Foto: stock.xchng
Trešdaļai pacientu profilaktisko veselības pārbaužu laikā tiek konstatētas nopietnas veselības problēmas – vidēji smagi vai smagi veselības traucējumi, kas steidzami jāārstē vai nepieciešama rehabilitācija, tā liecina apkopotie dati. Visbiežāk konstatētas mugurkaula, sirds un asinsvadu slimības un gremošanas pataloģijas.

Gandrīz pusei (48% pacientu) konstatētas vieglas vai vidēji smagas mugurkaula problēmas, tāpat 42% pacientu konstatētas sirds un asinsvadu slimības, savukārt ceturtdaļai 24% pacientu atklātas gremošanas pataloģijas. Turklāt līdz ar sirds un asinsvadu, vielmaiņas slimībām, mugurkaula pataloģijām, insulta un diabēta risku gandrīz pusei izmeklēto pacientu konstatēta arī adipozitāte (jeb aptaukošanās) dažādās formās.

"Profilaktiskās apskates atklāj satraucošu ainu - jauniem cilvēkiem pat bez akūtām sūdzībām ir veselības izmaiņas, par kurām viņi nenojauš, turklāt pilnīgi visiem profilaktiskajās pārbaudēs tiek konstatēti viegli veselības traucējumi," stāsta klīnikas Premium Medical valdes priekšsēdētāja Signe Dauškane - Platace.

Tāpat bieži tiek atklātas dažādas endokrīnās slimības, tai skaitā vairogdziedzera slimības un metabolais sindroms. Vairāk kā trešdaļai no sievietēm profilaktisko pārbaužu laikā tiek konstatētas ginekoloģiskas problēmas.

Regulāras veselības pārbaudes - drošības garants

Mūsdienu dzīves stils - komforts un vienlaikus, nenoliedzami, arī stress - nes līdzi negatīvas tendences, kuras apdraud veselību, dzīves kvalitāti un ilgumu. Diemžēl to, ka mūsdienu dzīvesveids ikdienā pakļauj mūs nopietnam veselības traucējumu riskam, apliecina arī profilaktisko veselības pārbaužu statistika.

"Lai arī cilvēkiem bieži nav laika vai varbūt pat ir bail doties pie ārsta, jo šķietami viņš jūtas vesels un negrib, lai ko atklāj, tomēr tieši regulāras profilaktiskas veselības pārbaudes ir garants, ka riski un nelieli veselības traucējumi tiks laicīgi novērsti un nepienāks nopietnu saslimšanu brīdis, kad vienīgais glābiņš būs slimnīca," skaidro S.Dauškane Platace.

Veselības profilakses neatņemama un būtiska sastāvdaļa ir regulāras veselības pārbaudes, kuru laikā ārsts kompleksi pārbauda cilvēka veselības stāvokli, nozīmē papildizmeklējumus un, nepieciešamības gadījumā, speciālistu konsultācijas, kā arī ne tikai rekomendējošā formā un garām skrienot piemin uztura un dzīvesveida lomu cilvēka veselības ilglaicībā, bet runā ar pacientu balstoties uz viņa ikgadējiem veselības rādītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!