Foto: DELFI
Kāju nogurums dienas beigās, jutīgi muskuļi, sāpes ceļgalu locītavu apvidū ir simptomi, kas var liecināt par nepiemērotu apavu valkāšanu vai pēdu velves deformāciju. Izvēlēties piemērotus, ērtus apavus ir ļoti svarīgi, lai justos labi.
Pēda sastāv no 29 kauliem, 33 locītavām. Tā ir unikāla sistēma, uz kuras balstās viss ķermenis. Tā ne tikai ietekmē visa ķermeņa kustības spēju, bet arī nosaka labu garastāvokli, jo nepiemēroti pēdu traumējoši apavi ir īstas mocības.

Īpaši izvēlīgiem apavu iegādē jābūt tiem. kuru pēdu velve ir plakanāka vai ir nosliece uz tā saukto plakano pēdu. Plakanā pēda var būt Iedzimta vai Iegūta dzīves laikā. Pēdai ir divas velves - gareniskā un šķērsvelve, Plakanā pēda veidojas, ja pietiekami "nestrādā" viena no cīpslām, kas notur pēdu. Daļēji tas var būt saistīts ar iedzimtību vai nepietiekamu muskuļu tonusu. Izplatītākās anatomiskās novirzes ir arī Hallux valgus (tautā to dēvē par "pēdas kauliņiem") un pirkstu āmurveida deformācija.

Pēdas velves deformācija
Visbiežāk sastopama gareniskās velves deformācija jeb plakanā pēda. Šķērsvelves plakanā pēda biežāk tiek iegūta dzīves laikā. Sievietēm augstpapēžu apavu valkāšana var veicināt priekšvelves (šķērsvelves) deformāciju. Tās sekas ir dedzinošas sajūtas kājās, izspiedušies pirkstu kauliņi un locītavu sāpes. Ja plakanā pēda veidojas pēdas šķērsvelve, veidojas greizs uz pārējo pirkstu pusi ieliecies īkšķis un izspiedums uz āru īkšķa pamatnes ārējā malā. Šķērsvelves deformācijas gadījumā palīdzēt ir grūtāk, bet atvieglot pēdas nepareizā noslogojuma veidoto diskomfortu ir iespējams, lietojot supinatorus (specializētus apavu ieliktnīšus - zolītes) un ērtus apavus.

Mēdz teikt, ka plakanās pēdas gadījumā pēda pilnībā nedarbojas kā atspere-amortizators, tādējādi ļaujot trieciena vilnim virzīties uz ceļiem, gūžām, muguru, tomēr simtprocentīgi apgalvot, ka gūžas un ceļu deformācijā vai sāpēs Ir vainojama plakanā pēda. nevar. Pēdas velves korekcijai ķirurģiska iejaukšanās ir nepieciešama retos gadījumos - ja ir Iedzimta patoloģija vai iegūta deformācija (piemēram, lūzums). Pirmie simptomi vienmēr Ir sāpes, atsevišķos gadījumos sāpes seko deformācijai, biežāk otrādi.

Plakanās pēdas diagnostika
Pēdas velves stāvokli iespējams novērtēt ar datora palīdzību (pēdas datorizētās diagnostikas sistēma). Podometrija ir pēdu izmeklēšana, kuras laikā iespējams noteikt kā tiek sadalīta slodze pēdas plantārā virsmā. Tā ir iespējams noteikt pēdas pārslogotās daļas un zonas. Atbilstoši podometrijas laikā saņemtiem rezultātiem ir iespējams konkrētā pacienta pēdai piemeklēt visvairāk atbilstošos supinatorus.

Labsajūtu gareniskās plakanās pēdas gadījumos lieliski uzlabo ieliekamās zolītes jeb supinatori. Zāles un procedūras šajos gadījumos nederēs. Ja nu vienīgi tonizējošas kāju peldes muskuļu tonusa uzlabošanai un nelieli vingrinājumi kāju atpūtināšanai. Pareizi izvēlētas zolītes (supinatori) uzlabos pašsajūtu un palīdzēs pareizi sadalīt pēdas noslogojumu. Šķērsvelves plakanība ir vērojama retāk, to nosaka pārāk vaļīga saišu sistēma (biežāk sievietēm). Tās ir sūdzības par sāpēm pēdas priekšdaļā (tā saucamā metatarsalģija)

Mazulim pēda ir plakana
Gandrīz visiem bērniem vecumā no 6 līdz 8 gadiem ir plakanā pēda, to dēvē par funkcionālo plakano pēdu, tas nozīmē, ka (kad muskuļi un saites, kas notur pēdu, Ir pietiekami nostiprinājušies, apmēram 6-8 gadu vecumā) plakanā pēda pamazām izzūd, Bērniem parasti plakana ir gareniskā velve. Vecāki šo problēmu dažkārt pārāk sāpīgi uztver. Speciālisti skaidro, ka bērniem līdz 6-8 gadu vecumam plakano pēdu var uzskatīt par normālu parādību, jo pēdas saites un muskuļi vēl nav tik spēcīgi attīstījušies, lai noturētu pēdu. Lēkāšana, skriešana un dejošana attīsta mazuļa kāļu muskuļus, kaulus un locītavas un tā bērniem ļoti ieteicama. Plakanā pēda veidojas, kad bērns nostājas, stāvot vertikālā stāvoklī var konstatēt, ka pēda ir plakana - tas ir nav izveidojies ieliekums pēdas velvē (izpildot pēdai paredzēto funkciju - tās velve ir plakana, bet paceltā stāvoklī - velvē var būt ieliekums).

Bērns pēdu ejot un stāvot liek savādāk nekā pieaudzis cilvēks, par to nebūtu jāuztraucas. Tomēr bērna attīstībā ir periodi, kas no ortopēda viedokļa prasa sevišķu vērību - pēdas stāvoklis jānovērtē tūlīt pēc piedzimšanas. Vajadzētu, lai kvalificēts ortopēds pārbaudītu, vai jaundzimušajam nav kādas novirzes no normas. 3-4 mēnešu vecumā pastiprināta uzmanība jāpievērš zīdaiņa kājām un gūžām, jo diezgan nopietna problēma ir gūžu locītavu displāzija, Ja, iztaisnojot bērna kājas un novietojot tās blakus, viena šķiet nedaudz īsāka un krokas abās pusēs nav simetriskas, un arī tad, ja redzams, ka bērnam ir diskomforts un viņa poza jums šķiet nepareiza, noteikti jāapmeklē ortopēds. Vecākiem jābūt īpaši vērīgiem, ja dzimtā kādam ir bijušas problēmas ar locītavām, pēdām, mugurkaulu. Ja ir kaut mazākās aizdomas, vajadzētu konsultēties ar ortopēdu jebkura vecumā.

Pēdas attīstība pusaudža vecumā
Sešu līdz astoņu gadu vecumā, kad saistaudu un muskulatūras sistēma ir nostiprinājusies, mainās slodze, veidojas balsta un kustību aparāts. Noteikti jāapmeklē ortopēds, ja bērns pēkšņi sāk klibot un sūdzas par kāju sāpēm pievakarē, kaut arī nav ne traumas, ne iekaisuma. Tas var liecināt par anatomiskām novirzēm. Pusaudžu vecumā bērns strauji aug, aug ari pēda, bet tā vēl nav funkcionāli nobriedusi. Reizēm 13-14 gadus vecam zēnam ir jau 44. apavu izmērs, viņam ir intensīva slodze sportā - hokejā, futbolā, basketbolā u.c. Problēmas rodas stipras pārslodzes dēļ. Meitenes nodara pāri savām pēdām, aktīvi nodarbojoties ar dejām, baletu u.c. Sevišķi jāuzmanās meitenēm, kuru vecmāmiņām un māmiņām ir bijusi pēdu deformācija.

Ja pēc 6-9 gadu vecuma pēdas velve joprojām ir plakana, tas nezīmē, ka ir kādas anatomiskas komplikācijas. Šajā gadījumā būtu jāpiedomā pie tā, lai bērns valkātu atbilstošus-koriģējošus apavus ar ieliktnīšiem (supinatoriem). Tas, vai pēda ir funkcionāli vai anatomiski plakana, jānoskaidro, vēršoties pie ārsta. Piemēroti apavi nozīmē, ka apaviem jābūt ar pietiekami cietu zolīti, atbilstošiem supinatoriem, ieteicams. lai apavi būtu augsti, t.i.( ar stulmiem, kas sasniedz potītes. Atvieglot var masāža un ūdens peldes, kas tonizē muskulatūru. Bērniem ar pazeminātu muskuļu tonusu ir lielāka iespējamība plakanās pēdas attīstībai. Pēdu bērnam ar supinatoru un ērtu apavu lietošanu var noturēt attīstoties un vēlāk neveidojot plakano pēdu. Tiem, kam plakanās pēdas veidošanās ir anatomiski nosacīta, tā mazākā vai lielākā mērā būs, bet, lai neradītu sev liekas problēmas un labsajūtai, būtu nepieciešams lietot supinatorus. Tiem, kuriem ir plakanā pēda, kājas ātrāk nogurs, var izjust diskomfortu un, iespējams, grūtāk piemeklēt apavus, kurā kājas justos patiesi labi.

Ļoti izteiktas plakanās pēdas gadījumā velteņkauls ir vertikāli stāvošs. Šādas situācijas ir ļoti reti, un tādā gadījumā būtu nepieciešama operācija.

Vingrinājumi bērniem
- Dienā mēģiniet dažas minūtes pastaigāt uz pirkstgaliem (īpaši mazam bērnam) - tad pēdas velve pareizi veidosies un nevajadzēs baidīties no plakanās pēdas.
- Zīdaiņa pēdiņas reizēm vajadzētu pakutināt,
- Pēdu masāža patīk visiem bērniem.
- Ripināt cietu bumbiņu virzienā no papēža uz pirkstgaliem un atpakaļ. Viegli piespiediet bumbiņu, tas stiprinās pēdas muskuļus.
- Bērniem patīk plēst papīru. To lieliski var darīt ar kāju pirkstiņiem!

Konsultēja traumatologs-ortopēds Andrejs Peredistijs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!