Foto: Quartus

Jautājums: Man ir 38 gadi un ir 2 bērni. Mans ginekologs konstatēja man 3 dzemdes miomas. Kā vienu no iespējamiem ārstēšanas veidiem ieteica miomas embolizāciju. Tā kā man jāizlemj, vai esmu ar mieru veikt šo procedūru, meklēju atsauksmes un informāciju par iespējamām sekām un alternatīvām ārstēšanas iespējām.

Izlasīju, ka ne visas miomas uzreiz ārstē, un ne visām sievietēm dzemdes artēriju embolizācija ir pirmā izvēles metode. Kāda tad ir cita iespējamā ārstēšanas metode?

Paldies.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus"):

Dzemdes miomas ārstēšana lielā mērā ir atkarīga no tā, vai tā rada vai nerada sievietei kādas sūdzības vai veselības sarežģījumus. Biežākās problēmas, ko novēro, ir pastiprināta asiņošana menstruāciju periodā, asiņošana ārpus mēnešreizēm, sāpes vai diskomforts vēdera lejas daļā, arī urinācijas vai vēdera izejas traucējumi, pazemināts hemoglobīns.

Ārstēšanas iespējas ir vairākas - ķirurģiska mezglu vai visas dzemdes izņemšana, hormonāla terapija, t.sk. hormonālā spirāle Mirena, kā arī jaunākā no Latvijā pieejamajām metodēm - miomas embolizācija. Katrai metodei ir savi plusi un mīnusi, un katrai pacientei ir sava metode, ar ko ārstēšanu vajadzības gadījumā uzsākt. Taču precīzāku padomu dot Jums var tikai ārsts, kas precīzi zina konkrēto situāciju.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē. Atbildes uz jautājumiem steidzamā kārtā netiek sniegtas. Ārkārtas gadījumos vienmēr nepieciešams doties pie ārsta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!