Foto: Shutterstock

Vazelīna tūbiņu iespējams iegādāties par dažiem eiro, un tā visbiežāk kalpos ilgi. Tomēr, uzzinot veidus, kā šo universālo produktu pielietot savā ikdienā, var gadīties, ka ātri vien būs jāiegādājas jauns eksemplārs!

Vazelīns ir minerāleļļu un vasku maisījums. Šī produkta sastāvs nav īpaši mainījies kopš Roberts Augusts Česebro to atklāja1859. gadā. Viņš bija pamanījis, ka naftas darbinieki brūču un apdegumu dziedēšanai izmanto lipīgu želeju, un galu galā to nodēvēja par vazelīnu. Portālā "Healthline" minēti vairāki veidi, kā praktiski izmantot vazelīnu savā ikdienā.

To var izmantot, piemēram, lai ārstētu mazas brūces. Tomēr jāpārliecinās, vai āda, uz kuras uzklāj vazelīnu, ir notīrīta un dezinficēta. Pretējā gadījumā baktērijas un citi patogēni var aizkavēt dzīšanas procesu.

Vazelīns labi saglabā mitrumu, tāpēc īpaši noderīgs tas būs sausai ādai. Plānā kārtā to var uzklāt uz sejas pēc tam, kad uzlikts mitrinošs sejas krēms. Viens pats lietots, vazelīns neaizstās mitrinošos krēmus, tomēr tas var palīdzēt mitrināt ilgāk. Vēl to var izmantot, ja ir saplaisājuši papēži – tad kājas jāiemērc siltā ūdenī, kam pievienots mazliet jūras sāls. Paplunčina pēdas aptuveni15 minūtes, nosusina un uzklāj vazelīnu. Lai nenoķēpātu palagus, kājās uzauj kokvilnas zeķes. Tāpat var darīt ar plaukstām, īpaši, pēc dārza darbiem, kad rokas sūrst, vazelīns var paātrināt dzīšanu.

Vazelīns noderēs, lai no vēja un aukstuma pasargātu lūpas. Droši var uzklāt lūpu balzamu un pa virsu vēl vazelīnu – mitrinās ilgāk, un lūpu balzams nebūs tik bieži jāatjauno.

Līdzīgi kā ar eļļu, arī ar vazelīnu var noņemt kosmētiku – drīkst izmantot pat delikātajai ādai ap acīm. Pēc tam seju mazgā kā parasti – pēc vazelīna tā šķitīs vēl maigāka!

Ja mājās krāso matus vai nagus, ar vazelīnu var iesmērēt to daļu, kuru negribas notraipīt ar krāsu. Tas darbosies kā aizsargbarjera, lai uz ādas nepaliktu grūti nomazgājamie krāsu pleķi.

Vazelīns nodrošināt ilgāku aromātu noturību. Proti, plānā kārtiņā uzklāj vazelīnu uz vietas, kur vēlies aromātu. Pēc tam uzpūt smaržas uz ķermeņa daļām, kur var sajust pulsu (plaukstas locītavas, zem ausīm, uz kakla), un tās saglabāšoties ilgāk.

Vazelīns ir noderīgs mitrinātājs cilvēkiem ar jutīgu ādu, jo tas neizraisa dedzinošu vai citādi nepatīkamu sajūtu. Tam nav potenciāli alerģisku konservantu, tas nozimē, ka neizraisa alerģisku reakciju. Ātrākai dzīšanai, līdzīgi kā brūču gadījumā, to var uzklāt uz nelieliem apdegumiem. Te ir būtiski uzsvērt, ka runa ir par nelieliem apdegumiem! Piemēram, apdegumiem no saules iedarbības, vazelīns tikai pasliktināt bojājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!