tumši zilo, tumši zaļo un brūno toni. Matētas metāliskās virsmas ar rūsas efektu arī palīdz uzturēt urbāno atmosfēru. Ja industriālais stils tiek apvienots ar minimālismu, ir ieteicama baltās krāsas dominance, ko papildina ar dažiem košiem akcentiem aksesuāros, plakātos un sīkos dekoros. Bieži vien šī interjera stila veidošanā tiek izmantots tieši viena toņa risinājums, kad sienas tonē gaišākas, bet grīdu – tumšāku.

Industriālajam stilam ļoti tipiski ir rūpnieciska stila griestu ķermeņi no metāla, kombinējot tos ar presētu stiklu. Kupoli var būt minimālistiski – lodes vai konusa veidā, kā arī līdzīgi režģim. Stiprinājumiem izmanto dažādas detaļas no rūpniecisko telpu aprīkojuma – ķēdes, troses, kronšteinus u.c.

Foto: Publicitātes foto

Domājot par dizaina priekšmetiem, interjerā iederēsies lieli, abstraktas mākslas audekli, vecas ceļazīmes, melnbaltas fotogrāfijas, ielu kultūras elementus – grafiti, izkārtnes, lukturi, plakāti, liela izmēra spoguļi. Tomēr, lai mājokli padarītu nedaudz omulīgāku, ieteicams izmantot arī tekstilu – paklājus, padilušus grīdas celiņus, dažāda izmēra dekoratīvos spilvenus, kā arī telpaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!