Foto: stock.xchng
Grūtniecība ir lielu pārmaiņu laiks, kas skar arī cilvēka lielāko "orgānu" – ādu. Daudzas no minētajām parādībām attīstās grūtniecības laikā, bet ir pārejošas (atgriezeniskas) un neprasa īpašu uzmanību vai ārstēšanu. Tomēr ir pārmaiņas, kuras var kļūt paliekošas, tāpēc svarīgi tās laikus pamanīt un zināt, kā ar tām tikt galā.

Ādas sausums: Sastop visām grūtniecēm. Rodas hormonālo izmaiņu dēļ, kad samazinās ķermeņa, nereti arī sejas tauku un sviedru dziedzeru darbība, un tādēļ nenotiek ādas dabiskā ieeļļošana. Tāpēc visas grūtniecības un arī zīdīšanas laikā svarīgi ādu mitrināt un pabarot. Lietot ādas emulsijas (mīkstinošos līdzekļus) pēc dušas/ vannas, kā arī tad, kad rodas savelkoša sajūta. Piesātināt ādu no iekšienes ar nepiesātinātajām taukskābēm, lietojot linsēklu eļļu, gurķenes eļļu vai naktssveces eļļu, kā arī zivju eļļu.

Strijas: Strijas ir sarkanas vai purpurkrāsas līnijveida rētas, kas rodas ādas pamatslānī (dermā), tai iestiepjoties. Šis process ir praktiski neatgriezenisks. Tās visbiežāk parādās gūžu, vēdera, krūšu un augšstilbu ādā. Sastop gandrīz 95% sieviešu un tas, vai strijas parādīsies vai ne, ir atkarīgs gan no iedzimtības un ādas struktūras, proti, no tā, cik izturīgi ir saistaudi, gan arī no ādas kopšanas un dzīvesveida. Striju profilaksei mājas apstākļos jāveic:

  • pašmasāža problemātiskajām vietām ( krūtis, gurni, vēders),
  • ieteicamas kontrastdušas,
  • speciālu līdzekļu lietošana (pretstriju līdzekļus ādā ieziež taisnām kustībām uz augšu, nevis apļveidīgi kā citu kosmētiku).

Vielas, kas labvēlīgi ietekmē strijas un kuras var meklēt pretstriju līdzekļos: vitamīns A un E, kakao sviests.

Grūtniecības vaigu sārtums, spīdošā seja: Grūtniecības laikā pieaug cirkulējošo asiņu daudzums, un tā kā virspusējie asinsvadi atrodas tuvu ādai, tie spīd tai cauri, radot sārtumu. Tā kā uzlabojas asinsrite, uzlabojas arī tauku dziedzeru darbība un sekrēcija, un āda kļūst spīdoša. Ādas taukainību var mazināt, lietojot līdzsvarojošus losjonus, taukus absorbējošas maskas (mālu), kā arī speciālās taukus absorbējošās salvetes. Lai mazinātu apsārtumu, var izvairīties no uzturēšanās karstās telpās, karstuma procedūrām, karstiem, asiem ēdieniem.

Grūtniecības maska jeb hloazma: Ir brūni pigmenta plankumi pieres un acu rajonā. Šīs izmaiņas visbiežāk parādās trešajā trimestrī, parasti novērojamas sievietēm pēc 30 gadu vecuma ar tumsnēju ādu (III ādas tipu). Pigmentācijas pamatā ir hormonālās izmaiņas, tā var izzust (parasti tad, kad tiek pārtraukta krūts barošana), bet var arī saglabāties.

Ko darīt?
Tā kā pigmentācijas veidošanos veicina saule, grūtniecības laikā jāizvairās no UV starojuma, vēlams lietot saules aizsargkrēmu ar augstu aizsardzību (SPF 50+).Pēc bērniņa piedzimšanas būtu jākonsultējas ar dermatologu un jānosaka pigmentācijas dziļums, no kā atkarīga arī ārstēšanas metode un ilgums. Jo virspusējāks pigments, jo vieglāk ar to cīnīties! Ir dažādi veidi, kā risināt šo problēmu: ar augļskābju (AHA) procedūru palīdzību vai ar kādu no lāzeriem (IPL, Q-switch, Fraxel).

Linea nigra jeb tumšā līnija: Dažām sievietēm pirms grūtniecības uz vēdera priekšējās sienas ir redzama balta līnija, kas sniedzas no nabas līdz ribu apakšējai malai, un no nabas līdz kaunuma kaulam. Nereti 2. trimestrī šī līnija kļūst tumša, krāsa variē no gaiši līdz tumši brūnai. Parasti šī parādība pati no sevis izzūd pāris mēnešu laikā pēc mazuļa nākšanas pasaulē.

Tumšās vietas kļūst tumšākas: Tumšāki kļūst krūšu gali, āda ģenitāliju rajonā. To novēro visām grūtniecēm, un pigmentācija izzūd pāris mēnešus pēc dzemdībām.

Dzimumzīmes: Tumšāki un redzamāki kļūst vasaras raibumi, arī dzimumzīmes var kļūt tumšākas. Parasti šīs izmaiņas nav vērā ņemamas, bet, ja kādā no veidojumiem novēro sekojošas izmaiņas:- asimetriju - robežu izplūšanu - krāsas maiņu (parādās vēl kāda krāsa) - veidojums strauji aug, tas kļūst sāpīgs vai asiņo, tad NEKAVĒJOTIES jāvēršas pie dermatologa, kurš varētu veikt veidojuma papildus izmeklēšanu (dermaskopiju, siaskopiju).

Grūtniecības akne (pinnes): Hormonālo izmaiņu rezultātā grūtniecības laikā var mainīties sejas ādas tips: sievietēm, kurām bijusi taukaina un problemātiska āda, tā var kļūt normāla, taukainība samazinās un nemetas izsitumi, savukārt tām, kam līdz tam āda bijusi normāla vai sausa, var parādīties izsitumi un pūtītes, gluži kā pusaudžu vecumā. Nereti izsitumi parādās arī uz muguras un krūtīm, jo tur, tāpat kā uz sejas, ir lielāki tauku dziedzeri nekā pārējā ādā. Tā kā aktīva piņņu ārstēšana grūtniecības laikā nav vēlama, pats svarīgākais ir ādu attīrīt un lietot sejas losjonus, kas samazina ādas taukainību, kā arī vieglus mitrinošos sejas krēmus. Palīdzēt var arī saudzīga sejas tīrīšana un mālu maskas, kas absorbē liekos taukus un nomierina ādu. Šīs sejas ādas izmaiņas var būt gan atgriezeniskas, gan paliekošas.

Sārtas plaukstas, pēdas (palmārā un plantārā eritēma): Apmēram 2. trimestrī plaukstu un pēdu āda (iekšējās virsmas) var iegūt sārtu nokrāsu un niez, šī parādība nav nekas vairāk kā grūtniecības radīta "dīvainība", kas izzudīs neilgi pēc dzemdībām.

Zirnekļveida asinsvadi: Daudz apspriestie grūtniecības hormoni kombinācijā ar palielināto asiņu daudzumu rada sīkus izlocītus sarkanos vai purpurkrāsas kapilārus tieši zem ādas virsmas, kuri grūtniecības laikā sazaro un kļūst redzamāki. Šādi uzvedas arī t.s. zirnekļveida asinsvadi (vēnas), kuri vizuāli atgādina zirnekļa tīklu un mēdz parādīties uz sejas ādas, kā arī uz sklērām (acu ābola) dzemdību laikā. Bieži šie zilganie asinsvadi grūtniecības laikā parādās uz ķermeņa, īpaši uz apakšējām ekstremitātēm. Šie asinsvadi var pazust pēc dzemdībām, bet var arī saglabāties, tādā gadījumā palīdzība jāmeklē pie dermatologa, kurš asinsvadus likvidēs ar lāzera palīdzību.

Tūska: Praktiski visām sievietēm grūtniecības laikā (īpaši pēdējā trimestrī) parādās sejas vai/un ķermeņa tūska. Šeit labi var palīdzēt limfodrenāžas procedūra, ko var veikt gan manuāli, gan ar aparātu. Procedūra noņem smaguma sajūtu kājās, izvada liekos šķidrumus, tai ir pretstriju un pretcelulīta iedarbība, kā arī relaksējoša iedarbība uz nervu sistēmu. Pirms procedūru uzsākšanas gan būtu jākonsultējas ar kompetentu speciālistu vai savu ārstu. Jāatceras, ka pirmajā trimestrī nekādas masāžas un procedūras nav ieteicamas, bet tās var apmeklēt, sākot ar otro trimestri. Mājās ieteicama kontrastduša, norīvēšanās ar dvieli, kā arī viegla pašmasāža limfas atteces virzienā (virzienā no apakšas un augšu).

Papilomas: Grūtniecības laikā samazinās organisma aizsargspējas un dažām grūtniecēm parādās papilomas, kas ir vīrusu izcelsmes veidojumi. Tie ir miesas krāsas vai brūni nelieli ādas jaunveidojumi, kas var būt plakani vai uz nelielas "kājiņas", parasti tie parādās vietās, kur ir pastiprināta svīšana un ir dabīgās ādas krokas: zem krūtīm, padusēs, kakla krokā. Tā kā šie veidojumi nav veselībai bīstami, tos būtu ieteicams neaiztikt grūtniecības laikā, jo 1) tie var atjaunoties, 2) pēc dzemdībām tie var pazust paši, bet ja nē, tad var tikt noņemti uz neatgriešanos ar lāzera vai elektrokoagulatora palīdzību.

Kārpas: Grūtniecības laikā var parādīties kārpas, bet to ārstēšana būtu jāatliek līdz bērniņa piedzimšanai, jo ārstēšana var būt sāpīga un mazāk efektīga nekā pēc dzemdībām. Tā kā pēdējos grūtniecības mēnešos ievērojami palielinās ķermeņa svars, var veidoties arī varžacis. Tāpēc būtu jāvalkā labi elpojošs apģērbs un apavi, papēžiem nevajadzētu būt augstiem, bet ērtiem, pie iespējas kājas jāatpūtina.

Sēnīšu infekcijas: Grūtniecības laikā pasliktinās asins apgāde un inervācija pēdām, kājām ir apgrūtināta limfātiskā un venozā attece, bet pastiprinās svīšana. Tas viss palielina risku saslimt ar ādas vai nagu sēnīšu infekcijām. Tāpēc īpaši svarīgi pēdu ādu saglabāt sausu un svīšanas gadījumā lietot līdzekļus, kas to samazinātu.

Sviedrene: Sievietēm grūtniecības laikā, tāpat kā zīdaiņiem, nereti novēro sviedru dziedzeru iekaisumu, kas rodas kombinējoties jau tā "uzkarsētajam" grūtnieces ķermenim, kā arī mitrumam dēļ pastiprinātas svīšanas, kā arī no berzes, kas rodas, rīvējoties ķermenim pret apģērbu. Visbiežāk izsitumi parādās ādas krokās zem krūtīm, augšstilbu iekšējās malās, kā arī vietā, kur vēders ar kaunuma kaulu veido kroku. Izsitumi mēdz pāriet paši, bet gadījumos, kad tie rada niezi un diskomfortu, būtu jālieto pretniezes krēmi.

Niezoši izsitumi: Apmēram vienam procentam sieviešu grūtniecības laikā uz vēdera, gūžu, sēžas un ekstremitāšu ādas parādās niezoši, sarkani, piepacelti plankumi. Šo stāvokli dēvē par grūtniecības niezošajiem nātrenes tipa izsitumiem. Parasti tie parādās grūtniecības otrajā pusē un pazūd tūlīt pēc dzemdībām. Lai izvēlētos izsitumu ārstēšanai piemērotus medikamentus, būtu jākonsultējas ar dermatologu.

Nieze: Ļoti daudzas grūtnieces šo laiku atceras kā "kasīšanās laiku". Nieze var sākties jau grūtniecības sākumā kā rezultāts ādas sausumam un parasti pazūd, ja regulāri tiek lietoti ādu mitrinoši un mīkstinoši līdzekļi. Gadījumos, kad tas nepalīdz, iepriekš konsultējoties ar ārstu, varētu palīdzēt atvēsinoši krēmi un antihistamīna (pretalerģijas) līdzekļi. Nieze parādās arī tad, kad sāk augt puncis un āda mehāniski tiek iestiepta, parasti visvairāk niez tieši vēders, tāpat var niezēt arī gurni un augšstilbi. Pēdējā trimestrī niezes pamatā ir sastrēgums žults izdalē, tāpēc, ja niezi neizdodas mazināt ar ādas kopšanas palīdzību, būtu jākonsultējas ar ārstu, iespējams, ka nepieciešams lietot papildus medikamentus.

Grūtniecības laikā noteikti jāizvairās no kosmētikas produktiem, kas satur:

  • parabēnus (konservanti, kas ļoti bieži izraisa alerģiskas reakcijas),
  • retinolu (A vit. lielās devās tiek saistīts ar palielinātu augļa anomālijas risku),
  • nātrija lauret/laurilsulfātus (var izraisīt dermatītus, ādas un acu kairinājumus, pētījumos uzrāda toksisku iedarbību uz embrija attīstību),
  • ftalātus (mīkstinātāji, kas izraisa defektus embrija reproduktīvajos orgānos un citus iedzimtus defektus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!