Foto: Shutterstock
Tuvojoties aukstajam laikam, palielinās iespēja saķert kādu vīrusu. Viena no izplatītākajām slimībām, ko izraisa vīrusi, ir saaukstēšanās, To pavada arī klepus. Par dažādiem klepus veidiem un izvairīšanos no tiem stāsta ģimenes ārste un pediatre Dzintra Rostoka.
Klepus veidi

Pastāv 200 dažādi saaukstēšanās vīrusi un 20 dažādas baktērijas, kas var izraisīt augšējo elpošanas ceļu saslimšanu. Tiem aktivizējoties, gļotādā rodas bojājumi, izdalās gļotas un krēpas, kas rada kairinājumu un izraisa klepu. Iekaisumi var rasties dažādos elpceļu orgānos - rīkles galā, balsenē, trahejā, pleirā, bronhos un plaušās. Klepus veidi ir dažādi, tie atšķiras atkarībā no tā, kurā orgānā radies iekaisums.

Visbiežāk, sevišķi ziemā, Iespējams iegūt klepu, kas ir raksturīgs rīkles gala apsārtumam. Tas diskomfortu nerada, drīzāk traucē uzmācīgās iesnas. Ja iekaisums ir nopietnāks, piemēram, balsenē, klepus ir sauss un rejošs. Sākumā novēro balss piesmakumu, kas vēlāk pāriet balss afonijā - balss zudumā, tādēļ runāt var vienīgi čukstus. Ja klepus ir sauss, lēkmjveida, sāpīgs un dobjš, novērojams trahejas iekaisums. Bronhu iekaisuma gadījumā klepus sākumā ir sauss, vēlāk notiek atkrēpošanās, un tas var būt arī lēkmjveida. īss, biežs un kairinošs klepus raksturīgs, ja iekaisums radies pleirā. Plaušu karsoņu gadījumā klepus ir sauss, sākumā - īss, vēlāk - lēkmjveida.

Visi šie klepus veidi var kombinēties, un iekaisums pāriet no viena orgāna uz otru. Tāpēc ir svarīgi laikus vērsties pie ārsta un iekaisumus novērst. Smagos saslimšanas gadījumos klepojot ir novērojamas arī sāpes. Tās izraisa gļotādas pietūkums un iekaisums. Brīžiem klepošanas procesā piedalās arī muskulatūra - klepus izsauc elpošanas ceļu muskulatūras spazmas.
Novērojams arī tāds klepus, kas lēkmju veidā moka pa naktīm. Tas saistīts ar balsenes iekaisumiem. Pa dienu cilvēks It kā jūtas vesels, taču naktī sākas piesmakums un sauss, rejošs klepus, kas ilgst atkarībā no iekaisuma dziļuma. Netradicionālā medicīna nakts klepu skaidro pēc bioritmu punktiem. Atkarībā no orgāna noteiktā laikā sākas lēkmes, sāpes, vemšana. Tāpat tas notiek arī ar nakts klepu.

Kā cīnīties pret klepus vīrusiem?
Saģērbies silti! Visus klepus ierosina kāds konkrēts vīrusa paveids. Tautā mēs to mēdzam dēvēt par saaukstēšanos. Aukstums, sasvīšana un atdzišana, auksta šķidruma iedzeršana aukstā laikā, staigāšana ar neatbilstošiem apaviem lietus laikā ir faktori, kas veicina simptomu attīstību. Vīrusam patīk mitrs, vēss un drēgns laiks, jo tas ir labs klimats, lai notiktu vairošanās. Un tāpat tas meklē līdzīga veida klimatu cilvēku ķermeņos - mitras un aukstas kājas, kaklu un ķermeni. Tāpēc pirmais noteikums, lai izvairītos no vīrusiem, - izvēlēties piemērotu apģērbu klimatiskajiem apstākļiem un nepieļaut ķermeņa diskomfortu un atdzišanu.

Profilakse jāievēro visu gadu. Ne vienmēr un ne pret visiem vīrusiem organisms spēj izstrādāt antivielas, kas izdaloties uz rīkles gļotādas neļauj vīrusiem un baktērijām tajā iekļūt. Rīkle ir Infekciju ieejas vārti. Tas, cik tālu vīruss iekļūst organismā, Ir atkarīgs no imunitātes, Esot stiprai imunitātei, ir iespēja nesaslimt arī vidē, kurā uzturas saslimuši cilvēki.
Par profilaksi ir jāsāk domāt vasarā un tā jāievēro visu gadu. Vienas nedēļas laikā uzlabojumus var negaidīt. Vasarā ir jāēd visi iespējamie augļi un ogas, jāpeldas, jāstaigā basām kājām. Visu gadu ir jālieto vitamīni un jādzer tējas imunitātes stiprināšanai. Uzturā jālieto svaigi spiestas sulas, ķiploki un sīpoli, bišu produkti-medus, propollss un ziedputekšņi, kas satur bioloģiski aktīvas vielas, un vitamīni - palīdz pret nogurumu un uzlabo ēstgribu.

Vakcinēšanās
Tuvojoties aukstajam laikam, var lietot tradicionālus un homeopātiskus aizsardzības līdzekļus pret vīrusu. Bieži slimojošajiem pastāv vēl viena iespēja, kā izvairīties no saslimšanas. Tā ir vakcinācija. Vakcīna aizsargā pret vīrusiem uz trim gadiem. Tā iedarbojas uz katru individuāli, bet lielākajai daļai gadījumu palīdzējusi ļoti labi

Telpu vēdināšana un mitrināšana
Regulāri būtu jāvēdina telpas, kurās atrodamies. Sevišķi jāuzmanās biroju darbiniekiem, jo sakrājušies putekļi var izraisīt kairinājumu. Noder arī senču gudrība - šad tad pakūpināt egles, kadiķa vai priedes zariņus. Šīs ēteriskās eļļas uzlabo gaisu un izdala virucīdus - vīrusu iznīcinātājus. Mazgājot grīdas, var pievienot nedaudz terpentīna.
Dzīvokļos ar centrālo apkuri raksturīgs sauss gaiss, kas ir labvēlīga vide vīrusu darbībai. Sausā gaisā izžūst gļotāda, un organisms ir apgrūtināts veikt savus bioķīmiskos procesus. Gaisu iespējams mitrināt ar speciāliem ūdens traukiem, ko ievieto radiatoros, vai vienkāršāk - apklājot tos ar mitru dvieli.

Vitamīnu tējas
To, ka notikusi saaukstēšanās var manīt pēc izjūtām. Sākumā tas izpaužas kā nogurums, ir grūti norīt siekalas un sāp kakls. Pirmais, ko vajadzētu darīt, - ķerties pie netradicionālām ārstēšanas metodēm, lai saslimšanas procesu apturētu. Tās ir siltas tējas, kumelīšu vai eikaliptu garaiņu elpošana, karstas kāju vannas.

Vitamīnu tējas ir viegli pagatavot pašiem. Ja arī vasarā nav savāktas nepieciešamās zālītes, tās iespējams nopirkt aptiekās. Ārste Dzintra Rostoka Iesaka šādu vitamīnu tējas recepti: tējas sastāvdaļas - rožu augļus, pīlādžu augļus, nātru lapas, upeņu augļus vai lapas, smiltsērkšķu augļus vai lapas, brūkleņu augļus un meža zemeņu lapas izkaltē un samaisa. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar vienu vai divām glāzēm verdoša ūdens un desmit minūtes vāra uz mazas liesmas, Tējai ļauj Ievilkties 2-4 stundas. Pēc tam to nokāš un dzer pa glāzei 2-3 reizes dienā. Tēja ir jādzer silta, jo karstums iekaisuma gadījumā klepu var pastiprināt. Ikvienu no šīm zāļu tējām var dzert atsevišķi, kopā nemaisot. Tās visas satur vitamīnus un citas organismam nepieciešamas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!