Jautājums: Man jau vairāk kā divus gadus ir pilnīgi neregulāras mēnešreizes. Man ir 27 gadi un pieņemu, ka šīs problēmas sākās hormonālo tablešu dēļ. Lietoju tās kādus 2 gadus un tad krasi beidzu (nenobeidzot ciklu), un sākumā bija tāda kā maza smērēšanās un sākās problēmas.

Mēnešreižu man parasti nav apmēram trīs mēnešus un tad uz trīs mēnešiem parādās (bez jebkādiem kavējumiem), un tad atkal pazūd (citreiz arī uz 5 mēnešiem), bet parādās parasti ne ilgāk kā uz 3 mēnešiem. Esmu bijusi pie ginekologa un nevienas analīzes neuzrādīja nekādas patoloģijas, slimības vai nepilnības. Ar ginekologu esmu konsultējusies, bet ginekoloģiski viss ir OK, un sākām arī neginekoloģiskas problēmas apskatīt, vairogdziedzeri, cukura līmeni asinīs, leikocītus, eritrocītus utt., bet nekas, izņemot paaugstinātu kaļķi, netika atrasts. Ar ko varētu būt saistītas šādas problēmas un kā tās ir risināmas?

Atbild Dr. Gunta Frīdenberga:

Spontāna menstruāla cikla laikā olnīcā aug un nobriest olšūna, cikla vidū tā izdalās no olnīcas un aizceļo uz dzemdi. Olnīcā izveidojas dzeltenais ķermenis, kurš pastāv aptuveni 2 nedēļas un izdala hormonu progesteronu. Cikla beigās, ja nav notikusi apaugļošanās, strauji krītas olnīcu izdalīto hormonu līmenis, kas izraisa dzemdes gļotādas nolobīšanos un menstruālu asiņošanu. Ciklu regulē hormoni, ko izdala īpašas galvas smadzeņu daļas (hipotalāms un hipofīze).

Menstruāciju iztrūkuma gadījumā traucējumi var būt gan centrālā, gan olnīcu, gan dzemdes līmenī. Tas, ka Jums menstruācijas mēdz būt gan regulāras, gan arī iztrūkt, drīzāk varētu liecināt par problēmām olnīcu līmenī. Jūs neesat minējusi, vai ir veikti hormonālie izmeklējumi (dzimumhormonu līmeņa noteikšana asinīs). Manuprāt, tas varētu precizēt traucējumu iemeslu. Ja šie izmeklējumi tomēr ir izdarīti un tajos nav bijis būtisku noviržu, varētu domāt arī par kādu psiholoģisku motīvu ietekmi uz Jūsu ciklu. Dažreiz līdzīgu iespaidu var dot arī svara svārstības.

Ja kalcija līmenis ir ievērojami paaugstināts, es ieteiktu griezties pie sava ģimenes ārsta, lai atklātu tā iemeslu.

Dr. Gunta Frīdenberga - privātprakse ginekoloģijā, dzemdniecībā un psihoterapijā. Adrese: Tukums, Elizabetes iela 8, telefons 3125109.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!