Foto: stock.xchng

Jautājums: Jau gadiem mokos ar piena sēni. Tas jau ir apnicis, jo nekas to nespēj izārstēt. Ne svecītes, ne tabletītes. Tabletes palīdz uz mēnesi, bet es taču nevaru tagad atlikušo dzīvi dzert tabletes? Arī vīram pēc seksa uzmetas pleķi... Esam uztaisījuši visas analīzes uz STS, viss ir kārtībā, esam ar saldēšanas metodi mēģinājuši apkarot šo sēni, bet tas viss uz īsu brīdi. Ko darīt, vai tiešām nav nekā, kas var to sēni izārstēt?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Hroniska maksts sēnīte ir viena no tām ginekoloģiskajām saslimšanām, kas it kā nav nekas traks, jo dzīvības briesmas nerada, tomēr ikdienas dzīves kvalitāti traucē tik ļoti, ka nereti sievietes ir gatavas uz ļoti ekstrēmām ārstēšanas metodēm, lai tikai tiktu ar šo vainu galā. Ir zināms, ka viens no biežākajiem iemesliem šai problēmai ir kāda STS vai cita dzimumorgānu infekcija, kuru nemeklē vai arī neizdodas atrast, un kas ilgstoši uztur izmainītu maksts vidi, tādējādi radot labvēlīgu augsni sēnītes attīstībai. Šķiet, ka jūsu gadījumā tas nebūs iemesls, jo esat rūpīgi izmeklēta un ārstēta.

Cita ne retāk sastopama situācija ir nopietnas maksts normālās mikrofloras izmaiņas, kas pastāvīgi rada labvēlīgus apstākļus sēnītes attīstībai, jo nespēj nodrošināt dabīgo aizsardzību. Šādos gadījumos diagnostikai un arī ārstēšanai noder tāda izmeklēšanas metode kā natīvā mikroskopija. Latvijā ar šo izmeklēšanas metodi nodarbojas ļoti nedaudzi ārsti, bet kā vienu no pieredzējušakajām šajā jomā varu ieteikt savu kolēģi dr.Oksanu Babulu, kas pieņem ārstu praksē QUARTUS. http://www.qprakse.lv/index.php?id=57

Protams, jebkurā gadījumā, cīnoties ar maksts sēnīti, nedrīkst aizmirst 3 svarīgas lietas - uzturā maksimāli daudz lietot skābpiena produktus, intīmajai higiēnai lietot speciālos mazgāšanas līdzekļus vai tīru ūdeni un iespēju robežās izvairīties no ikdienas ieliktnīšu lietošanas. Svarīgi arī ierobežot cukuru un raugu saturošu produktu lietošanu uzturā un valkāt ērtu apģērbu.

Ar cieņu -

dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!