Foto: Shutterstock
Jau kopš seniem laikiem lustras ne vien nesa gaismu, bet bija arī īsti mākslas darbi. 18. gadsimta franču galma lustras iedvesmojušas arī daudzus vēlāku gadu dizainerus, kuri radīja neticami greznus un dārgus gaismekļus. Savukārt 20. gadsimta dizaineri izveidoja unikālas lampas, kuras kļuva par īpašiem dizaina elementiem.

18. gadsimta stila lāpas

Greznie gaismas objekti darināti pēc Luija XV lāpu parauga. 1770. gadā Francijas karalis šīs lāpas pasūtīja savai masku ballei. Savukārt 19. gadsimtā tika radītas kopijas, kuru vērtība šobrīd sasniegusi 400 tūkstošus ASV dolārus (375 240 eiro).

Klasiskā franču lustra

Vēl viena lustra, kas tapa, iedvesmojoties no Francijas karaļa Luija XV galma. Lustra veidota no stikla un apzeltītas bronzas, bet tās vērtība sasniedz 740 tūkstošus dolāru (694 194 eiro). Ar 48 sveču spožo mirdzumu tā atgādina par 18. gadsimta greznību. Turklāt lustra pārsteidz ne vien ar dizainu, bet arī svaru. Tā sver 275 kilogramus.

Foto: Shutterstock

"Wisteria" lampa no "Tiffany"

2010. gadā "Sotherby" izsolē "Wisteria" lampa tika pārdota pa 1,5 miljoniem ASV dolāru (1,4 miljoni eiro). Neticami daudz, bet lampa ir pārsteidzoši smalks un grezns dizaina izstrādājums. Gaismeklis veidots zemes un debesu krāsā, kas padara to elegantu un organisku.

Foto: Shutterstock

"360 Mall" lustra

Viena no dārgākajām lustrām pasaulē savulaik atradās Kuveitas tirdzniecības centrā "360 Mall". Tās vērtība bija 1,8 miljoni dolāru (gandrīz 1,7 miljoni eiro) . Kāpēc bija? Jo kāds jaunietis to neatgriezeniski sabojāja, metot ar kurpi pa dārgo un neticami grezno lustru.

"Pink Lotus" lampa no "Tiffany"

Lampa, kas kļuva tikpat leģendāra kā filma ar Odriju Hepbērnu "Brokastis pie "Tifanija". Gaumīgās krāsu pārejas un 2000 smalki izstrādāti stikla gabaliņi padara lampu ne vien par gaismas avotu, bet īstu mākslas darbu. Šobrīd lampas vērtība ir aptuveni 2,8 miljoni dolāri (2,6 miljoni eiro).

Hannoveres "Givenchy Royal" sudraba lustra

Sudraba lustra tika pārdota "Christie" izsolē 2011. gadā par neticamu cenu – par 1736. gadā darināto gaismekli tika samaksāti deviņi miljoni dolāri jeb aptuveni 8,4 miljoni eiro. Grezno sudraba lustru, kas paredzēta astoņām svecēm, veidojis Viljams Kents pēc karaļa Džordža II pasūtījuma.

Izmantotie avoti: "Architectural Digest", "Modern Chandeliers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!