Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man uz sejas labās puses ir parādījušies 3 balti pleķi, un manas labās acs skropstas ir nosirmojušas. Tās ir kļuvušas baltas gan augšpusē, gan lejā. Ko man darīt? Biju pie ādas speciālista, bet viņš pateica, ka neko nevar izdarīt, nāksies staigāt visu mūžu ar baltām skropstām un baltiem pleķiem uz sejas....

Atbild Veselības centra 4 Juglas klīnikas dermatoloģe Zane Degro:

Atbilde: Pēc apraksta šķiet, ka visiespējamākā diagnoze Jūsu problēmai ir pigmentācijas traucējumi jeb vitiligo. Šī ir diezgan bieži sastopama ādas slimība un lai gan samērā grūti padodas terapijai, to ārstēt ir iespējams. Ar atbilstošu terapiju var mazināt slimības progresiju un panākt repigmentāciju jeb balto plankumu mazināšanos vai izzušanu, iegūstot kosmētiski apmierinošu rezultātu. Ārstēšanā var izmantot gan lokāli lietojamos līdzekļus-krēmus, fizioterapiju jeb UV staru terapiju, lāzerterapiju, kā arī iespējama ķirurģiska ārstēšana, kuru Latvijā vēl neveic.

Dekoratīvās kosmētikas lietošana noteikti var tikt kombinēta ar ārstnieciskajiem līdzekļiem, tādējādi mazinot diskomforta sajūtu un padarot problēmu mazāk redzamu apkārtējiem. Lai izvēlētos pareizāko un piemērotāko ārstēšanas metodi, vēlams apmeklēt ādas ārstu. Jāsaka, ka vitiligo nav vienīgie pigmentācijas traucējumi, taču precīzu diagnozi varētu noteikt, tikai redzot pacientu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!