Jautājums: Vai ir iespējams ārsta padoms sakarā ar Mirenas lietošanu? Es sapratu, ka, lietojot Mirenu, samazinās asiņošana vai pat pazūd pavisam menstruāciju laikā.

Vai man būtu vēlams lietot šo kontracepcijas līdzekli, ja man menstruāciju ilgums ir 1-2 dienas, parasti asiņo tikai pirmajā dienā, pēc tam tikai smērējas? Man bail, ka menstruācijas izzudīs pavisam un es vairs nespēšu sekot savam kalendāram. Un vai menstruācijas atsāksies? Vai šī līdzekļa lietošana neietekmēs klimaksa ātrāku vai vēlāku iestāšanos? Vai drīkst lietot Mirenu, ja baro bērnu ar krūti?

Paldies, ja atbildēsiet!

Atbild Dr. Gunta Frīdenberga:

Mirena ir T veida dzemdes spirāle, no kuras izdalās hormons levonorgestrēls. Šis hormons pēc savas iedarbības atgādina dabīgā hormona progesterona ietekmi. Progesterons nomāc dzemdes gļotādas turpmāku augšanu, līdzīgi darbojas arī levonorgestrēls. Katru dienu dzemdē izdalās tikai 20 mikrogrami šis vielas, taču tas ir pietiekošs daudzums, lai dzemdes gļotāda cikla laikā neizveidotos tik bieza, kā spontāna cikla laikā, mainās arī asinsvadi, kas apasiņo dzemdes gļotādu. Tāpēc menstruāciju laikā, noloboties plānākam dzemdes iekšējam slānim, asiņošana kļūst ievērojami mazāka.

Mirena samazina menstruālo asiņu daudzumu tikai tajā laikā, kamēr tā atrodas dzemdē. Pēc Mirenas izņemšanas pāris ciklu laikā atjaunojas agrāko menstruāciju apjoms. Iespējams, ja Jūsu menstruācijas jau tāpat ir niecīgas, tad Mirenas lietošanas laikā tās var izzust pavisam. Tā kā Mirena ir viena no drošākiem patlaban pieejamiem kontracepcijas līdzekļiem, arī menstruāciju iztrūkuma gadījumā par grūtniecības iestāšanos nebūtu jāraizējas. Taču es saprotu Jūsu bažas, līdzīgi jūtas lielākā daļa sieviešu, kurām Mirenas lietošanas laikā menstruācijas pakāpeniski samazinās un pazūd pavisam. Pirmajos mēnešos ir šaubas un nedrošība, taču vēlāk baiļu izjūta pazūd. Mazāks asiņu daudzums menstruāciju laikā ir tikai vietējas darbības efekts, ko rada hormons levonorgestrēls, kamēr tas iedarbojas uz dzemdi. Tas nekādā ziņā neietekmē olnīcu darbību tādā mērā, lai mainītu menopauzes sākšanos.

Mirena ir kontracepcijas līdzeklis, kuru drīkst ievadīt krūts barošanas laikā.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!