Foto: Shutterstock

Konsultē optikas studijas "Lonija" optometriste Zinta Šermukšne.
1. Pārbaudi redzi regulāri! Ja esi aktīvs datorlietotājs, acu pārbaude jāveic vismaz reizi gadā. Savukārt, ja datoru nelieto, vai lieto reti, uz redzes pārbaudi jādodas reizi divos gados. Acis un redze ir jāpārbauda arī tad, ja pārbaudes laiks vēl nav pienācis, taču izjūtat kādas sūdzības!

2. Iekārto darba vietu pareizi!

Arī Tu šobrīd lūkojies datora ekrānā, lai izlasītu tekstu... un jāteic, ikdiena nav iedomājama bez datora! Daži izmanto datoru, lai sazinātos ar draugiem internetā. Taču lielai daļai laužu darba diena paiet, lūkojoties ekrānā, tādēļ ir jārūpējas par atbilstoši iekārtotu darba vietu. Nepareizs darba vietas iekārtojums var radīt muguras problēmas, stīvumu, galvassāpes, acu diskomfortu, nogurumu un apsārtumu.

Datora monitors ir jānovieto tā, lai monitora augšējā mala atrastos acu augstumā vai nedaudz zemāk, tas palīdzēs izvairīties no kakla stīvuma, galvassāpēm, ko rada asinsrites traucējumi, sēžot nepareizi. Monitorā nedrīkst veidoties atspīdums no logiem vai citiem gaismas objektiem, lai nav jāmiedz acis un jāpūlas saskatīt ekrānu. Ir svarīgi strādāt atbilstošā un pietiekamā apgaismojumā! Lai pārbaudītu, vai apgaismojums nav pārāk spožs, ir jāpieliek plauksta pie pieres tā, lai norobežotu no gaismas objekta izstaroto gaismu. Ja tā skatīties uz datora ekrānu kļūst patīkamāk,  apgaismojums ir pārāk spožs. Arī datora parametri jāiestata individuāli, lai ekrāna spožums, burtu lielums ir piemērots un krāsas- acīm tīkamas!

Jāpievērš uzmanība arī ķermeņa novietojumam- krēslam ir jābalsta mugura, savukārt kājām ir jābalstās pret grīdu, vai arī jānovieto uz speciāla kāju palikņa, bet galva nedrīkst būt atgāzta!

3. Ievēro regulāras atpūtas pauzes!

Intensīvi strādājot tuvumā, acis nogurst un kļūst grūtāk koncentrēties, arī redze miglojas- šādas sajūtas liecina, ka nepieciešama atpūta. Tādēļ ik pēc 20 minūšu intensīva darba, ļaujiet acīm atpūsties vismaz 20 sekundes ilgi, skatu vēršot tālumā. Jāteic, ka par regulārām atpūtas pauzēm patiesi aizmirstam, taču šobrīd ir pieejamas pat speciālas programmas, kas atgādina datora lietotājam par atpūtu!

4. Mirkšķini acis regulāri!

Acu mirkšķināšana nodrošina to, lai acs virsma nepārtraukti būtu mitrināta, aizsargāta pret mikroorganismiem, no acs tiktu aizvadītas nevajadzīgas vielas un noārdījušās šūnas, kā arī tiktu veicināta vielmaiņa. Aizmirstot  piemiegt acis brīžos, kad strādājam, tās kļūst sausas, jo asaru plēvīte nav atjaunota un acs virsma ir kļuvusi sausa, kas rada diskomfortu. Ja Tava ikdiena paiet darbā ar datoru vai, piemēram, lasot, atceries ik pa brīdim pamirkšķināt acis!

5. Ēd pareizi, daudz kusties un gādā par vitamīniem organismam!

Rūpējoties par vispārējo veselību, mēs gādājam arī par redzi. Daudzas vispārējās saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, vairogdziedzera kaites, saistās arī ar acu problēmām. Tādēļ ir jāseko līdzi ēdienkartei, ēdot veselīgi un sabalansēti, kā arī jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Grauziet burkānus un ēdiet mellenes, lai uzņemtu acīm tik ļoti nepieciešamo A vitamīnu!

6. Nekautrējies par brillēm!

Visbiežāk par brillēm kautrējas jaunieši, jo izjūt bailes par to, kā šo pārmaiņu  uztvers vienaudži un, iespējams, pat izsmies. Taču jāatzīst, ka veiksmīgi piemeklētas brilles var kļūt par izteiksmīgu aksesuāru, izceļot personību. Ja ārsts vai otpometrists ir izrakstījis Tev brilles, tās ir jāizmanto! Brilles ļaus pasauli skatīt brīvāk, acis vairs nebūs jāsasprindzina, līdz ar to, mazināsies acu nogurums.

7. Izzini ģimenes anamnēzi!

Ģimenes anamnēzes jeb slimības vēstures izzināšana ļauj pievērst uzmanību slimībām, kas var būt iedzimtas, un laicīgi izvairīties no slimības progresēšanas. Viena no šādām slimībām ir glaukoma. Ja ģimenē vecmāmiņai ir glaukoma, pastāv lielāks risks, ka viņas meita, sasniedzot noteiktu vecumu, arī sirgs ar šo kaiti. Apzinoties ģimenes slimību vēsturi, varam sekot līdzi acu veselībai- regulārās redzes pārbaudēs konstatēt un iespēju robežās apturēt slimības progresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!