Foto: Shutterstock

Jautājums: Zinu mūžseno noteikumu, ka avārijas kontracepcija ir izņēmuma gadījums un to drīkst lietot tikai īpaši retos gadījumos. Tā nu ir sanācis, ka pēdējo piecu mēnešu laikā avārijas kontracepciju (Escapelle) esmu lietojusi jau četras reizes. Sanāk, ka mēnesī vienu reizi. Ar ciklu man viss kārtībā, kalendāra ziņā nav nekāda nobīde, tomēr gribētu zināt, cik lielas sekas var atstāt šāda medikamenta bieža lietošana?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Katrs organisms uz medikamentu lietošanu reaģē savādāk. Ir sievietes, kurām jau pēc 1 avārijas kontracepcijas devas rodas nopietni menstruālā cikla vai imunitātes traucējumi, kamēr citām nekādas būtiskas problēmas uz veselību neatstāj arī atkārtota lietošana. Tādēļ atbildēt uz jautājumu, cik lielas sekas būs jums, ir praktiski neiespējami.

Cits jautājums ir par kopējo attieksmi. Es savām pacientēm parasti saku sekojošo - ja neilgā laika periodā (un 4 reizes 5 mēnešu laikā ir neilgs laika periods) ir vajadzība atkārtoti ķerties pie avārijas kontracepcijas lietošanas, tad ir nopietni jāpārdomā pamat kontracepcijas metode un jāizvēlas kāda tāda, kas ir  kopumā mazāk kaitīga organismam. Pārrunājiet to ar savu ginekologu.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!