Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man piedzima bērniņš un ieliku spirāli Mirena! Un tad man sāka drausmīgi krist mati arā... Pasakiet, ko lai dara? Kāpēc tā? Nevaru internetā atrast neko diemžēl!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205 ):

Atbilde: Jautājumā gan nav precizēts konkrēts laiks, taču ar vislielāko varbūtību matu izkrišana pēcdzemdību periodā nav saistīta ar spirāli "Mirena", bet gan ar hormonālajām svārstībām.

Lielākajai daļai sieviešu 3-6 mēnešus pēc dzemdībām novēro pastiprinātu matu izkrišanu. Šo procesu diezgan maz ietekmē kontracepcijas metodes izvēle, savukārt laktācijas esamība matu izkrišanu var vēl pastiprināt. Iemesls ir hormonālās svārstības. Grūtniecības laikā ir ļoti augsts estrogēnu līmenis, kas kavē matu izkrišanu, tādēļ lielākajai daļai grūtnieču īsi pirms dzemdībām mati ir ievērojami biezāki kā parasti, jo matu ikdienas izkrišana ir būtiski samazinājusies. Savukārt pēc dzemdībām, kad estrogēnu līmenis būtiski un ilgstoši samazinās, matu izkrišana it kā pastiprinās, kaut principā šajā periodā izkrīt tie mati, kuru izkrišana aizkavējās grūtniecības laikā. Visbiežāk šāds intensīvāks matu zudums ir ~ 3-4 mēnešus un tad situācija atkal stabilizējas. Katrā ziņā nav jāuztraucas, ka izkritīs visi mati. Lai stiprinātu matu saknes un veicinātu to augšanu var gan lietot speciālus mazgāšanas līdzekļus (tos atbilstoši Jūsu matu struktūrai vislabāk varēs ieteikt frizieris), gan lietot speciālas matus barojošas un augšanu veicinošas matu maskas, kā arī protams, dažādus dabīgus augu valsts līdzekļus, piemēram sīpolus, ķiplokus, nātres, dadžu saknes, bērzu lapas, priežu skujas un pumpurus.

Vēl kāds iemesls pastiprinātai matu izkrišanai pēcdzemdību periodā var būt anēmija un pazemināts dzelzs līmenis asinīs. Šim jautājumam īpaša uzmanība jāpievērš tām sievietēm, kam problēmas ar zemu hemoglobīnu bijušas jau grūtniecības laikā vai arī dzemdībās vai pēcdzemdību periodā bijusi pastiprināta asiņošana. Ja neesat droša par savu veselības stāvokli, gan ginekologs, gan ģimenes ārsts Jums var nozīmēt asins analīzi, lai pārliecinātos vai organismā nav dzelzs deficīts, un ja tāds atklājas, ārsts nozīmēs atbilstošu ārstēšanu.

Taču ja kopumā esat vesela, tad fizioloģiskā matu izkrišana kā sākusies tā beidzas pati no sevis arī bez īpašas iejaukšanās un ārstēšanas. Atliek vienīgi matus pareizi kopt un pēc pavisam neilga laika perioda nekas vairs neliecinās, ka bijāt tik ļoti satraukusies par savu skaistumu.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!