Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man tāds sasāpējis jautājums. Pērn dzīvoju Anglijā. Lielā stresa dēļ man bieži nebija mēnešreižu. Ārste Latvijā man pateica, ka tas taču Anglijā ir normāli. Apstākļi un mans veselības stāvoklis piespieda braukt atpakaļ. Atbraucot visu laiku jutos slikti, mēnešreižu nebija, līdz aizgāju pie ārstes, domāju - menopauze. Daktere teica "neceri, ka būsi veca" - izrādās biju stāvoklī! Izlēmu par abortu. 2011. gada janvārī bija tīrīšana, ļoti liels pārdzīvojums, bet tā bija, ka nevarēju paturēt šo bērnu. Man jau ir divi pusaudži. Apmeklējot ārsti aprīlī izlēmu, ka likšu spirāli. Rinda pēc mēneša. Ārste vēl pajautāja, vai tiešām negribu vairāk dzemdēt? Pa to mēnesi, kamēr gaidīju rindu - izlēmām ar vīru, ka tomēr mēs gribam vēl vienu bērniņu. Kopš aprīļa arī neizsargājamies - tomēr stāvoklī nepalieku, lai gan ārste teica, ka man viss ir kārtībā.

Jūlijā man bija divas reizes asiņošana - netieku gudra, vai tās bija mēnešreizes vai asiņošana cita iemesla pēc. Varbūt vispār pēdējās divas reizes... Kopš 1.augusta man katru dienu sāp vēders, pat nopirku testu - tas bija negatīvs.

Laikam jau, ka nekas nemainīsies, būs jādodas pie ārsta, bet cik liela varbūtība pastāv, ka varētu būt stāvoklī? Varbūt par daudz esam iespringuši ar to domu. Es ļoti ceru, ka aborts nav vainīgs pie tā, ka nepalieku stāvoklī. Citas taču taisa n-tos un vienalga paliek stāvoklī. Zinu, ka tad, kad gaidīju otro bērnu, man arī kādu mēnesi sāpēja vēders. Tikai tad nebija pieejama nekāda plašā informācija par to visu un ārsti arī neko daudz nerunāja. Ja Jūs pēc šīs vēstules varat ko ieteikt pirms doties uz izmeklējumu - varbūt kādi vitamīni, varbūt vienkārši pasakiet jūsu domas...

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Aprakstītā situācijā dotajā brīdī vairāk vedina domāt par situāciju, ka jūs ļoti vēlaties grūtniecību, bet tā nav pie pirmās iespējas iestājusies nekā par kādu ļoti nopietnu ginekoloģisku problēmu. Jūsu psiholoģiskā spriedze ļoti lielā mērā ir atbildīga gan par dīvainajām un diskomfortu radošajām sūdzībām, gan arī par to, ka grūtniecība vēl nav iestājusies.

Ja 26.07. jums bija pēdējās menstruācijas, tad grūtniecības testu nav lielas jēgas veikt ātrāk kā augusta beigās, pie tam pie nosacījuma, ka jums nesākas kārtējās menstruācijas. Ja grūtniecība iestājas ļoti precīzi cikla vidū, tad grūtniecības tests kļūst pozitīvs ne ātrāk kā pēc 10-12 dienām, t.i. 2-4 dienas pirms gaidāmajām menstruācijām.

Ja sāpes un diskomforts vēderā saglabājas, iespējams, izveidojusies kāda funkcionāla olnīcas cista - tā var gan ciklu pamainīt, gan diskomfortu vēderā radīt. Tādā gadījumā ieteiktu doties pie ārsta un pārbaudīties. Bet ja sāpes pāriet un ārpus cikla asiņošana netraucē, varat mierīgi gaidīt, kas notiks ar nākamajām menstruācijām. Ja tās būs kā parasti, tad nav iemesla satraukumam. Ja tomēr arī tās ir dīvainas, dodieties pie ārsta.

Diemžēl tādas pazīmes kā slikta dūša, velkošas sāpes, pat ne galvas reiboņi nav grūtniecības simptomi. Vienīgais uzticamais un drošais simptoms ir menstruāciju iztrūkums.

Stāsts par pārtrauktu grūtniecību nesenā pagātnē nevarētu iespaidot grūtniecības iestāšanās varbūtību, ja vien pati operācija un pēcoperācijas periods ir norisinājies bez sarežģījumiem. Drīzāk tieši otrādi. Tam vajadzētu vairot jūsu pārliecību, ka grūtniecība iestāsies, jo nav iemesla domāt par kāda partnera neauglību.

Ja kādā brīdī tomēr sajūtas šķiet dīvainas un doma par grūtniecību neatstājas, krietni precīzāka diagnostika ir HCG tests asinīs, ko arī bez ārsta nosūtījuma var veikt praktiski visās laboratorijās.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!