Foto: Shutterstock

Jautājums: Mēs ar draugu dzīvojam kopā pusotru gadu, bet sekss mums ir ļoti reti (no paša attiecību sākuma), proti, labi ja vienu reizi nedēļā! Es esmu diezgan aktīva un brīva uzskatos šajā lietā, negaidu kad viņš pirmais uzsāks, uzsāku glāstīt un skūptīt pirmā, bet daudzkārt esmu saņēmusi atteikumu, pamatotu ar to ka noguris, pārēdies utt. Attiecības mums ir labas, viņš mani mīļo, skūpsta, nakti guļam apskāvušies, vienu vārdu sakot viss ir skaisti!
Ar erekciju problēmu nav! Medikamentus nelieto, alkohols tikai brīvdienās! Darbs un ienākumi pastāvīgi! Zinu ka viņš pašapmierinās, kad es neesmu blakus! Mums abiem ir 33 gadi! Esmu neziņā, ko darīt! Esmu uzsākusi vairākas reizes sarunu, izvairās! Kur varētu būt problēma? Ko man iesākt, jo ir grūti tā...

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588):

Atbilde: Seksuālās dzīves problēmas var izpausties gan individuāli, gan pārī. Konkrētajā problēmu aprakstā ir pilnīgi pamatots seksuālās dzīves partneres uztraukums par attiecībām pārī. Šis uztraukums  vienlaicīgi ir arī emocionālas un ķermeniskas sievietes ciešanas, par kurām var nojaust, iepazīstoties ar sievietes vēstuli-jautājumu.

Mūsdienās Eiropā un pasaulē, Latviju ieskaitot, -  tādas seksuālās dzīves problēmas tik tiešām  piemeklē daudzus partnerus heteroseksuālo attiecību laikā, proti -  vīrieša un sievietes dzimumdzīves attiecībās. Vispirms veselības pārbaudē  būtu jāņoskaidro, vai cilvēkam nav organiski  vai anatomiski, pēctraumātiski traucējumi, onkoloģiskas, arī - ādas, mutes dobuma u.c. saslimšanas. Reizēm negatīvas attiecības pārī veidojas tāpēc, ka partneris ir nesmēķētājs, ar kristīgām un ētiskām ģimenes dzīves tradīcijām un viņam nav pieņemama partneres hroniskā smēķēšana, vulgaritāte, lamu vārdu lietošana.

Reizēm  iemesli  meklējami psihotraumatiskos cilvēka dzīves notikumos kopš dzimšanas, individuālās psiholoģiskās, temperamenta  īpatnībās. Vīrietim nevēlēšanos piedzīvot regulāru dzimumaktu ar sievieti var izraisīt nepatīkams, arī - kairinošs, "pārsmaržots" dzimumpartneres ādas aromāts, personiskās higiēnas ignorēšana. Ir gadījumi, kuros partnere no vīrieša pieprasa pirms dzimumakta uzsākšanas uzreiz - gan orālo, gan anālo seksu, gan sadomazohistisku seksu, gan manipulācijas ar vibratora palīdzību... Protams, psihiski vesels vīrietis, ja nav lietojis alkoholu vai narkotikas - savā prātā un emocijās automātiski noraidīs šo "meiteni- robotu" vai "sievieti-kiborgu". Iemesls vīrieša noraidošai attieksmei var būt - sievietes plastiskā krūts, sejas operācija u.t.t.

Iemesls nepatikai pret dzimumdzīvi ar sievieti var būt -  slēpta  priekšrokas došana seksuālās izvēles jautājumos, proti - vīrieša zemapziņā valda tieksme: piedzīvot baudu kopā ar sava dzimuma partneri. Ir vīrieši, kuri savās seksuālās fantāzijās ārpus dzimumakta, arī - dzimumakta laikā -  "bauda tuvību ar  bioloģisko tēvu, brāli, onkuli" vai arī - "ar bioloģisko māsu, tanti, māti, vecmammu".

Tas nozīmē, ka heteroseksuāla pāra attiecībās, kaut arī sieviete un vīrietis "ir mīļi kopā ilgāku laiku" - viens no partneriem pārī - var neko nejust pret otru, un iemesli šiem attiecību traucējumiem pārī - var būt ļoti, ļoti dažādi. Manuprāt, konkrētajam pārim vispirms būtu jāieplāno vizīte pie ārsta seksologa, seksopatologa, lai detalizēti pārspriestu savas individuālās seksuālas  veselības īpatnības. Kopā ar ārstu sieviete un vīrietis var  pārrunāt terapijas iespējas pāra attiecībās. Un vēl -  seksuālās dzīves kvalitāti maz ietekmē tas, kāds ir partneru materiālais nodrošinājums, izglītības cenzs, sociālais stāvoklis sabiedrībā.

 Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!