Foto: Shutterstock

Droši zināms, ka pie grumbām un krunkām lielākie vaininieki ir dabiskais novecošanās process un UV starojuma iedarbība. Tomēr tiktokeru starpā izskan runas, ka patiesībā problēmu var veicināt arī šķietami nekaitīgi ieradumi, piemēram, ūdens dzeršana no "Stanley" ūdens pudelēm ar salmiņu. Skaidrojam, vai salmiņi patiešām var būt iemesls visai nepievilcīgajām grumbiņām.

Dažviet pasaulē cilvēki gatavi pat kauties "Stanley" termokrūzes dēļ. Kāpēc tā? Jaunā paaudze ir apzinīga un ik dienas domā par savu veselību. Pateicoties "TikTok" pagājušā gada tēmturim #watertok, slava sāka iet krūzei pa priekšu un katrs sevi cienošs influenceris ūdeni dzēra tikai un vienīgi no milzīgajām "Stanley" krūzēm.

"Dzērienu malkošana no salmiņa nav kaitīgs ieradums. Tomēr regulārai šādai dzeršanai ir kāds nepatīkams ilgtermiņa efekts – izmantojot salmiņu, lūpas tiek savilktas "bantītē", tādējādi radot smalkas grumbiņas šajā zonā," "The Post" apstiprina Plastikas ķirurgu biedrības locekle Lara Devgana.

Iemesls, kāpēc tas tā notiek? Āda ir kā papīrs. Proti, atkal un atkal saraujoties vieniem un tiem pašiem muskuļiem, ar laiku āda var zaudēt kolagēnu un kļūt vaļīgāka, tādējādi sākotnēji veidojot smalkas grumbiņas, kas vēlāk jau var pārvērsties dziļās rievās.

"Ja tās atkārtoti savilksiet, izveidosies līnijas, kuras būs arvien grūtāk "izdzēst"," viņa sacīja, piebilstot, ka savā praksē aizvien biežāk sastop cilvēkus, kuri diendienā jau vairākus gadus ūdeni dzer ar salmiņiem, un lūpu grumbiņas viņiem kļuvušas par būtisku problēmu.

Savukārt "Popsugar" portālā dermatoloģe Serena Maraza izsaka pretēju viedokli, proti, ka liga nemaz tik ātri nebūs konstatējama: "Būtu nepieciešami vairāki gadi, lai šīs grumbiņas parādītos. Ja sākat salmiņus izmantot tīņa gados vai pēc 20 gadu vecuma, pirmās grumbiņas varētu parādīties tikai ap 30 gadiem".

Foto: Shutterstock

Vai tas attiecas uz visiem? Ne vienmēr. Tas, vai tieši tev veidosies grumbiņas, atkarīgs no vairākiem faktoriem: cik bieži lieto salmiņu un cik bieži lūpas tiek savilktas čokuriņā. Kā paskaidroja Devgana, piemēram, piecus gadus vecam bērnam šādas lūpu grumbas nerastos pat tad, ja viņš diendienā izmantotu salmiņu. Bērnam ir daudz kolagēna, kas audiem piešķir elastību.

Lai gan šīs līnijas tiek dēvētas par smēķētāja līnijām (pīpmaņi bieži sakniebj lūpas, vidēji līdz pat 14 reizēm dienā), tās var parādīties ikvienam – neatkarīgi no tā, vai smēķē, vai nē, un neatkarīgi no tā, vai dzer caur salmiņu, vai nedzer, paskaidroja Devgana. Tātad jāskatās, cik bieži veicam lūpu savilkšanas kustību.

Lai izvairītos no nepārtrauktas mutes savilkšanas, rekomendējams šķidrumus dzert no krūzes vai glāzes. Protams, laiku pa laikam var dzert arī no ūdens pudelēm ar salmiņu, tomēr ieteikums būtu nepadarīt to par ikdienas ieradumu.

Radīts pretgrumbu salmiņš

Ādas kopšanas līdzekļi pret novecošanos allaž ir saraksta augšgalā – acu krēmi pret grumbām, dažādi retinola serumi. Skaidrs, ka netrūkst skaistumkopšanas lietiņu, kas sola novērst grumbu veidošanos. Un, re, radies inovatīvs "produkts" – pretgrumbu salmiņi.

Jaunā salmiņa tēmturim tiktokā jau šobrīd ir vairāk nekā 350 miljoni skatījumu, un kāds "TikTok" lietotājs pat apgalvo, ka šis nu varētu būt labākais pretnovecošanas izgudrojums. Vai pretgrumbu salmiņi tiešām strādā?

@lauren.erro Tiktok influenced me… again… this straw claims to help with mouth wrinkles 😆 #wrinkles #antiaging #antiwrinkle #amazonfinds ♬ original sound - Lauren beauty & skincare tips

Portāla "Prevention" eksperti sniedz īsu un konkrētu atbildi: varbūt. Teorētiski tiem vajadzētu darboties, jo, izmantojot tos, lūpas vairs netiek savilktas, lai noturētu salmiņu mutē. Tomēr šie salmiņi nekādi neietekmēs ģenētiskās un ar vecumu saistītās izmaiņas.

Pašlaik nav zinātniski pamatotu pētījumu, kas pierādītu, ka salmiņi pret grumbu veidošanos patiešām kaut ko maina. Nav arī pierādīts, ka salmiņu lietošana būtu viens no galvenajiem grumbu rašanās iemesliem. Lai gan salmiņi var veicināt smalku grumbiņu parādīšanos ap muti, pilnībā nav zināms, kā salmiņu lietošana modelē grumbiņas, proti, cik bieži ir jādzer no salmiņa, lai tas radītu problēmas. Tāpēc šo priekšmetu izraidīšana no savas dzīves nav obligāta, it īpaši tiem, kuri reti salmiņus lieto.

Krunkas lūpās ilgtermiņā rada jebkas, kas veicina lūpu savilkšanu, piemēram, čummas veidošana selfijam. Ir arī citi faktori, kas var veicināt lūpu grumbiņu veidošanos, tostarp saules staru iedarbība, jo saule veicina ādas novecošanos ap lūpām un pašu lūpu apjoma samazināšanos. Nozīme ir arī ģenētikai. Un, protams, krunciņas lūpās ir arī dabisks novecošanās process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!