Foto: Shutterstock
"Uzsākot intensīvas fiziskās aktivitātes un svara samazināšanas procesu, ikvienam nepieciešama rūpīga veselības pārbaude, lai cilvēks nepakļautu sevi nopietna veselības kaitējuma riskam. Visu fitnesa centru un sporta zāļu vadībai iesakām īpašu uzmanību pievērst to cilvēku veselības stāvoklim, kas pārsnieguši 30 gadu vecumu un kuriem iepriekš nav bijusi liela fizisku treniņu slodze", uzsver klīnikas PREMIUM MEDICAL vadītāja Signe Dauškane-Platace.

Šova Dejo nost! dalībnieks Elmārs Tannis, kuram pēc atkārtotām veselības pārbaudēm klīnikas speciālisti rekomendēja atteikties no lielās fiziskās slodzes apstākļos, kad tiek samazināts uzņemto kaloriju skaits, pat uzskata, ka Veselības ministrijai būtu jāizstrādā nosacījumi, kas fitnesa klubiem un sporta zālēm pirms treniņprogrammas uzsākšanas uzliktu par pienākumu apzināt sportotgribētāju veselības stāvokli. "Katram trenerim ir jāsaprot, ko  uz sporta zāli atnākušais drīkst darīt, un ko nedrīkst, kurā brīdī var rasties apdraudējums viņa veselībai", atzīst Elmārs Tannis.

Uztura speciāliste Inga Pūce uzsver: "Katram, kurš nolēmis uzsākt lielu fizisko slodzi, jāsaprot, ar kādu mērķi viņš to dara. Ja mērķis ir atbrīvoties no liekā svara, adekvātai fiziskajai slodzei noteikti ir jābūt savienotai ar pareizu uztura programmu".

Veicot atkārtotu šova Dejo nost! dalībnieku  veselības pārbaudi un izvērtējot veselības pārbaužu rezultātus, klīnikas ārstu konsilijs pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru Elmāra Taņņa turpmāka dalība šovā tika apturēta. "Varbūt 90%, turpinot šādu slodzi, nekas nenotiktu, bet mēs, kas es esam uzņēmušies šova dalībnieku veselības uzraudzību un ar vislielāko atbildību šo uzticēto uzdevumu veicam, nevaram riskēt ar atlikušajiem 10%", atzina klīnikas interniste Dace Cibule.  

Šis gadījums kārtējo reizi aktualizē arī regulāro profilaktisko veselības pārbaužu nepieciešamību. "Tagad vairs nav padomju laiki, kad katrs gandrīz ar varu tika nogādāts uz veselības pārbaudēm. Tās obligātās veselības pārbaudes, kas tagad jāveic vairāku profesiju pārstāvjiem, bieži vien ir visai formālas, tādēļ vēlos apelēt pie katra iedzīvotāja veselā saprāta un aicināt atbildību par savu veselību uzņemties katram pašam", pārliecināti saka ārste Dace Cibule. Ārstesprāt katram, sākot jau no bērna vecuma, būtu jāveic profilaktiskās veselības pārbaudes, kuru laikā iespējams noteikt visu veselības radītāju izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējiem dzīves periodiem, konstatēt kādas novirzes no veselības rādītāju normām un laikus uzsākt piemērotu ārstēšanu, ja tā ir nepieciešama.

Klīnika PREMIUM MEDICAL ir izveidojusi veselības "Check-up" kompleksu - atkarībā no cilvēka vecuma, veselības stāvokļa un vēlmēm, klīnika piedāvā vairākas veselības "Check-up" programmas, tajā skaitā "Power check-up" - specializētu programmu aktīviem cilvēkiem, kuriem fizisko aktivitāšu slodze ir sezonāli mainīga. Programma ieteicama cilvēkiem, pirms kalnu slēpošanas brīvdienām, aktīva atvaļinājuma, tenisa vai golfa sezonas atklāšanas u.c., lai novērtētu organisma sagatavotību strauji pieaugošām fiziskām slodzēm, kā arī "Cardio check-up" - sirds veselības programmu.

Jēdziens "Medical check-up" ir labi pazīstams attīstītajās valstīs - regulāras veselības profilaktiskās pārbaudes ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ attīstītāko valstu iedzīvotāju dzīves ilguma rādītāji pārsniedz Latvijas iedzīvotāju ilgumu pat par 10-20 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!