Foto: Shutterstock
Grāmatu plaukts 21. gadsimtā ir pārvērties par multifunkcionālu interjera elementu. Dažās mājās grāmatu plaukts ir svarīgākā viesistabas sastāvdaļa un saimnieku lepnums, citos mājokļos tas ir tikai dekoratīvs elements. Nevar aizmirst arī par tādām mājām, kur grāmatu plauktos vien putekļi krājas. Vārdu sakot, ir daudz iespēju, kā izmantot grāmatu plauktu, bet vēl vairāk ir ideju, kā to integrēt savā mājoklī.

Īpaši aktuāls grāmatu plaukta jautājums kļūst pārvācoties uz jaunu dzīves vietu vai plānojot remontu. Pati savulaik pārvācoties uz jauno dzīvokli, grāmatas saliku uz grīdas – sanāca pamatīgi debesskrāpji. Vēlāk saskrūvēju plauktu no tēva iedotiem dēļiem. Taču, kad grāmatu palika tik daudz, ka vairs ne saskaitīt, nopirku elegantu "Ikea" plauktu. Pēc tam otru. Nebiju nemaz oriģināla un novietoju plauktus viesistabā pie sienas. Taču var būt krietni oriģinālākiem un savu grāmatu plauktu padarīt par īpašu interjera elementu.

Iebūvētie plaukti


Ne vienmēr jāpērk lieli grāmatu plauktu skapji. Plauktus var arī iebūvēt. Savukārt iebūvēt grāmatu plauktu virs durvju ailas ir viens no interesantākajiem veidiem, kā to izdarīt. Jāteic gan, tas nebūs praktiskākais plaukts, jo visu laiku nāksies pakāpties uz taburetes vai trepēm, lai aizsniegtu grāmatas, taču tas viennozīmīgi būs oriģināli.

Tāpat arī sienu nišās var iebūvēt grāmatu plauktus. Īpaši parocīgi tas ir mazu mājokļu īpašniekiem, kuriem katrs kvadrātmetrs ir svarīgs. Iebūvētie plaukti var būt gan no metāla, gan stikla vai koka. Arī pašdarināti koka plaukti šeit labi iederēsies.

Foto: Shutterstock

Grāmatu plaukts – siena


Ja mājokļa platība ļauj, tad var iet uz "pilnu banku" un grāmatu plauktu būvēt kā veselu sienu. Šeit gan jākonsultējas ar būvekspertiem, lai viss beigās būti droši. Veidojot šādu sienu, arī durvis var veidot kā plauktu, lai neveidojas lieki kontrasti starp neordināro sienu un vienkāršām koka durvīm. Vienīgais mīnuss šādām durvīm varētu būt svars. Ja sakrāmēs pilnus plauktus, būs nedaudz jāpiepūlas, lai atvērtu durvis.


Ar grāmatu plauktiem var noklāt arī sienu gar kāpnēm. Tādējādi nekad nebūs problēmu aizsniegt vēlamo grāmatu. Vienlaikus tas izskatās patiesi iespaidīgi.

Divi vienā


Ja mājās nav pārāk daudz grāmatu, tad mierīgi var iztikt ar galdu, kurā iebūvēti plauktiņi. Tam nav obligāti jābūt stikla žurnālu galdiņam, kurš tikai putekļus un skrambas krāj vai garlaicīgam darba galdam. Var atrast vai pasūtīt modernus un praktiskus galdus – plauktus, kas kļūs par gana interesantu interjera elementu.

Par modernu grāmatu plauktu var pārvērst arī vecu komodi. Iespējams, ka tā būs nedaudz jāatjauno, taču rezultāts neliks vilties.

Foto: Shutterstock

Klasiskais grāmatu plaukts

Grāmatu plaukts, kas vairāk izskatās pēc skapja, ir atrodams teju katrā mājā. Protams, tas ir ārkārtīgi ērts un pierasts. Turklāt to var pārvietot pēc patikas atšķirībā no iebūvētajiem plauktiem. Nav arī jāuztraucas, ka tas ir garlaicīgs vai nemoderns risinājums. Tieši pretēji. Mūsdienās var atrast ārkārtīgi neparasta dizaina skapjus. Tie var būt gan pilnībā atvērti, gan ar durvīm. Tie var būt dažādās krāsās, kā arī izgatavoti no dažnedažādiem materiāliem.

Piekaramie plaukti

Vienkārši, bet ļoti eleganti izskatās pie sienas piestiprināti plaukti. Uz tiem var novietot gan grāmatas, gan telpaugus. Turklāt šādi plaukti neaizņem daudz vietas. Laikam precīzāk būtu teikt – neaizņem vispār vietu.

Foto: Shutterstock

Palodze un kamīns

Kad plauktos beidzas vieta, tad jāmeklē papildu iespējas. Virtuves galds gan nebūs labākā vieta, kur novietot grāmatas, taču palodzes vai kamīna mala labi aizstās ierastos plauktus.

Rakstā tika izmantota informācija no "House and Garden".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!