Foto: Shutterstock

Katram cilvēkam ir sava mīļākā gulēšanas poza. Kamēr viens spēj aizmigt tikai uz muguras, cits – tikai un vienīgi uz sāniem. Turklāt viens no sāniem parasti šķiet ērtāks. Taču gulēšana uz sāna nozīmē, ka viena sejas puse tiks iespiesta spilvenā. Pētām, vai tas tiešām ietekmē grumbu veidošanos.

Šis jautājums arvien aktuālāks kļūst platformā "TikTok". Daudzi influenceri vēsta, ka jāliek punktu gulēšanai uz sāniem, jo, atguļoties ar seju pret spilvenu, tiek radīts patstāvīgs spiediens pret sejas ādu, tāpēc uz sejas veidojas nevienam nepatīkamās grumbas. Turklāt satura veidotāji brīdina: no sākuma grumbas būs mazas, tik tikko pamanāmas, bet, ja šo ieradumu nepārtrauks, ar gadiem tās kļūs tikai dziļākas.

@lipsandlattes Sleeping on your face will cause fine lines and wrinkles that cannot be treated with Botox or other neurotoxins. It’s important to sleep on your back to prevent wrinkles and premature aging. #aging #prematureaging #preventativeskincare #botox #skincaretips #antiaging #over40 ♬ original sound - Nicole Smith Cosmetic Injector
@sarahpalmyra Sleeping on your face can give you wrinkles?! Well…kind of. Sleep lines can cause creases in your face especially if you sleep on your face or sides. I refuse to sleep on my back for vanity’s sake though so I use an antiaging pillow instead! #antiagingskincare #antiaging #sleepwrinkles #sleepingbeauty #skincaretips ♬ original sound - Sarah Palmyra✨

Cik daudz tajā patiesības? Lai gan medicīniskiem padomiem soctīklos vieglprātīgi uzticēties nevajag, sava patiesība šajā apgalvojumā patiesi ir, skaidro dermatologi.

Kā portālam "Health" skaidro dermatoloģe Ife Rodnija, ja cilvēki pastāvīgi guļ vienā pozā (un to mēdz darīt lielākā daļa cilvēku), šī sejas daļa tiek nospiesta apmēram septiņas vai astoņas stundas dienā. Ar laiku patiešām uz sejas var rasties vairāk līniju un grumbu, kas veidojušās tieši gulēšanas pozas dēļ. Taču jāsaprot, ka grumbas veidojas vēl daudzu citu faktoru dēļ, piemēram, ģenētikas, uztura un vides faktoru (piesārņojuma) dēļ, kā arī sejas mīmiku dēļ. Un neatkarīgi no tā, kādēļ krunciņas izveidojušās, ar gadiem tās kļūs tikai pamanāmākas, jo āda zaudē savu elastību.

Vai turpmāk gulēt tikai uz muguras?

Pētījumi liecina, ka gulēšana uz sāniem ir visizplatītākā poza, turklāt tiek uzskatīts, ka tā ir arī viena no labākajām pozīcijām kvalitatīvam miegam. Tādēļ, ņemot vērā to, ka ir itin daudz citu faktoru, kas veicina grumbu veidošanos (turklāt grumbas neapdraud veselību!), cilvēkam nav iemesla mainīt savu gulēšanas veidu, ja vien pats to nevēlas.

Pārtraukt gulēt pozā, kas šķiet visērtākā, nav viegls darbiņš, jo, pat ja esi aizmidzis uz muguras, miegā uz sāniem pagriezties var neapzināti un saldi nogulēt visu nakti. Lai to nepieļautu, cilvēki talkā ņem dažādas ierīces, kas apgrūtina pagriešanos uz sāniem. Tās ir īpašas jostas un ierīces, kas sāk vibrēt, ja cilvēks guļ "nepieļaujamajā pozīcijā". Ir arī vienkāršāks risinājums – abās pusēs novietot pa lielam spilvenam vai papildu segām.

Tomēr tas, ka cilvēks var mainīt savu gulēšanas pozu, ne vienmēr nozīmē, ka to arī jādara. Ja persona sirgst ar miega apnoju vai elpošanas traucējumiem, tad gulēšana uz muguras var tikai kaitēt un radīt vēl lielākas problēmas. Īpaši miega apnojas gadījumā, jo miegā ķermeņa muskulatūra, ieskaitot rīkles muskuļus un mīkstās aukslējas, atslābst, un mēles pamatne pavirzās atpakaļ, daļēji nosprostojot augšējos elpošanas ceļus, tādēļ cilvēks var sākt pat smakt.

Citi veidi, kā samazināt grumbu veidošanos

Vienkāršākais risinājums – nakts laikā gulēt gan uz labā, gan kreisā sāna, lai izlīdzinātu uz sejas radīto spiedienu. Tāpat pieejami dažādi pretgrumbu krēmi, taču pirms to lietošanas vērts konsultēties ar dermatologu.

Arī spilvendrānas materiālam ir nozīme – daudz maigāka sejas ādai būs zīda spilvendrāna. Daži cilvēki izvēlas gulēt uz speciāliem spilveniem, kuru izgriezums un forma samazina spiedienu uz cilvēka seju miega laikā. Lai arī teorētiski tas varētu palīdzēt, zinātnisku pierādījumu šiem paņēmieniem nav, portālam "Health" norāda sertificēta dermatoloģe Sindija Vasefa. Tieši tādēļ visdrošākais veids – doties pie dermatologa, kurš pastāstīs par iespējām, kā mazināt grumbas un uzlabot vispārējo ādas stāvokli.

Noteikti jāatceras par to, ka svarīga loma ir dzīvesveidam – dodoties ārpus mājas, vienmēr lieto saules aizsargkrēmu, uzņem daudz šķidruma, izvairies no smēķēšanas un alkohola lietošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!