Foto: stock.xchng

Jautājums: Labdien! Jautājums ir par intīmās zonas vaksāciju. Palasot dažādas interneta diskusijas, rodas iespaids, ka matiņi intīmajā zonā ir netīrības perēklis un mūsdienās bez to iznīcināšanas dzīvot nav iespējams. Bet vai vaksācija pati par sevi nevar kaitēt ādai ap dzimumorgāniem, tā taču visu laiku tiek staipīta un izrauto matu vietā āda bieži iekaist?

Un kāpēc vaicāju to ginekoloģei - šis jomas speciāliste arī droši vien vislabāk var pateikt, vai patiesi sievietes, kuras"tur" nevaksē, mūsdienās palikušas mazākumā? Brīžiem rodas aizdomas, ka obligātā nepieciešamība vaksēties vai vismaz skūt matiņus ir industrijas propaganda.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Par vaksācijas ietekmi uz ādas veselību, it īpaši intīmajā zonā ir atrodams daudz informācijas gan drukātajā presē, gan virtuālajā vidē. Nevar apgalvot, ka process ādai ir kaitīgs, taču neapšaubāmi ādas jūtība uz šādu iedarbību dažādām sievietēm ir atšķirīga.

Daļai sieviešu arī ilgstoša regulāra vaksācija problēmas nerada, kamēr citām jau pēc dažām procedūrām rodas ādas problēmas, matiņu ieaugšana, kairinājums, var būt pat alerģiskas reakcijas. Būtiski ir saprast, ka vaksācija ir nopietna mehāniska iedarbība uz ādu un matiņiem. Tādēļ ļoti svarīgi ir to pareizi un regulāri kopt, lai līdz minimumam novērstu iekaisuma vai citu sarežģījumu risku.

Kas attiecas uz vajadzību vaksēt bikini zonu, tam nav medicīniska izskaidrojuma, pieprasījuma vai vajadzības. Tas ir tikai katras sievietes pašas gaumes un vēlmju jautājums. Medicīniski obligāti tas ir nepieciešams tikai tajos gadījumos, ja tiek veiktas kādas ķirurģiskas procedūras vai operācijas tieši starpenes apvidū - maksts un starpenes ārstnieciskās vai plastiskās operācijas.

Publiskajā telpā ļoti daudz kas tiek reklamēts skaistuma un labsajūtas vārdā, taču jebkādas preces vai pakalpojuma pirkšana katram pašam ir rūpīgi jāizvērtē un jāsaprot, vai tas tiešām ir tas, kas konkrētajai personai nepieciešams. Nevis pēc principa "visi tā dara".

Ar cieņu -

dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!