Foto: Shutterstock

Jautājums: Labdien. Izlasīju rakstu par cistām un radās jautājums. Pirms gada man tika konstatēta cista labajā olnīcā. Tā auga un, tā kā marķieris arī bija nedaudz paaugstināts (54), tad daktere nosūtīja pie onkologa. Apmeklēju labāko onkologu Onkoloģijas centrā. Dakteris teica, ka 99 % varbūtības, ka nekā slikta man nav, bet 1 % tomer atstāja, ko varot pateikt tikai operācijā.

Pēc pusgada marķieris uzlabojās līdz 30 un cista samazinājās. Šodien biju pie dakteres, kura teica, ka labajā olnīcā viss kārtībā, bet kreisā bija sāpīga un tagad tajā ir funkcionālā cista. Viņa iesaka noteikti veikt operāciju un izoperēt pilnīgi visu. Septembrī man mēnešreizes bija normāli 4 dienas un pēc tam gandrīz divas nedēļas smērējās. Tas mani uztrauc, jo šīs problēmas man parādījās, kad pēc olvadu izoperēšanas sākās problēmas ar kārtas augšanu dzemdē un ielika spirāli, kura tur nu jau atrodas gandrīz 5 gadus.

Pēc spirāles ievietošanas man mēnešreizes nav pazudušas, bet nav vairs spēcīgas un ir normālas. Izmisumā biju arī pie daktera Tiltiņa, kurš man saka, ka vēža šūnu nav. Tagad ir nozīmēta sonoskopija un marķieris uz vēzi. Sakiet, lūdzu, vai šis marķieris palielinās tikai tad, ja ir vēzis un ir tipiski tikai pie ginekoloģijas saslimšanas? Varbūt varat ko ieteikt. Esmu izmisumā.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde:

Spriežot pēc jautājuma satura, jūs jau esat konsultējusies pie vairākiem augsta līmeņa speciālistiem, kas ir devuši profesionālus slēdzienus par Jūsu veselības stāvokli.

Lai kvalitatīvi novērtētu konkrēto situāciju būtu svarīgi zināt dažus papildus faktus, un pirmkārt Jūsu vecumu. Jo dažādās vecuma grupās taktikas ginekoloģisko saslimšanu gadījumā mēdz diezgan radikāli atšķirties. Piemēram, jaunām nedzemdējušām meitenēm funkcionālas olnīcu cistas tiek vērtētas ar niecīgu onkoloģisko risku, kamēr sievietēm pirms un menopauzes vecumā šis risks ir diezgan augsts, kādēļ vairumā gadījumu ārstu piedāvātā taktika ir salīdzinoši agresīva un visbiežāk ķiruģiska.

Onkoloģiskais marķieris CA-125, ko lieto olnīcu veidojumu diferenciāldiagnostikai, ir asins analīžu rādītājs, pēc kura lieluma var izdarīt orientējošus secinājumus par veidojuma raksturu. Taču tas nedod 100% atbildi, vai sievietei ir vēzis. Nelielos skaitļos šis rādītājs mēdz palielināties arī pie dažām labdabīgām saslimšanām, piemēram, endometrioze vai iekaisums. Kamēr pie I stadijas ļaundabīga audzēja, kad, vēža šūnas ir tikai olnīcas iekšienē, marķieris var būt arī normas robežās un sākt palielināties tikai tad, kad jau sākusies šūnu izplatīšanās tālāk organismā.

Izvērtējot aprakstīto situāciju es ieteiktu uzticēties kolēģiem, kas jūs novēro jau ilgstoši, un kopā ar savu ārstu pieņemt jums vislabāko un pareizāko lēmumu.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!