Foto: Publicitātes foto
Statistika liecina, ka cilvēks vannasistabā pavada vidēji 20 minūtes dienā, taču var pieņemt, ka pēdējie gadi pandēmijas zīmē šo ilgumu neapšaubāmi ir palielinājuši. Tāpēc arvien lielāku uzmanību pievēršam vannasistabām – neatkarīgi no tā, vai tās ir izbūvētas no jauna vai atjaunotas. Šoreiz eksperti dalās ieteikumos un pieredzē, kā izvairīties no elementārām uzstādīšanas kļūdām un izveidot komfortablu vannasistabu, kurā lieliski iederētos kā redzamas, tā arī neredzamas detaļas.

Pirmajā vietā vajadzības, otrajā – plānošana

Pēc interjera dizaineres Žanetes Zakovicas-Ozoliņas domām, ne velti vannasistabai ir pilntiesīgas istabas statuss. Tieši tāpēc, to iekārtojot, nopietni jāiedziļinās šajā mājas daļā un jāpievērš tai tikpat daudz uzmanības, kā citām dzīvojamām telpām.

"Vannasistaba jāuztver tāpat kā virtuve – lai baudītu ilgstošu rezultātu, viss jāpārdomā rūpīgi un līdz pēdējai detaļai. Vienmēr iesaku uzticēt šo darbu jomas profesionāļiem vai vismaz atbildīgi konsultēties ar viņiem," Zakovica-Ozoliņa dalās padomos.

Pareiza zonu plānošana ir viens no galvenajiem noteikumiem ērtai un praktiskai vannasistabai. Šajā brīdī dizainere iesaka pārdomāt, vai mājiniekiem nepieciešama koplietošanas telpa ar tualeti vai to vajag izdalīt atsevišķi, kā arī jānolemj, cik sanitāro mezglu patiešām nepieciešams, jo lielākai ģimenei var nepietikt ar vienu dušu vai vienām labierīcībām.

"Vairāki sanitārie mezgli var izklausīties pārlieku grezni, tomēr tas nenoliedzami garantē lielāku komfortu. Turklāt vairākās vietās uzstādītās higiēnas vienības parasti liecina par to, ka telpas netiks pārslogotas, un plašums vannasistabā ir milzīgs ieguvums un ērtības," norāda dizainere.

Izvairies no telpu mazinošas veļas mašīna un neatbilstoša apgaismojuma

Cits veids, kā ietaupīt vietu un saglabāt pēc iespējas vairāk plašuma telpā, pēc interjera dizaineres domām, ir izvēloties mūsdienīgus risinājumus. Piemēram, atsakoties no piekaramiem vai iebūvētiem skapīšiem, bet to vietā izvēloties nišas sienā ar plauktiem – sākot no nelieliem, kas paredzēti šampūniem un dažādiem kosmētiskiem līdzekļiem, beidzot ar lielākiem, kur pakarināt dvieļus vai novietot citas higiēnas lietas.

Viņa arī uzsver, ka nav pareizi uzreiz izlemt veļas mašīnas likteni. Lai ietaupītu pēc iespējas vairāk vietas un saglabātu vizuālo harmoniju, šo sadzīves tehniku var novietot nevis vannasistabā, bet citās telpās, piemēram, garderobē, diskrēti noslēpt skapī vai pat iebūvēt virtuves iekārtā.

Vēl vannasistabās dizainere iesaka izvēlēties flīzes. Parasti tās ir lielformāta, bet arī mazās šobrīd ir ļoti aktuālas, piemēram, vecināta un nelīdzena izskata flīzes, kuras, protams, tāpat kā lielformāta flīzes, ir vajadzīgs šuvot, – šis ir svarīgs aspekts estētiskam sienu un grīdu izskatam ilgtermiņā.

Kā norāda Zakovica-Ozoliņa, mājīguma un komforta sajūtu vannasistabā rada arī gaisma un pareizi izvēlēti spoguļi. "Jo dabiskāka gaisma vannasistabā, jo tā būs mājīgāka. Taču, ja šajā telpā nav dabiskā gaismas avota, ir rūpīgi jāapsver un dāsni jāiegulda pūles laba mākslīgā apgaismojuma nodrošināšanā. Ja vannasistabā gaismas nepietiks, redzamība, skatoties spogulī, ievērojami samazināsies, var būt nevienmērīga ēnas krišana, un tas radīs spriedzi uz redzi. Jāatceras, ka apgaismojums, kas tieši atstarojas no spoguļa, arī nav vēlams. Lai attēls nebūtu pārgaismots un nedeformētos, ieteicams izvēlēties pēc iespējas lielākus spoguļus un uzstādīt apgaismojumu to sānos."

Izcils dušas kabīnes dizains – tas nav vienīgais, par ko jādomā

Tikmēr sanitāro sistēmu ražotāja "Geberit" pārstāve Pārsla Sauka jaunajiem īpašniekiem vienmēr iesaka izvērtēt, cik daudz laika viņi plāno pavadīt jaunajā mājoklī bez lieliem remontdarbiem. Ar vismaz desmit gadu vīziju vienmēr ieteicams izvēlēties kvalitatīvus, izturīgus, laika pārbaudītus materiālus un produktus. Sauka norāda, ka svarīgi kļūst ne tikai vizuāli redzami vannasistabas akcenti vai interjera detaļas, bet arī bieži vien nepamanītas sienās iebūvētas sastāvdaļas.

"Pašlaik dominējošā tendence ir grīdas līmeņa dušas noteces, kas patiešām papildina vannasistabas kopējo dizainu ar dažādību. Lielākā daļa klientu vēlas šādu risinājumu, bet reti kurš domā par praktisko pusi. Piemēram, dušas noteces sistēmai ir ne tikai jābūt ar lietotājam pievilcīgu dizainu, kas bieži tiek vērtēts vispirms, bet arī jāiet vienā solī ar tehnoloģisko progresu, kas ir visefektīvākais praktiskās situācijās ikdienā," uzsver Sauka.

Piemēram, parastās dušas noteces var būt grūti iztīrīt, un, ja tās netiek tīrītas, tās ne tikai uzkrāj netīrumus, bet arī veido sliktu smaku, ilgtermiņā aizsērē un uz grīdas krāsies ūdens katrā lietošanas reizē. Turklāt slikts aprīkojums, ūdenim aizplūstot, rada lielu troksni. Dušas kanāla vāciņam, kurš savāc netīrumus, jābūt viegli noņemamam un kopjamam, turklāt pašam procesam nevajadzētu aizņemt daudz laika.

Svarīgi ir arī tas, kas ir aiz sienas

Klienti bieži vien nedomā par sienā iebūvētās sistēmas nozīmi, taču par to jālemj, tiklīdz sāk plānot vai atjaunot vannasistabu, jo vēlāk vairs nebūs iespējams uzstādīt iebūvētās sistēmas, norāda Sauka. Ieteicams izvēlēties gudras zemsienas sistēmas, kas labierīcību telpā būs pielāgotas higiēnas un komforta prasībām – piekaramo tualetes podu, pisuāru vai bidē.

"Daudzi domā, ka svarīgākais, kam pievērst uzmanību, ir tualetes podu noskalošanas taustiņu vai citu iekārtu dizains, jo citas detaļas, piemēram, iebūvējamais rāmis vai ūdens tvertne, nešķiet īpaši svarīgas – galu galā tās nav redzamas aiz sienas. Tas ir maldīgs priekšstats. Vislabāk ir izvēlēties integrētu sistēmu no viena ražotāja, kas nozīmē, ka viens ražotājs ir atbildīgs par kvalitāti, sertifikācijas uzticamību, sniedz ilgtermiņa garantijas un visas daļas funkcionē un kalpo kā viena," iesaka Sauka.

Īpaša uzmanība keramikas izvēlē

Runājot par vannasistabas redzamajiem galvenajiem akcentiem – mēbelēm –, Sauka min zelta likumu: vienmēr izvērtē izvēlēto mēbeļu materiālu. Ja mēbeļu ražošanā tiks izmantoti kvalitatīvi materiāli, kas paredzēti mitrām telpām, mitrumizturīgi un viegli tīrāmi pārklājumi, uzticami stiprinājumi un eņģes, mēbeles savu funkcionālo un estētisko mērķi spēs pildīt tiešām ilgi. Šādām mēbelēm nebūs nepieciešama īpaša kopšana. Turklāt, izvēloties mēbeles, jāpievērš uzmanība priekšmetu uzglabāšanas vietu izvietojumam un atvilktņu telpas sadalīšanas iespējām.

"Tīrība vannasistabā ir viens no galvenajiem noteikumiem, tāpēc keramikas izvēle šajā vietā ir īpaši svarīga. Ja keramikas glazūras porainība ir kvalitatīva, kaļķakmenim un netīrumiem ir grūtāk "pielipt" keramikas izstrādājumiem, un to tīrīt un rūpēties par tīrību būs daudz vieglāk. Šādiem keramikas izstrādājumiem (tualetes podiem vai izlietnēm) nebūs nepieciešami speciāli ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi. Tomēr jāpievērš uzmanība to saskaņošanai ar tehnoloģiskajām inovācijām. Piemēram, iedomāsimies mūsdienīgu tualetes podu bez noskalošanas apmales no labas keramikas, bet to papildina nepilnīgi aprēķināta noskalošanas plūsma, kas, nospiežot pogu, šļakstās pāri malām. Un vēl troksnis, ko tas rada, kas naktīs var pamodināt guļošos mājiniekus. Tātad šeit jau vajadzētu ņemt vērā detaļas, konsultēties ar speciālistiem, kāds variants ir ne tikai vizuāli pievilcīgs, bet arī kvalitātes ziņā uzticams," norāda eksperte.

Lai aprīkotu modernu un ērtu vannasistabu, nepieciešama laba iepriekšēja sagatavošanās un rūpīga sanitāro sistēmu izvēle, kas var radīt ilgstošu komfortu un nākotnē ļauj būtiski optimizēt apkopes procesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!