Jautājums: Labdien, cien. Delfi daktere! Kādu laiku atpakaļ biju konsultējusies ar Jums par kontracepciju utt., ļoti man palīdzējāt. Mēs taisāmies precēties pēc dzīvokļa iegādes, ir mainīts darbs, universitātē sesija un pilnīgs nervu sabrukums, turklāt jau trešo nedēļu mokos ar biežu urinēšanas vajadzību.

Taču, protams nekas daudz nenāk ārā, un līdz asarām velkošu sajūtu lejasdaļā, kad stāvu vai eju, un mazliet, kad sēžu un guļu.

Konsultējos ar savu ārsti, teica tā: ir hlamīdijas, daudz gļotu, sāls organismā. Izrakstīja "Urinālu", dzeru otro nedēļu, un "Tiberal" trīs dienas pa divām tabletēm un vienu vagināli, bet vīram trīs uzreiz iekšā (viņam sūdzību nav, bet teica ārste, ka viņam ar var būt tā infekcija, var būt saķērām trenažieru saunā vai baseinā - kopā esam jau vairāk kā gadu un partnerus nemainām). Man tagad jautājums – nu, ko lai es vēl dzeru?? Dzeru dzērveņu morsu, tējiņas urīnceļiem, uz pāris dienām it kā pārstāja, urinācija normāla, nesāpēja, tagad jau diena ceturtā kad atsākās. Gribētu piebilst, ka agrāk man ar citreiz parādījās uz dienām 2-3, īpaši pēc kaislīgām naktīm. Man ir 21 gads!

Ļoti gaidīšu jebkādu padomu!

Atbild Dr. Gunta Frīdenberga:

Jūsu aprakstītās sūdzības drīzāk atgādina saslimšanu, ko literatūrā dēvē arī par "medusmēneša cistītu". Tas ir urīnceļu iekaisums, ko novēro sievietēm pēc intensīvas dzimumdzīves. Medusmēneša laikā mīlēšanās mēdz būt bieža un intensīva, no tā arī radies saslimšanas nosaukums.

Slimībai raksturīga dedzinoša sajūta un sāpes urinēšanas laikā, kā arī bieža vēlēšanās iztukšot pūsli. Urīns var būt duļķains un pat ar asins piejaukumu. Mēdz būt arī trulas sāpes aiz simfīzes (kaula, kas atrodas zem kaunuma apmatojuma). Iekaisumu izraisa mikroorganismi, kas dzīvo taisnajā zarnā un uz ādas ap to. Mehāniskā ceļā tiek veicināta to nokļūšana urīnkanālā un tālāk arī urīnpūslī. Vīriešu urīnkanāls ir anatomiski garāks, tāpēc mikroorganismu kustība pa to uz augšu līdz urīnpūslim novēro salīdzinoši reti. Saslimšanu var veicināt arī paradums dibenu slaucīt virzienā no aizmugures uz priekšpusi. Jūsu gadījumā arī ilgstošs stress var būt viens no iemesliem, kas samazina organisma dabīgās aizsargspējas pretoties infekcijām.

Lai mazinātu sūdzības, iesaka:

  • Lietot pietiekoši daudz šķidruma (vismaz 6-8 glāzes dienā).
  • Lietot dzērveņu sulu, dzērienu vai tabletes (aptiekā nopērkams bezrecepšu līdzeklis CranBerry). Dzērveņu ekstrakts samazina mikroorganismu spēju piesaistīties urīnceļu sieniņām.
  • Izvairīties no kafijas.
  • Iztukšot pūsli pirms un pēc dzimumakta.
  • Lietot lubrikantus, ja dzimumakta sākumā gļotu daudzums ir nepietiekams.
  • Ja hlamīdiju klātbūtni konstatē izmeklējumu nevis minējumu rezultātā, nepieciešama antibiotiku terapija abiem. Jūsu gadījumā neviens no nosauktajiem medikamentiem nav hlamīdiju ārstēšanai.

    Ja saslimšanai joprojām būs bieži paasinājumi arī turpmāk, būtu vēlams paņemt urīna uzsējumu. Tas ir izmeklējums, kas ļaus noteikt konkrētu mikroorganismu, kas izraisa iekaisumu. Tas ļaus izvēlēties atbilstošas antibiotikas sekmīgai ārstēšanai.

    Veseļojieties!

    Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!