Foto: Shutterstock

Jautājums: Es esmu 20 gadus jauna. Man ir problēma, nezinu, cik tā liela vai neliela. Man bija dzimumakts, un tā laikā sākās mēnešreizes (vismaz pēc dienām tā vajadzētu būt), asiņošana bija ļoti stipra, es ieliku tamponu, tā kā bija ļoti vēls, aizgāju gulēt, agri no rīta es izņēmu tamponu un mēnešreizes bija pazudušas, kas tas varētu būt?

Piemetināšu, ka sāpes es nekādas nejutu, un tā notiek pirmo reizi. Iespējams te varētu padomāt par nevainības zaudēšanu, bet tā ir zaudēta jau 2 gadus atpakaļ, un pat pirmajā reizē tik asiņu nebija, cik es atceros, to vispār var teikt, ka nebija.

Vēl šā dzimumakta laikā mēs neizsargājāmies, taču mums bija pārtrauktais dzimumakts, es zinu, ka tas nav droši un tā nekad vēl nav noticis. Kas tas ir? Kāpēc tā? Pa ārstiem man skraidīt tagad nav laika, jo tūlīt būs jākārto sesija.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Visdrīzāk jādomā, ka tā ir īpaša organisma reakcija. Dzimumakta laikā ievērojami aktivizējas asinsrite mazajā iegurnī. Tas var ietekmēt menstruāciju norisi, tās ļoti strauji apraujot. Iespējams, ka pēc dažām dienām asiņošana atkal atjaunosies, taču varbūt arī nē.

Papildus ietekmi uz menstruālā cikla gaitu rada arī pastiprināti stresa apstākļi, jūsu gadījumā eksāmenu sesija, kas var samazināt asiņošanas intensitāti, ietekmēt menstruāciju ilgumu un regularitāti.

Ja nākamjā ciklā menstruācijas ir tādas pašas kā parasti, tad ne par kādām sekām šim notikumam nav jādomā un jāuztraucas. Taču, ja šāda veida cikla traucējumi sāk atkārtoties, tad gan nepieciešams konsultēties ar ārstu un veikt papildus izmeklējumus, lai pārliecinātos par jūsu veselību.

Ja nu tomēr neesat droša par izmantotās kontracepcijas metodes drošību, grūtniecības testu varat veikt jebkurā laikā. Lai lieki neuztrauktos un nevairotu stresu.

Ar cieņu -

dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!