Foto: Publicitātes foto
Tematiskās nedēļas "Atrodi savu speciālistu!" ietvaros aicinājām DELFI lasītājus izmantot iespēju saņemt speciālista atbildi uz sasāpējušu jautājumu. Projekts norisinājās sadarbībā ar "Veselības centra 4" jauno filiāli "Juglas Klīnika". Lasītāju atsaucība bija liela, un te ir atbildes, kas tika iesūtītas ginekologam Ronaldam Mačukam.

Bezmaksas konsultāciju pie ginekologa un bezmaksas ultrasonogrāfijas izmeklējumu iegūst trīs jautājumu autores - Līga, Ramona un Irīna. Apsveicam! Redakcija sazināsies ar jautājumu autorēm, lai vienotos par speciālista bezmaksas apmeklējumu.

Labdien! Būtu ļoti pateicīga, saņemot atbildi uz šādu jautājumu. Manam dzīvesdraugam ir 55 gadi, bija prostatas ļaundabīgais audzējs, aptuveni gadu atpakaļ veica starošanu. Citas ārstēšanas metodes nepielietoja. Tagad analīzes ir labas, viņš arī jūtas labi, nekādu sūdzību par veselības problēmām nav. Esmu ~ 20 gadus jaunāka, domājam par mazuli, un šajā sakarā ir arī mans jautājums:
1) vai mans dzīvesdraugs pēc minētās veiktās terapijas vēl ir spējīgs radīt bērnus, cik ilgā laika posmā organisma funkcijas pēc veiktās starošanas atjaunojas;
2) ja viņš bērnus radīt ir spējīgs, vai nepastāv risks bērna veselībai;
3) vēl kāda būtiska informācija, kuru būtu nepieciešams zināt šī jautājuma sakarā.

Pateicībā par sniegto atbildi, Jana.

Staru terapija tiešām ietekmē spermatozoīdu kvalitāti. Bet tas, cik ļoti Jūsu vīrieša spermatozoīdi ir cietuši no staru terapijas, ir tieši atkarīgs no izmantotās staru terapijas veida un staru devas, kas nonākusi uz sēkliniekiem. Ja viņam ir veikta dobuma staru terapija, tad ietekme ir minimāla, bet, ja apstarošana ir veikta no ārpuses, tad pat rūpīgi nosedzot pārējos laukus neliela staru deva nonāk uz šīm jutīgajām šūnām.

Labā ziņa ir tā, ka grūtniecības procesā ir daudz dabiski aizsargmehānismi, kas darbojās pret hromasomālajām patoloģijām.

Ja grūtniecība iestāsies, tad noteikti jāveic 1. un 2.trimestra ģenētiskais skrīnings, kas ietver gan asinsanalīzes, gan ultrasonogrāfiju.

Precīzas rekomendācijas man ir grūti šādā situācijā Jums sniegt. Ja ģimenes pieaugumu vēlaties pēc iespējas ātrāk, tad ieteiktu Jūsu vīrietim nodot spermas analīzi, kura kaut nedaudz, bet precīzāk ļautu pēc tam spriest par iespējām dabiskā ceļā iestāties grūtniecībai. Tāpat ir svarīga arī Jūsu veselība.

Ja ģimenes pieaugums nav tik steidzams, tad varat gadu ļaut šim procesam notikt dabiski biežāk tuvībai izvēloties auglīgās dienas, kas 28 dienu ciklā būtu no 12. līdz 16.dienai. 

Kāpēc pēc lidojumiem ar lidmašīnu manas jau tā neregulārās mēnešreizes kļūst pavisam neregulāras? Pēc lidojuma tās var sākties daudz ātrāk vai izpalikt, vai tas ir bīstami un vai ir vajadzīgs kāds risinājums? Man ir 29.gadi.

Un vēl viens saistīts jautājums - vai un kā acu problēmas var būt saistītas ar ginekoloģiju? Respektīvi - no 2010.gada jūnija man sāka migloties redze, un peldēt tādi kā apduļķojumi pelēku mākonīšu veidā gar acīm...Esmu bijusi pie visiem labākajiem acu ārstiem Rīgā un pat Ņujorkā pie acu ārsta, šie ārsti uzskata, ka mans mazais, bet jau salāzerētais tīklenes plīsums 2006.gadā šādas sūdzības nevar dot, un it kā iemesls apduļķojumiem nav acis, sūta mani pie neirologa, kuri man atklāja epiteleptiskus paroksizmus, bet epilepsijas man nav, tāpēc neirologi mani sūta atpakaļ pie acu ārstiem, bet pa vidam pavīd minējumi, ka tas varbūt varot būt saistīts ar ginekoloģiju? Esmu veikusi ļoti daudz izmeklējumus un analīzes, kā arī terapijas, bet pusgada laikā neesmu tikusi pie atbildes un risinājuma. Arī par dzemdībām neesmu saņēmusi viennozīmīgu atbildi, vai var dzemdēt dabiskā veidā ar salāzerētu tīklenes plīsumu un distrofiju!? Vai labāk būtu ķeizargrieziens?

Bet galvenais jautājums ir, vai un kā ginekoloģija varētu būt saistīta ar peldošiem apduļķojumiem gar acīm? Ko man vajadzētu pārbaudīt no ginekoloģijas viedokļa šajā sakarā, kam pievērst uzmanību, vai ir kāda prakse, ieteikumi, risinājumi, viedokļi utt. šajā sakarā? Varbūt papildu informācija atvieglotu Jums sniegt man atbildi - cik zinu, mana dzemde ir retroversijā vai guļ uz mugurpuses un olnīcu struktūra ir cistiska...
Jau iepriekš paldies par atbildi, gaidot to, ar cieņu, Ilze.

Pieļauju, ka Jūsu menstruācijas vēl neregulārākas dēļ pārlidojumiem varētu būt tāpēc, ka tas ir papildus stress organismam, tās ir diētas izmaiņas, miega- nomoda ritma izmaiņas, iespējams, arī fiziska pārpūle. Ja agrāk man šķita, ka šādi "sīkumi" nevar ietekmēt cilvēka organisma, tad pēdējā laikā aizvien biežāk pārliecinos par to, cik šī sistēma sievietes organismā ir smalka un jutīga.

Ja ir neregulārs cikls, tad ir iespējami ārstēšanas veidi. Pamatā tie būs ar hormonālajām tabletēm. Ārstēšana ar hormonālajām tabletēm sniedz ātru un stabilu efektu, bet tās negarantē, ka efekts būs paliekošs. Var mēģināt dažādus homeopātiskus līdzekļus cikla regulēšanai, taču tie nav tik efektīvi. Bet, ja Jums jūsu neregulārais cikls nesagādā problēmas, tad to ārstēt nevajag.

Par apduļķojumiem acīs labāk konsultējieties ar oftalmologu. Un arī situāciju par dzemdībām acu problēmu gadījumā vienmēr novērtē oftalmologs. No literatūras ir zināms, ka ir tikai atsevišķi tīklenes distrofijas veidi, kuru gadījumā ir jāizslēdz izstumšanās periods. Mērena miopija nav indikācija ķeizargrieziena operācijai. Ja miopija ir izteikta (- 8 un vairāk), tad arī ārzemju klīnikās visbiežāk tiks veikta ķeizargrieziena operācija, taču nav pārliecinošu pētījumu par izstumšanās perioda ietekmi tīklenes atslāņošanos miopijas gadījumā.

Labdien! Pirms pāris dienām no attiecīgā speciālista saņēmu ar ultrasonogrāfiju noteiktu diagnozi - policistiskas olnīcas. Ir nosūtījums uz asinsanalīzēm vēl papildus ainai hormoniem. Vai tiešām manas izredzes ieņemt bērniņu bez hormonu terapijas līdzinās nullei?! Ar cieņu, LAURA L.

Diemžēl tā ir taisnība, ka šajā gadījumā grūtniecība spontāni iestājas retāk. Bet arī pierādīta policistisko olnīcu sindroma gadījumā ovulācija notiek aptuveni 25% sieviešu, tomēr ir vēl hormonāli mehānismi - hiperinsulinēmija, hiperandrogenēmija, samazināts dzimumhormonus saistošā globulīna daudzums, kas var būt par iemeslu neauglībai.

Ja jūs esat jauna sieviete, Jums noteikti nav jāsāk ar neauglības ārstēšanas metodēm. Lai varētu Jums palīdzēt, ir jāņem vērā Jūsu vecums, svars, kopējais laiks, kad Jūs brīvi dzīvojat dzimumdzīvi un gadījumā, ja ir jau aizdomas par PCO, tad arī analīzes.

Ja Jums ir savs ārsts, ieteicanms turpināt izmeklēties pie viņa, sekot viņa norādījumiem un, ja situācija tiešām ir tāda, ka bez palīgmetodēm iztikt nav iespējams, tad labāk arī ārstēšanos veikt pie viena speciālista. Tas var būt ilgstošs process, kas prasa pacietību gan no pacienta, gan ārsta.

Labdien!  Pirms trīs mēnešiem man kreisajā sānā parādījas velkošas sāpes. Daudz nedomājot, devos pie ginekologa, jo sāpes līdzinājās tām, kas ir sajūtamas parasti menstruāciju pirmajā dienā. Ārsts iztaustija un pateica, ka ir apaukstēta olnīca, izrakstija zāles un teica, ka viss būs kārtībā, bet, izdzerot šis antibiotikas, sāpes nepārgāja un atkal devos pie ārsta. Viņa mani nosūtija uz sonoskopiju, kur parādījās, ka kreisā olnīca ir lielāka. Ārsts atkal man izrakstija divu veidu antibiotikas. Lai kā gribētos, pēc 10 dienu antibiotiku kursa sāpes nebija pazudušas. Devos kārtējā vizītē pie ārsta, viņa iztaustija un teica, ka viss it kā ir kārtibā, uztaisija visas iespējamās analīzes, rezultāti bija negativi (uroplazma, STS, analīzes uz spaciāliem marķieriem, kā arī parastās pilnas asins analīzes, kas neuzrādīja nekādas izmaiņas). Nākošaka vizītē viņa man pateica, ka tas varētu būt PMS un izrakstija zāles un vitaminus, ko lietoju 2 mēnešus, bet velkošas sāpes tāpat nav pazudušas. Gribētu dzirdēt Jūsu viedokli par manu problēmu. Līga.

Diemžēl ir atsevišķas lietas, kas būtu precizējamas par sāpēm, vai tās ir cikliskas vai visu laiku nemainīgas, neatkarīgi no menstruālā cikla. Tāpēc šajā gadījumā objektīvu atbildi, neredzot pacientu, sniegt nevaru.

Labdien, Lūdzu paskaidrojiet - vai ir iespejams, ka vīrietim (nav gejs) un ir 55 gadi, ir vienaldzīga sieviete? Jā, izdara savu darbu, bet ...neinteresē sievietes ķermenis...nav glāstu. Pats uzskata sevi par seksīgu. Grūti dzivot un samierināties, bet iespējams ir kāds skaidrojums šim fenomenam. Paldies. Inese.

Tas, ka pāriem ir problēmas, ir normāla un cilvēciska parādība, bet tās noteikti var risināt. Par šiem jautājumiem aicinu Jūs konsultēties pie kāda psihoterapeita vai seksopatologa.

Labdien. Jau vairākus gadus lietoju pretapaugļošanās tabletes. Internetā lasu par daudz dažādām citām metodēm, kā Nuvoring utt. Gribētu pamēģināt kaut ko vienkāršāku, bet iet pie savas poliklīnikas ginekoloģes nu ļoti negribas, viņa visu laiku iesaka tikai vienu - ielikt spirāli, arī to nevēlos, jo manai mātei jaunība viņa ieauga. Gribētos kādu ieteikumu. Ar cieņu Ramona (31gads).

Spirāle nav vienīgā alternatīva, līdz ar to ieteiktu konsultēties ar citu speciālistu.

Labdien, es jau vairākus gadus nevaru izārstēt piena sēnīti. Esmu lietojusi gan dažādās svecītes, gan krēmus, uz laiku it kā palīdz, bet pēc tam viss atkal atsākās.. Biju arī pie ginekologa, kas arī izrakstīja man vēl citas svecītes, kas arī man nekāda labuma nav devušas, tikai iztērēju lieki naudu, gan par apmeklējumu pie tā saucāmā speciālista, gan par zālēm. Esmu iztērējusi jau diezgan līdzekļu, jo visi šie preparāti nav no lētajiem, gribētos uzzināt Jūsu viedokli, kas vispār var ietekmēt šo slimību?  Es neesmu no bieži slimojošiem cilvēkiem, un zāles, kas vājina imunitāti, nelietoju. Kā var visefektīvāk izārstēt šo slimību?  Palides jau iepriekš. Ar cieņu, Irina.

Piena sēni var izārstēt ar pretsēnīšu preparātiem. Ir dažādi lokāli lietojamie, lodītes, ar aplikatoru un vienreiz izdzeramas tabletes. Svarīgi būtu saprast, kas ir par iemeslu sēnītei. Sēnīte ir normālas maksts mikrofloras sastāvā, taču tā savairojas, mainoties dabiskajai maksts mikroflorai. Maksts vides pH var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, vīrieša sperma, bieža un rūpīga apmazgāšanās, nepiemērota veļa, higiēnas preces utt.. Pazīmes ir sūrstēšana un sāpīgums ārējo dzimumorgānu apvidū, kurus pavada biezpienveidīgi, balti izdalījumi. Ja maksts sēnīte atkārtojas bieži un slikti padodas ārstēšanai, noteikti jāpārbauda glikozes līmenis asinīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!