Foto: Publicitātes foto
Tematiskās nedēļas "Atrodi savu speciālistu!" ietvaros aicinājām DELFI lasītājus izmantot iespēju saņemt speciālista atbildi uz sasāpējušu jautājumu. Projekts norisinājās sadarbībā ar "Veselības centra 4" jauno filiāli "Juglas Klīnika". Lasītāju atsaucība bija liela, un te ir atbildes, kas tika iesūtītas dermatoloģei Zanei Degro.
Bezmaksas konsultāciju pie deramtoloģes iegūst divu jautājumu autori - Gints un Latvijas Mūzikas akadēmijas studente. Apsveicam! Redakcija sazināsies ar jautājumu autoriem, lai vienotos par speciālista bezmaksas apmeklējumu.

Lieta tāda, ka agrā bērnībā man ļoti bieži metās augoņi, uz sejas radās pumpas. Nu jau man ir 20 gadu. Augoņi ir pazuduši, bet pumpas gan vēl joprojām metas, no pumpām visas seja jau vienās rētās! Esmu izmēģinājis visu! Esmu gājis pie ārstiem, kas ir ņēmuši asinis no vēnas, esmu lietojis visādus sejas tīrītājus un krēmus utt. Tagad pēdējo rezi izgāju mēnesi ilgu antibiotikas kursu. Nekas nepalīdz, tapēc griežos ar lūgumu palīdzēt vai dot kādu padomu, kā cīnīties! Gints. 

Pēc aprakstītajiem ādas izsitumiem šķiet, ka Jūsu problēma ir smagas pinnes, ar kurām jau "cīnaties" ilgāku laiku. Gribu Jūs uzmundrināt, ka šī problēma noteikti ir risināma, par ko liecina gan mana personīgā pieredze, gan arī pētījumu dati visā pasaulē. Atkarībā no slimības smaguma ārsts izvēlas zāļu līdzekļus, kas ir gan uz sejas lietojami mazgāšanas līdzekļi, losjoni un ārstnieciskie krēmi, gan smagākos ganījumos iekšķīgi lietojamas zāles.

Ja antibiotiku terapijas kurss nav efektīvs, jāapsver iespēja par sintētiskā A vitamīna (Roaccutane) lietošanu. Šo medikamentu dermatologs var izrakstīt tikai pēc asins analīžu izvērtēšanas, kā arī kontrolējot Jūsu stāvokli tablešu lietošanas laikā. Terapijas kurss ir 4-6 mēneši, un tas var sniegt būtisku uzlabojumu slimības terapijā. Ja problēma tiešām ir nopietna, mans ieteikums ir konsultēties ar dermatologu par tālāko ārstēšanas taktiku un noteikti "nenolaist rokas", jo šī problēma ir ārstējama, par ko liecina pētījumi un pacientu novērojumi visā pasaulē.

Sveiki ! Vai ir efekīvas zāles pret alerģiskām reakcijām, ja jālieto pēc operācijas tās lielā daudzumā un sortimentā. Kā izskatās alerģiskā reakcija jau kritiskā fāzē? Ar cieņu, Janus.

Alerģiskas reakcijas uz ādas izpaužas kā sarkani, virs ādas pacelti "nātrenes" tipa niezoši izsitumi. Kasīšanas rezultātā izsitumu vietās var parādīties mitrošanās un kreveles. Alerģisku reakciju iemesls var būt iekšķīgi lietotas vielas (piem. medikamenti), pārtikas produkti, kā arī ārējās iedarbības faktori (piem. ķimiskie mazgāšanas līdzekļi, niķelis u.c.). Lai izārstētu alerģisko reakciju ir jāizslēdz izraisošais faktors. Kā palīglīdzeklis kalpo alerģiju samazinošie medikamenti jeb antihistamīna līdzekļi (kā piemēram Xyzal, Aerius u.c.). Par alerģisku ādas reakciju kritiskā fāzē jādomā, ja izsitumi izvietoti pa visu ķermeni, to daudzums turpina palielināties, tos klāj mitrojošas vai strutainas kreveles .

Labdien! Man ir 21 gads. Ilgu laiku netieku vaļā no pumpām. Esmu izmēģinājusi visādus līdzekļus gan no Dzintara, gan aptiekās nopērkamos - "Salicilskābi", krievijā ražoto gelu "911+", tējas koka eļļu. Nekas nepalīdz. Pumpas rodas ne tikai uz sejas, bet arī uz muguras un krūšu zonā. Vai ir kāds efektīvs līdzeklis pret tām? Šis jautājums nomoka mani jau ilgi, jo mācos Mūzikas akadēmijā par operdziedātāju un skatuve prasa estētisku skatu. Paldies!

Sejas pumpas tiešām ir nopietna problēma un jāsaka, ka tā uztrauc pacientus gan pubertātes vecumā, gan arī vēlāk. Ja pareizi saprotu, jūsu problēma ir pinnes, kas saistītas ar aktīvāku tauku dziedzeru darbību sejas, muguras un krūšu ādā. Tā rezultātā aizsprostojas ādas poras un veidojas iekaisums sarkanu un strutainu pumpu veidā.

Gribu Jūs nomierināt, ka šī problēma ir risināma, tikai nepieciešams nedaudz "piestrādāt" un darīt to regulāri. Ir jāievēro tikai daži principi - attīrīt ādu, lietot speciālus ādas tipam piemērotus krēmus un nespiest pumpa! Par specifiskiem līdzekļiem tomēr būtu jāaprunājas vizītes laikā ar dermatologu, jo "pretpumpu"līdzekļi ir daudz un piemērotāko var izvēlēties, tikai redzot individuālo pacienta problēmu.

Labdien! Vēlos Jums pajautāt, ko darīt ar ādas kārtu pie naga, kas nemitīgi pārragojas pēc neveiksmīgas manikīra veikšanas? Šī te cietā daļa pamazām virzās tālāk veidojot neestētisku, cietu,saplaisājušu kārtu, mīkstinot ar eļļiņām vien - nepalīdz. Jau iepriekš pateicos. Sandra.

Spriežot pēc Jūsu aprakstītās situācijas, varētu būt, ka pārragotais ādas rajons naga valnīša rajonā ir kārpa. Kārpu izraisa vīruss, kas iekļūst āda caur mikroplaisiņām, kas pilnīgi iespējams manikīra laikā. Kārpas mēdz pazust pašas no sevis, taču ja tās saglabājas vairākus mēnešus, jāmeklē palīdzība pie dermatologa. Kārpas var likvidēt, apstrādājot veidojumu ar šķidro slāpekli, lāzerterapiju vai salicilskābes krēmu.

Labdien, man ir taukaina āda deguna un zoda zonās, šajās zonās ir melnie punktiņi un bieži veidojās pinnes. Vienlaicīgi āda ir ļoti jutīga, līdzko uzreiz paliek sausa, uz pieres šad tad tik sausa, ka pilnīgi gabaliem nost iet.. Vēlējos uzzināt, kā lai kopju savu ādu? Paldies, ar cieņu Irina.

Pēc Jūsu aprakstītās situācijas, šķiet, ka Jums ir kombinēts ādas tips, ar taukaināku ādu T zonā un jutīgāku ādu vaigu un arī pieres rajonā. Manuprāt, Jums jālieto maigi kopšanas līdzekļi kombinētai ādai, kas ietver sejas tīrīšanu vai mazgāšanu un speciālo krēmu lietošanu. Varētu pamēģināt. BIODERMA Sébium sērijas krēmus kombinētai vai taukainai ādai. Lai mazinātu melnos punktiņus un ierobežotu piņņu veidošanos, ieteicams lietot Sébium AKN krēmu, kas iedarbojas uz komedonu (melno punktu) veidošanās cēloņiem, dziļi attīra poras, regulē tauku sekrēciju un padara ādu gludāku. Sébium AKN rūpīgi ārstē jutīgu ādu, garantējot optimālu efektivitāti. Ādas tīrīšanai vēlams izmantot Sébium H2O attīrošo ūdeni, kas pilnīgi notīra un noņem dekoratīvo kosmētiku, regulē tauku izdalīšanos, turklāt ir ērti lietojams, jo nav jānoskalo. Kā alternatīvu var lietot Sébium putojošo gelu. Šie abi higiēnas līdzekļi nesausina ādu.

Grūti komentēt ādas lobīšanos pieres rajonā. Šeit būtu nepieciešamas papildus izmeklējumi, tādi kā nokasījums no ādas un asins analīze. Par tālāko terapijas plānu ieteiktu aprunāties ar dermatologu.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!