Jautājums: Labdien, Man ir 31 gads, iznēsātas divas grūtniecības, dzimuši divi bērni (25 gados – dabīgās dzemdībās un 30 gados ar ķeizargriezienu - eklampsija). Pirms otrās grūtniecības iestāšanās konstatētas divas miomas - 1.1 un 1.3 cm, ķeizara laikā konstatēti tikai miomatozi mezgli, pirms sešiem mēnešiem USG miomas neuzrādīja, mēnešreizes nedaudz pastiprinātas, bija Fe deficīts (zem 5).

Gadu pēc ķeizargrieziena kopā ar savu ārstu izvēlējāmies ievietot Mirena. Kopumā Mirena panesu labi, mēnešreižu laikā asiņošanas nav, bet, manuprāt, tās dēļ ir piena sēne (reizi mēnesī jālieto medikamenti), palielināts svars, kaut fiziskas aktivitātes ir regulāri un veselīga diēta, seksuālās vēlmes samazinājušāslīdz nullei un ir ļoti krasas garastāvokļa maiņas.
Vai manis nosauktās negatīvās iezīmes varētu būt Mirena lietošanas sekas? Paldies jau iepriekš par atbildi!

Atbild Dr. Vita Začesta (klīnika "Premium Medical"):

Mirena satur hormonu levonorgestrelu, kas ļoti nelielās devās katru dienu izdalās un ietekmē dzemdes gļotādu. Hormona nokļūšana kopējā asinsritē un līdz ar to ietekme uz visu organismu kopumā notiek, tomēr tā nav liela.
Jā, dažām sievietēm levonorgestrelu saturoša hormonālā kontracepcija samazina libido un rada nelielu svara pieaugumu vai garastāvokļa svārstības, tomēr nekad iepriekš nevar apgalvot, ka kontracepcija, šajā gadījumā Mirena, ir vienīgais "vaininieks" un pēc spirāles izņemšanas šīs problēmas visām sievietēm noteikti pazudīs.
Piena sēnīte biežāk ir saistīta ar citiem faktoriem, retāk ar Mirenu. Mirenai Jūsu gadījumā ir arī pozitīva ietekme uz dzemdes miomu, turklāt tā samazina asiņošanas stiprumu un līdz ar to, dzelzs deficīta anēmiju. Kopā ar savu ārstu Jums vienos svaru kausos jāliek pozitīvie, otros - iespējamie negatīvie efekti, un ļoti rūpīgi jāsver.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!