Foto: Vida Press

Lai jūs neuzķertos un akli neticētu katram influenceru vārdam, eksperti piedāvā skaidrojumu matu kopšanas aktualitātēs. Sākot no matu ieziešanas ar rozmarīna eļļu un beidzot ar "gulēšanu zīdā". Kam vērts pievērst uzmanību, bet kas ir pilnīgas muļķības?

Matus (tāpat kā ādu) ietekmē kopējais veselības stāvoklis, stress, uzturs, ieveidošanas tehnikas un matu kopšanas produkti. Sociālie mediji ir kā matu kopšanas triku, tendenču un padomu zelta raktuves. "TikTok" ar tēmturi #haircare atrodami miljoniem video, kuros dažādi produkti un kopšanas triki tiek reklamēti kā vislabākie. Lai neapmaldītos informācijas pārbagātībā, izdevumā "New York Post" ekspertes – ārste Meredita Gudvina un matu stiliste Bronvena Robinsone atklāj, uz kuriem padomiem labāk neuzķerties.

Matu eļļas

Kokosriekstu, jojobas, rozmarīna (reklamēta kā matu augšanas eliksīrs) eļļas var veicināt veselīgu skalpu un pabarotus matus. "Tāpēc, ka eļļas ir efektīvas, tās mēdz iekļaut matu kopšanas produktos," Robinsone arī brīdina, ka neatšķaidītas, tīras eļļas var izraisīt matu taukošanos un netīrumu uzkrāšanos, "tāpēc jālieto gatavie produkti, kas sajaukti pareizās attiecībās un tāpēc lietotājam droši."

Mazgāt vai nemazgāt, un cik bieži?

Šis ir jautājums kurā ekspertu un skaistumkopšanas guru viedokļi dalās, bet viens aspekts visiem ir kopīgs. "Galvas āda ir jāattīra," apstiprina Robinsone. Kā skaidro Gudvina, lielākā kļūda, ko cilvēki matu kopšanā pieļauj – domā par matu tīrību, bet piemirst par galvas ādu. Matu kvalitāte sākas no matu folikulām!

Ieteicamais matu mazgāšanas biežums esot atkarīgs no vairākiem faktoriem. No tā, cik biezi mati, cik taukaina ir galvas āda. Ja tauku dziedzeri ir izteikti aktīvi vai tiek svīsts sportojot, mati un āda būs jāmazgā biežāk. Ja mati ir sausi, tad tos traumēs mazgāšana katru dienu. Tāpēc Robinsone iesaka tā saucamo "co-washing" jeb matu mazgāšanu tikai ar kondicionieri vai izskalošana ar ūdeni: "Tā ir laba alternatīva, jo akcents ir uz galvas masāžu, skalpa atbrīvošanu no netīrumiem un šūnu uzkrāšanās novēršana. Vienlaikus no matiem netiek "padzītas" to dabiskās eļļas."

Zīda spilvendrāna, skrančiji un cepures

Stāsti par satīna spilvendrānām un matu gumijām ir ļoti virāli (lasi – ātri gūs popularitāti), un influenceri audumu reklamē kā bez-berzes garantu. Teorētiski tā arī ir, miega laikā šīs gludais materiāls var samazināt matu bojājumus un savelšanos, bet Gudvina norāda, ka tam nav pierādījumu, jo nemaz nav veikti pētījumi. Robinsone piebilst, ka zīdainā virsma ir vērtīga matiem ar sprogainu tekstūru, taču mudina lietot izstrādājumus no dabiskā zīda, nevis sintētiskā satīna, jo satīns aiztur karstumu un pastiprina svīšanu. Dabiskais zīds gan ir krietni dārgāks.

@kimladbeauty #stitch with @Niki Detrich lets talk about it!! Love how she credit and showed love to satin bonnets!! Hope you are loving your bonnet girl!! This is your sign to invest in one #satinbonnets #satinbenefit #satinsatin #comfortable #hairbreakage #morningroutine #satinbonnet #goodqualityproducts #satinbonnets ♬ original sound - Kimladbeauty

Inovācija ir matus pasargājoša, frizūru saglabājoša un berzi mazinoša zīda cepure. Tā Eiropā bija iecienīta jau 19. gadsimtā, taču verdzības laikā izmantota, lai pazemotu melnādainas sievietes. Šo stigmu beidzot tiecas likvidēt sievietes, kurām ir taisni, gludi mati. "Nav svarīgi, kādā krāsā esi, kāds ir tavs matu tips, kas esi kā individualitāte, tu no šīm cepurēm vari tikai iegūt," uzsauc tiktoka lietotāja ar pseidonīmu Kimlad Beauty.

@nikidetrich I got mine from @THE BUNDLE BANK and love it! 🎀 #haircare #satinbonnets ♬ original sound - Niki Detrich

"Visas šīs lietotnes skaistās, melnādainās sievietes likušas saprast, ka mums visām vajadzētu gulēt ar zīda cepurēm galvā," tiktokā paziņojusi satura radītāja Nikija Detriha, kura esot pamanījusi, ka mati pēc to lietošanas kļūstot mīkstāki un veselīgāki.

Slapju matu ķemmēšana

Allaž tiek teikts, ka slapju matu ķemmēšana bojā un plēš matus. Tie esot kā slapji spageti, kas viegli stiepjas un lūzt. Lai mati netiktu šādi traumēti, Robinsone iesaka matus ar dabīgu saru suku izķemmēt vēl pirms mazgāšanas. To jādara, sākot no matu galiem uz augšu. "Ja matus ķemmēsiet mazgāšanas laikā, radīsiet vairāk mezglus," viņa paziņo.

"Hair cycling"

Citiem vārdiem, šis apzīmējums nozīmē nelietot vienus un tos pašus produktus katru dienu visu gadu (jo sevišķi vienu un to pašu šampūnu un kondicionieri) un mainīt kopšanas tehnikas. "Tā kā katra šampūna/kondicioniera kombinācija uz matiem atstāj atšķirīgu pārklājumu, pastāvīgi lietojot, tas uzkrājas. Daudzi uzskata, ka šampūna un kondicioniera maiņa uzlabo matus," apstiprina Gudvina un arī Robinsone minēto atkārto: "Nelieto mūžīgi vienu un to pašu!" Tas esot līdzīgi kā ar uzturu, proti, mati, īpaši sezonām mainoties, tikai iegūs no dažāda veida šampūniem un kondicionieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!