Jautājums: Sveiki! Izlasīju rakstu par brūnajiem pigmentiem uz ķermeņa un gribēju, lai Jūs varbūt sniedzat kādu padomu vai ieteikumu manā situācijā. Tātad, man apmēram 10 gadu vecumā parādījās tādi balti pleķi uz ķermeņa. Gājām pie dermatologiem un vēl dažādiem ārstiem, tomēr skaidru atbildi tā arī man nesniedza par to, kādēļ tādi ir parādījušies! Varbūt varat sniegt kādu padomu vai ieteikumu, ko varētu darīt lietas labā? Cerības par pilnīgu izārstēšanos jau sen esmu atmetusi, vienīgi ceru, ka tos varētu kādā veidā samazināt, jo plankumu uz ķermeņa ir diezgan daudz (jāatzīst, tie ir izveidojušies diezgan simetriski, piemēram, uz abām kājām, abiem sāniem, acu plakstiņiem). Tagad ir pagājuši jau 10 gadi, kopš plankumi ir parādījušies, tomēr progresa gandrīz nav. Paldies jau iepriekš!

Atbild " Veselības centra 4" Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas dermatologs Raimonds Karls:

Neredzot klātienē, jādomā par ādas saslimšanu, kuru sauc par VITILIGO. Iemesli šai saslimšanai vēl pilnībā nav noskaidroti, katram cilvēkam tie var būt individuāli. Bieži tā kombinējas ar vairogdziedzera autoimūnu tiroidītu. Pēdējos gados ārstēšanā pielieto imūnmodulātorus vai nepieciešamības gadījumā veikt gaišās ādas mikropigmentāciju.


Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!