Foto: Quartus

Jautājums: Novembrī man sākās ārpusmenstruāciju asiņošana – diezgan ilga un spēcīga. Decembrī biju uz apskati – apskate un sonogrāfija neko sliktu neatklāja – slimnīcas daktere notikušo nosauca par "ginekoloģisku disfunkciju". Tomēr asiņošana turpinājās. Tagad atkal biju uz atrādīšanās vizīti – sonogrāfija neuzrādīja nekādus polipus un citas sliktas lietas – viss ir ok. Taču tā asiņošana joprojām turpinās.... Tomēr, pēc dakteres vārdiem, vaina varot būt hormonos (bet hormonu analīzes bija ok) un mana vienīgā iespēja esot spirāle Mirēna….

.... Vai šādā gadījumā spirāle Mirēna tiešām ir vienīgais ārstniecības veids? Tā Mirēna ir sasodīti dārga! Man šis ieteikums rada aizdomas, tāpēc gribu dzirdēt cita speciālista viedokli. Un kā tieši šī spirāle darbojas attiecībā uz apaugļošanos? Vai tā pieļauj olšūnas apaugļošanos un tad nepieļauj tās ieligzdošanos vai nepieļauj apaugļošanos vispār? Man tas ir svarīgi, jo - pirmajā gadījumā tas taču ir kā aborts, un šādu kontracepciju es nevaru izmantot!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Jautājums ir samērā sarežģīts, un pirms dot konkrētus padomus, būtu svarīgi precizēt vairākas pietiekami būtiskas detaļas, ko autore savā jautājumā nav paskaidrojusi, bet centīšos atbildēt, izmantojot esošo informāciju.

Iemesli ārpuscikla asiņošanām sievietēm reproduktīvā vecumā visbiežāk ir iekaisīgas izcelsmes (dzemdes, olvadu vai olnīcu iekaisums, visbiežāk STS dēļ), anatomisku izmaiņu radīti (piemēram, polipi, dzemdes mioma, endometrioze) vai arī saistīti ar kādām hormonālām svārstībām (piemēram, PCOS, olnīcu cistas, perimenopauze). Taču ir arī tādas situācijas, kad konkrētu iemeslu pārliecinoši pierādīt nav vienkārši. Īpaši tas attiecināms uz hormonālu disbalansu - asins analīzēs katrs atsevišķs rādītājs var būt normas robežās, tomēr savstarpēji tie var būt disharmonijā.

Mirena neregulāru dzemdes asiņošanu gadījumā šobrīd visā pasaulē ir viens no vadošajiem ārstēšanas līdzekļiem, jo vairumā gadījumu garantē labu asiņošanas kontroli un ir ērta tās lietošana. Kaut arī hormonālā spirāle noteikti nav vienīgais ārstēšanas veids, taču domāju, ka aprakstītajā situācijā tas ir viens no racionālākajiem variantiem. Pieļauju, ka alternatīvas Mirenai varētu būt arī kādas hormonālas tabletes, vai varbūt vitamīni vai homeopātiski līdzekļi.

Mirena kontracepcijas nolūkos neiespaido ovulāciju un apaugļošanos. Hormoni, ko satur Mirena, izmaina dzemdes gļotādas struktūru un tādējādi padara neiespējamu apaugļotās olšūnas ieligzdošanos.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!