Jaunākie dati un aplēses liecina, ka diemžēl dažādu alerģisko slimību pacientu skaits tuvākajā nākotnē tikai pieaugs, tāpēc informācija par šo tēmu kļūs aizvien tikai aktuālāka un nepieciešamāka aizvien lielākam iedzīvotāju skaitam. Lai pārskatāmi, ērti un ātri varētu vienkopus iegūt iespējami plašu informāciju par dažādām alerģiskajām saslimšanām un hroniski obstruktīvu plaušu slimību jeb HOPS, ir radīta jauna tīmekļa vietne jeb alerģijas pārlūks www.alergeo.lv.

Šī tīmekļa vietne piedāvā ne tikai izziņas materiālus par alerģisko slimību cēloņiem un simptomiem, inhalācijas ierīču lietošanu, bet arī dažādus testus un speciālistu atbildes uz jautājumiem.

Pēc speciālistu domām ir ļoti svarīgi alerģiskās saslimšanas - alerģiskās iesnas, astmu, ādas alerģijas - izprast kontekstā, apzinoties, ka šīs alerģiskās izpausmes nav cita no citas atrautas, bet gan cita citu papildina, veicina utt., ievērojami ietekmējot mūsu veselību, sociālās aktivitātes, sasniegumus mācībās un darba produktivitāti.

Skaidro Doc. Viesturs Šiliņš, pulmonologs, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Pulmonoloģijas - alergoloģijas centra vadītājs: "Alerģiskās iesnas ir reti sastopamas izolētā veidā - biežāk tās ir vienotas alerģiskas elpceļu slimības viena no izpausmēm. Pacientam var būt tikai iesnas vai acu alerģiska iekaisuma simptomi (konjunktivīts) bez acīmredzamiem plaušu vai bronhu simptomiem.

Tomēr, lai arī nav redzamu astmas izpausmju, padziļināti izmeklējot slimnieku, tā bieži tiek atklāta. Daudzos ziedputekšņu alerģiju izraisītajos gadījumos tiek konstatēta pastiprināta "gatavība" astmai jeb alerģiskās astmas risks. Elpceļu alerģisks iekaisums, lai kādā līmenī tas būtu, no sākta gala ir hronisks, kas noteiktos nelabvēlīgos apstākļos, piemēram, pēc vīrusu infekcijas, var izraisīt pirmo astmas lēkmi. Pētījumi liecina, ka 65 - 88 % pieaugušo un apmēram 75 % bērnu, kuri slimo ar bronhiālo astmu, ir arī alerģiskās iesnas.

Neārstētas alerģiskās iesnas, īpaši pavasaros, var veicināt astmas attīstību. Ja elpošana caur degunu ir apgrūtināta, ieelpojot caur muti, lielāks alergēnu daudzums nonāk dziļākos elpceļos - plaušās. Alerģiskiem cilvēkiem, īpaši bērniem, alergēnu iedarbības rezultātā - uzturoties putekļainā vidē, mājās ar pelējumu, kontaktā ar mājdzīvniekiem, putekšņiem var attīstīties smagas astmas lēkmes. To sauc par alerģisko astmu. Ir arī bronhiālās astmas forma, kas attīstās pusmūžā pēc smagām elpceļu vīrusu infekcijām, smēķēšanas, plaušu karsoņiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!